iu

28 maja 2014

babeczki z aronią i bezą

Kilka dni temu, buszując po "spiżarni," natknąłem się na słoik z domową konfiturą z aronii. Sosna nie byłby sobą gdy nie otworzył go, nie spróbował jego zawartości i nie użył do jakiegoś wypieku. Czując smak tego owocu stwierdziłem, że idealnym uzupełnieniem dla konfitury będzie duża i słodka beza. Tak właśnie powstały babeczki, zapraszam :)  


ciasto (6 sztuk):
120 g mąki
40 ml mleka
40 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
konfitura z aronii

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko, a następnie mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po 1 łyżce ciasta. Następnie po 1 łyżeczce konfitury z aronii i ponownie 1 łyżkę ciasta. Babeczki piec w 180ºC przez 20-25 minut. Lekko wystudzić.

beza:
2 białka jaj
120 g cukru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gładka, sztywna i lśniąca masa. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać na upieczone babeczki. Muffinki z bezą ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 10 minut. Na koniec ustawić w piekarniku opcję grill i piec przez 1-2 minuty, pilnując aby beza nie spaliła się. Wystudzić. 

Smacznego! :)






32 komentarze:

  1. znowu zrobiłeś coś wspaniałego.... wyglądają taaak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, słodka beza i kwaśny dżem muszą wspaniale ze sobą się komponować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak było, idealnie się uzupełniały :D

      Usuń
  3. świetnie wyglądają, nic tylko zajadać się:) nie używałam nigdy aronii do ciasta bo wydawała mi się zbyt cierpka, muszę wypróbować ten przepis i się przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam nadzieję, że to dopiero początek wypieków z aronią :D

      Usuń
  4. piękne te Twoje bezy !!! i ilość tej konfitury....aaaaa zakochałam sie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to lubię najbardziej, pakować tyle ile wlezie :P

      Usuń
  5. Medal za bezę! No piękne! Mnie urzekl także ten cudny, orientalny materiał pod talerzykami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne te muffinki i do tego z moją ulubioną aronią <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tych babeczek aronia stała się też moim ulubionym smakiem :D

      Usuń
  7. Jakie pyszne nadzienie :) Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki nadziewane to cudowny pomysł, i zawsze się sprawdza. Z aronią nie jadłam ale wyobrazam sobie jakie cudowne w smaku muszą być.

    Pozdrawiam ciepło :)
    Di

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym słowem! :D

      Usuń
  9. piękne muffinki, a to nadzienie dodaje im uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia, a muffiny, wiadomo klasa, jak to w krainie sosny czyli perfekcyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może powinienem zmienić nazwę na Perfekcyjna Kraina Sosny? :D

      Usuń
  11. Wow, wyglądają przepięknie. *.*
    Świetne połączenie odkryłeś!

    OdpowiedzUsuń
  12. A może Odkrywca by też zamienił się w Dostawcę takich pyszności? :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najbliższym czasie nie planuję zmiany branży ;p

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl