iu

13 kwietnia 2014

mazurek cygański

Hej! Dziś mam dla Was drugiego mazura wielkanocnego. Tym razem w nieco bardziej urozmaiconym wydaniu. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej i rozszerzyłem go o kilka składników. Dodałem pestki słonecznika, sezam, miód i rum aby jego kompozycja smakowa była nieco bogatsza. Zatem zapraszam! :) 


ciasto:
250 g mąki
165 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Wypełnić masą. 

masa:
20 g suszonych fig
20 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
20 g pestek słonecznika
10 g sezamu
2 łyżki rumu
1 łyżka miodu

Figi i daktyle pokroić nożem na mniejsze części. Dodać rodzynki, pestki słonecznika, sezam, umieścić w blenderze i utrzeć na gładko. Masę przełożyć do miski, dodać rum oraz miód i wyrobić dłonią. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodać trochę miodu. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Dekorować pestkami słonecznika i daktylami. 

Smacznego! :)




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Wielkanocne Smaki - edycja IV

42 komentarze:

  1. w mojej rodzinie jada się podobny mazurek, ale nie na spodzie kruchym, tylko na waflu. mnóstwo bakalii, i o to chodzi:)
    ps. bardzo ładny ten Twój mazurek (i taca!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie w przepisie też było podane na waflach, ale nie miałem ich akurat, ale miałem upieczony już spód, więc zrobiłem na kruchym :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, słodki jest, ale taką inną, naturalną słodyczą :D

      Usuń
  3. Jaki cudowny! : - )
    Takiego mazurka jeszcze nie widziałam. :o
    Wygląda smakowicie, tylko nie wiem skąd nazwa 'cygański', wszak pyszności tu nie poskąpiłeś. : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no właśnie ja też nie wiem, nazwa z książki kucharskiej :p ale mi to bardziej na jakiegoś tureckiego wygląda w smaku :D

      Usuń
  4. Ta masa jest świetna! Ale bym zjadła takiego<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wpadaj w przyszłym tygodniu, bo będę robił go jeszcze raz :D

      Usuń
  5. Przepiękny! chciałabym mieć taki u siebie na wielkanocnym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie jest możliwość zamówienia takiego u mnie :D

      Usuń
  6. Cygański mazurek gości u mnie co roku na wielkanocnym stole. Uwielbiam go! W Twoim wydaniu- doskonały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja go robiłem dopiero po raz pierwszy i już go polubiłem :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz słyszę o takim, bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się dowiedziałem o nim niedawno, wystarczyło zajrzeć do książki sprzed ładnych "paru" lat i odkryć cuda. które w sobie chowa :D

      Usuń
  8. wspaniały mazurek, podobają mi się warkocze, ezotyczne nadzienie i nazwa! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niezwykle wykwintnie! Piękna dekoracja i zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczny! Uwielbiam mazurki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O bajeczny też można zrobić - z batonów bajecznych ^^ dzięki :)

      Usuń
  11. Totalnie wypasiony ten mazurek, piękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis! Wygląda, że Twój mazurek nie jest bardzo słodki, co jest zdecydowaną wadą większości mazurków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja zawsze daję do ciast nieco mniej cukru, bo w większości są dla mnie za słodkie. Tutaj słodki smak zapewnia naturalna słodycz bakalii :)

      Usuń
  14. Piękny !!!!!!! I taki elegancki, w przeciwieństwie do pozostałych mazurków :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałem się iść w prostotę i minimalizm, bo mnie też odstraszają niektóre dekoracje mazurków :D

      Usuń
  15. Udekorowany cudnie i te warkoczowe brzegi zachwycają:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mazurek jak obrazek! Dekoracja jest niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
  17. W jednej z moich książek też tam widnieje, nawet o nim myślałam, ale wypadło coś innego. Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy to ta sama książka :D

      Usuń
  18. Świetnie się prezentuję! Będzie ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, z pewnością pojawi się na świątecznym stole :)

      Usuń
  19. ciekawy! a że mazurki uwielbiam to w niedzielę sobie takiego spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miałam nie robić mazurka w tym roku, bo wszędzie kajmak i czekolada króluje...ale takiej zdrowszej wersji sobie nie odmówię i plany zmieniam - będzie mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no to cieszę się, że udało mi się przekonać do tego ciasta :D

      Usuń
  21. wszystko wygląda tu tak pysznie!
    zapraszam do mnie a może wymienimy się kilkoma przepisami http://jemyzdrowosmacznie.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl