iu

11 maja 2014

ciastka czekoladowe



Hej! Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe. Są delikatne, chrupiące i aromatyczne. Zrobicie je w kilka minut z najprostszych składników! 

składniki na ok. 30 sztuk:
240 g mąki
250 g masła
250 g cukru
70 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę. mąki kakao i proszku do pieczenia. W dłoniach formować niewielkie kulki i lekko spłaszczać środkiem dłoni, tak aby powstało delikatne wybrzuszenie. Ciastka układać na blachę piekarnika przykrytej papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm. Piec w 180ºC przez ok. 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 


Smacznego! :)







37 komentarzy:

  1. Zawsze podejrzliwie patrzę na przepisy ,gdzie ilość mąki jest równa ilości cukru i trochę mnie to przeraża ,tak wiem ,można zmniejszyć pod siebie i tak też zrobię,bo ciasteczka pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem uczulony na zbyt dużą ilość cukru we wszystkich wypiekach, zawsze daję mniej, jednak w tym przypadku ciastka nie były tak słodkie jak mogłoby się wydawać :)

      Usuń
    2. Ja zawsze daję połowę jak w przepisie;]

      Usuń
    3. Ja też, albo nawet mniej :D

      Usuń
  2. Cudowne:) Zawsze maczam sobie takie ciacha w cappuccino albo kawie, poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, to świetne połączenie :)

      Usuń
  3. Jakie one równiutkie! Piękne i smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :D Na początku miałem spore obawy, że ciasto podczas pieczenia rozleje się i wyjdą brzydkie placki, albo nie urosną. Ale jak widać wyszły takie jak na zdjęciu w książce :)

      Usuń
  4. Zwykły klasyk, a najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak czytam komentarze o cukrze i z jednej strony się w pełni zgadzam, że w niektórych przepisach jest go po prostu za dużo- przede wszystkim w amerykańskich. Pomimo tego że mają inny przelicznik na "cups" to i tak ilość cukru, jaki używają do chociażby zwykłej babki mnie trochę przeraża, bo dodatnie 2 szklanek cukru- czyli jakieś 400 g na ich przelicznik, do jednej babki to już chyba przesada; D Ale z drugiej strony...niektóre wypieki po prostu potrzebują trochę więcej cukru i, ograniczając go sprawiamy, że są po prostu mniej smaczne. Ale to już trzeba wyczuć i trochę mieć za sobą wypieków, żeby to wiedzieć; )
    Myślę więc, że Twoje ciasteczka mają odpowiednią ilość cukru; DD
    ps. Kolor mają piękny, uwielbiam takie głęboko kakaowe kolory wypieków; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. To prawda co mówisz. Niektóre ciasta i desery rzeczywiście potrzebują dużej ilości cukru. Dajmy na przykład naszą wspaniałą bezę. Im więcej cukru tym lepsza, dlatego najlepiej torty bezowe łamać jest kwaśnymi, wyrazistymi smakami.
      Ja już się odzwyczaiłem od bardzo słodkich ciast i zawsze wyczuję kiedy jest przesada z jego ilością.
      Co do ciastek, też lubię takie ciemne, mocno czekoladowe łakocie. Tylko takie kolory trudniej się fotografuje :D

      Usuń
  6. Wpadam, pudełko z ciastkami zabieram i uciekam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem czy tak łatwo je zabierzesz ;p nie oddam :D

      Usuń
    2. Zabiorę podstępem :-P

      Usuń
    3. Przekonajmy się czy dasz radę :P

      Usuń
  7. Co do ciasteczek własnej roboty muszą być chrupiące nie ma zmiłuj. Robię z mniejszą ilością cukru, zawsze można posypać pudrem lub zrobić zygzaki z czekolady.
    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie, dziś u mnie odwrócone ciasto z pomarańczą.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te były fantastycznie kruche i delikatne jednocześnie. Niby takie proste, ale zaskoczyły mnie pozytywnie :)

      Usuń
  8. Szczęka i opadła, wszystkie takie śliczniutkie <3 I do tego czekoladowe :O <3 <3 <3
    Podeślesz mi kilka do Łodzi ;) ?? Sosna please <3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę zapakować kilka do łodzi i popłynąć z nimi w rejs <3

      Usuń
  9. Zamawiam paczkę do Krakowa!:) Obserwuję Twój blog od długiego czasu, ale dzisiaj przeszedłeś samego siebie.... Czytałam Twoje starsze posty i prawie przegapilam moment, kiedy miałam wyciągnąć ciasto z piekarnika... :)

    Pozdrawiam Marcela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba będę musiał upiec kilka kilogramów tych ciastek :D
      To miłe, następnym razem uważaj, albo nastaw sobie jakiś dzwonek :P

      Usuń
  10. Przede wszystkim muszę pochwalić zdjęcia - są piękne :) A ciasteczka pewnie pyszne, przecież wszystko co czekoladowe smakuje wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za te miłe słowa :)
      To prawda, czekolada jest pewniakiem w wypiekach :D

      Usuń
  11. Świetne, porwałabym kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie krąglutkie i kusząco czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja, jestem ciasteczkowy potwór więc porywam wszystko co zostało i zmykam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy uda Ci się, bo trzymam je mocno ;p

      Usuń
  14. Wyglądają jakby były wręcz maszynowo robione, tak są równiutkie i śliczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam się zdziwiłem, pozytywnie oczywiście, że wyszły takie piękne. Zawsze mam obawy kiedy piekę jakieś ciastka. Czy ciasto aby na pewno jest odpowiednio gęste. Ale jak zajrzałem nieśmiało przez szybkę, byłem pod wrażeniem, że tak ładnie wyrosły :D

      Usuń
  15. Uwielbiam te najprostsze ciasteczka, znikają u nas w zastraszającym tempie :)) Piękną masz puchę/pudełko na ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko wszedłem na dział kuchnia w TK Maxx i zobaczyłem to puedłko, od razu złapałem i pobiegłem do kasy :D Weszła fajna kolekcja tych puszek w różnych retro wersjach :)

      Usuń
  16. Boskie takie domowe ciacha i to czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl