iu

13 maja 2014

imbirowe ciasto z rabarbarem

Ostatnio w mojej kuchni pojawiła się spora porcja rabarbaru, który muszę wykorzystać na wszelkie sposoby. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś aromatyczne ciasto z tym warzywem. Polecam :) 


składniki:
350 g mąki
150 g brązowego cukru
100 ml miodu
100 ml mleka
130 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
4 łodygi rabarbaru (umyte i pozbawione liści)

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i imbirem. W rondlu umieścić masło, cukier oraz miód i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do mąki i połączyć. Jaka roztrzepać z mlekiem, dodać do masy i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Łodygi rabarbaru przyciąć według długości blaszki. 1/3 ciasta wyłożyć na dno keksówki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzch ułożyć dwie łodygi rabarbaru i lekko docisnąć. Wyłożyć następną część ciasta i kolejne 2 łodygi warzywa. Na koniec całość przykryć pozostałą porcją ciasta. Piec w 160ºC przez 1,5 h. Wystudzić i podawać.

Smacznego! :)




Rabarbalove

28 komentarzy:

  1. To ciasto bardzo smakowicie się zapowiada! Już je lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już prawie go nie ma, więc chyba rzeczywiście smakowite :D

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, żeby zostawić całe łodygi rabarbaru: )
    No i znowu masz talerzyk/ miseczkę, którą bym Ci ukradła z ogromną chęcią...; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłem tak bo czasami nie wiadomo ile dać tych owocowych czy warzywnych dodatków do ciasta, żeby były w każdym kawałku, a jednocześnie ciasto urosło i podniosło ten ciężar :P Dlatego stwierdziłem, że szybciej i łatwiej będzie włożyć całe, wtedy każdy kawałek ciasta będzie miał sporo rabarbaru. Poza tym nie trzeba kroić łodyg w plastry i bawić się z tym :D
      Co do talerzyka, to nie wiedziałem jak wystylizować zdjęcia, jakie deski itd. I nagle znalazłem w szafce zapomniany drewniany talerzyk i dalej już poszło ^^

      Usuń
    2. Teraz przynajmniej wiesz, że każdy dostanie tyle samo rabarbaru w swoim kawałku; DD
      Ach, Ty i tak masz zawsze ładne stylizację, więc co by nie było i tak będzie dobrze; DD ( ostatnio pisałam, żeby Ci tak nie słodzić...powinnam być bardziej konsekwentna w działaniu; D)

      Usuń
    3. Haha, no tak, teraz już mogę spać spokojnie xp

      Chyba powinnaś się bardziej pilnować, żebym nie spoczął na laurach :P

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł :) Chętnie spróbowałabym takiego pięknego imbirowca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło :) to ja chętnie zaproszę na kawałek do siebie :D

      Usuń
  4. Fajne połączenie smakowe :) no i wizualnie wygląda mega! :) też myślałam nad użyciem całych łodyg, ale chciałam położyć je na wierzchu (tylko nie wiem czy się nie zapadną, ananas leżał ładnie, więc może i z rabarbarem by się udało :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dobry pomysł, możesz spróbować, albo zrobić po prostu odwrócone ciasto z rabarbarem. Dać na dno, a potem odwrócić :D

      Usuń
  5. Rabarbar? Love!;) W połączeniu z imbirem, zatopiony w wilgotnym, ucieranym cieście musi smakować wybornie! Wciąż jednak czekam, aż pojawi się w sklepie, bo tu gdzie obecnie się znajduję klimat nieco surowszy... PS: rabarbar to warzywo? W sumie owoc też nie bardzo... Hmmm, rabarbar to po prostu rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to możliwe, że nie ma rabarbaru? Musi być, jak nie w sklepie czy centrum handlowym to przede wszystkim na targu :D Sprawdzałem czym jest rabarbar i podobno warzywem, ale masz rację, rabarbar to nie warzywo, to styl życia ^^

      Usuń
  6. Świetny pomysł na ułożenie rabarbaru. Pewnie niesamowity smak z tym imbirem. Ciasto wygląda apetycznie a zdjęcia ... extra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Takie ułożenie łodyg jest szybkim sposobem na dodanie go do ciasta, nie trzeba marnować czasu na dokładne krojenie itd. Oszczędność czasu :)

      Usuń
  7. Imbir i rabarbar bardzo się lubię, więc całość musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od teraz też wiem, że to bardzo dobre połączenie i rzeczywiście świetnie smakowało :)

      Usuń
  8. Prezentuje się świetnie, z imbirem musi smakować :) Zapraszam do się na ciacha z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, tak, smakowało bardzo dobrze :D

      Usuń
  9. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rabarbar, jego smak kojarzę z racuchami drożdżowymi mojej babci, o tej godzinie nie wchodzi się na takiego bloga :) chyba podkradnę ci przepis i jutro to ciasto robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, czekam na efekty! :D

      Usuń
  11. z pewnością wypróbuje przepis - świetnie sie prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też uwielbiam rabarbar ;)
    Jak zwykle u Ciebie super zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń

  13. Kiedyś też miałam taki talerzyk, stylizacja boska - pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl