iu

17 kwietnia 2014

babka karmelowa

Trzecia wielkanocna baba już gotowa! Pełna karmelowego wnętrza i dodatkowo zatopiona w polewie o tym samym smaku na bazie mleka skondensowanego. Rozpustna słodycz, idealna do cieplej herbaty i na Wielkanocny stół <3 


ciasto:
300 g mąki pszennej
220 g mąki ziemniaczanej
460 g mleka skondensowanego (ugotowanego)
210 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek (żółtka oddzielone od białek)

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodać masę z mleka skondensowanego i masła, dokładnie połączyć. Na koniec dodawać po 1 łyżce mieszanki mąk i proszku do pieczenia. Formę do babki o średnicy ok. 22-23 cm i pojemności ok. 2l, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w 180ºC przez ok. 90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie mocno brązowieć od góry, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić, wyjąć z formy i dekorować polewą.

polewa:
100 g mleka skondensowanego (ugotowanego)
2 łyżki kremówki 36%
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mleko skondensowane podgrzać w rondelku z kremówką i cukrem waniliowym. Przestudzić. Gotowym kremem polewać babkę. 


Smacznego! :)






Wielkanocne Smaki - edycja IV

56 komentarzy:

  1. siedzę w pracy, przede mną kawa i marze o takiej babce.... idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, po poście należy się coś takiego :D

      Usuń
  3. dżizas, widzę, ze prowadzisz jakąś małą fabrykę wypieków :D kto to wszystko zjada?? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. *.*
    Piękna babka! ; - )

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babka, a najbardziej podoba mi się polewa !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zaproszenie do konkursu, jeśli znajdę chwilę to z pewnością wezmę w nim udział! :)

      Usuń
  6. No dobra, ja burgery a Ty mi to cudo wysyłasz<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cuuudowna baba, no i ta polewa <3 Wspaniałości!
    Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, byłem, widziałem, świetne przepisy na święta! :)

      Usuń
  8. Piękna baba!! :):) I super grafika strony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, trochę się przy tej grafice napracowałem, przy babie zresztą też :D

      Usuń
    2. Sosna warto było bo efekt robi wrażenie :)

      Usuń
  9. smakowita babka i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jestem jakąś wielką fanką babek, ale jak widzę tą, to mam ochotę włamać Ci się do domu i ją wykraść <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, będę strzec jej jak skarbu :D

      Usuń
  11. Za kazdym razem jak do Ciebie zaglądam to zakochuje się na nowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, to chyba najlepsza recenzja jaką miałem przyjemność przeczytać <3

      Usuń
  12. Zdjęcia oszałamiające! Toż to baba pełna kalorii;) ale takie są najsmaczniejsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety tak już jest, że smakuje nam to co mało zdrowe, chociaż ta baba, wbrew pozorom, nie była taka słodka. Była dosyć lekka, a ta polewa delikatnie słodka :)

      Usuń
  13. Ale kusisz, fakt bardzo rozpustna smakowitość, może upiekę Twoja wersję...:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi smakować obłędnie! :) Moje mazurki gotowe. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smakuje obłędnie :D A ja dziś sprzedaję swoje mazurki :D

      Usuń
    2. Ja moje z dobrym serduszkiem oddałam za darmoszkę w ramach prezentu. :D

      Usuń
    3. Fajny pomysł na prezent :D uwielbiam takie podarunki :)

      Usuń
  15. oh! tak! o to właśnie mi chodziło! robię tej wielkanocy! to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kusząca ale ja już ciasta mam wybrane i już nawet 3 zrobiłam . Ale babeczki z ostatniego przepisu się super udały :)
    Wesołych Świąt życze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie, wszystkiego dobrego! :)

      Usuń
  17. Karmelowe love :-) Pycha babka! :-)
    Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, moje wielkie love :D

      Również wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  18. Kolejna cudowna baba. Taka karmelowa, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale u Ciebie rozpustnie !
    Piękna ta babka ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, od święta to i rozpusta nie jest taka zła :D

      Usuń
  20. Czy waga mleka jest przed ugotowaniem czy po? Chce użyć gotowej masy kajmakowej czyli ile dać ? Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waga mleka nie zmienia się zależnie od gotowania.

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl