iu

9 kwietnia 2014

mazurek z czekoladą

Dziś realizuję kolejny wielkanocny wypiek, czyli mazurek. Miałem tyle pomysłów na to ciasto, że nie wiedziałem, który zrobić jako pierwszy. Skończyło się na tym, że na pierwszy rzut poszedł klasyczny, z czekoladą i migdałami. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić jeszcze kilka innych, bo mam fajne przepisy ze starej książki kucharskiej :)


ciasto:
250 g mąki
165 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą. 

polewa:
100 g słodkiej czekolady
1 łyżka kremówki 36%

Czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową masę wylać na kruchy spód. Dekorować płatkami migdałów. Podawać.

dodatkowo:
płatki migdałów

Smacznego! :)





Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

37 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepiękny :) i prosty, ja wciąż zastanawiam się który zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie wiesz który, to znaczy, że trzeba zrobić ich kilka :P

      Usuń
  3. Tok myślenia mieliśmy podobny - u mnie też w głowie mnóstwo pomysłów na mazurki, a zaczęłam od czekoladowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, od czegoś trzeba zacząć, na początek klasyka, a potem inne urozmaicenia :D

      Usuń
  4. Doskonały! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam miliony pomysłów na mazurka i... żadnego jeszcze nie zrobiłam :D ale się poprawię

    ładnie ten Twój wygląda, urocze warkoczyki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to żadnego? Już ja przypilnuję żeby się pojawiły :D

      Usuń
    2. ej no, wkręciłam się teraz w pieczenie chleba :) ale następny będzie mazurek, słowo! :D

      Usuń
    3. już ja tego dopilnuję :P

      Usuń
  6. Prześliczny, cudowny i w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda idealny na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem, a łatwo nie było, ale chyba dałem radę :D

      Usuń
  9. Mazur pierwsza klasa! :) Ja dzisiaj się za mazurka biorę, studzi mi się już puszka z masą kajmakową, mam nadzieje, że wyszła :P :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny, może się przekonam, bo jakaś taka niemazurkowa jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przekonają Cię jeszcze kolejne, które będę robić :D

      Usuń
  11. Bardzo podobają mi się krawędzie, jak będę piekła mazurka to wykorzystam: ))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ha, ja miałam ten sam problem. Nie wiedziałam za który mazurek się zabrać, więc zdecydowałam nie robić żadnego i skupiłam się na innych świątecznych deserach. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak poczęstować się Twoim, bo wygląda znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, ja bym tak łatwo nie rezygnował :P
      Dziękuję! :)

      Usuń
  13. Taki mazurek jest najlepszy :) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosty i elegancki :) Podoba mi się :) Fajny patent z tymi wałeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mazurek mazurkiem - na pewno przepyszny - i jak ładnie się prezentuje. Ale mnie absolutnie zachwyciła...łyżka! Prawdziwe cudo!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, mnie też zachwyciła, skradła moje serce od pierwszego spojrzenia, musiałem ją mieć :D

      Usuń
  16. Świetny, na pewno smakuje bosko. Ja mazurka czekoladowego robiłam przedwczoraj... I nic z niego nie zostało. Częstuje się więc Twoim o ile jeszcze jest ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety poszedł w kilka minut po zrobieniu zdjęć :P

      Usuń
  17. Mazurek wygląda pysznie, chyba w tym roku skuszę się na niego w święta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bo są pyszne i łatwe w wykonaniu :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl