iu

4 czerwca 2014

lemoniada rabarbarowa

W trakcie przyrządzania sorbetu z rabarbaru zostało mi sporo kompotu, który postanowiłem poddać recyklingowi. Poniżej prosty przepis na lemoniadę rabarbarową, która idealnie chłodzi i orzeźwia w ciepłe dni. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Miejmy nadzieję, że przyda się już w najbliższych dniach :)


składniki:
6 łodyg rabarbaru
2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka soku cytryny

Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir, sok z cytryny oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z palnika odcedzić na sitku i lekko przestudzić. Otrzymany napój wstawić do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia. Podawać z kostkami lodu.

Smacznego! :)






21 komentarzy:

  1. Ohhh jakie to musi być pyszne i orzeźwiające !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na upał porywam szklankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam też podobną lemoniadę, wspaniale orzeźwia, świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne zdjęcia! Wyszły takie hmm orzeźwiające? Lemoniada na pewno przepyszna. Idealna na takie temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Lemoniada była wspaniała, taka kwaśna i zimna, pycha! :D

      Usuń
  5. Rabarbar i truskawki ja bardzo love w każdej formie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One zawsze dają świetne połączenie :D

      Usuń
  6. Idealna na gorące dni! Orzeźwiający smak rabarbaru:) Pycha! A zdjęcia świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, uwielbiaaam ją :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  7. Oj przydaje się, przydaje taka pyszna lemoniada i to aż za bardzo :-) Moim zdaniem mogłaby się nawet mniej przydawać ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl