iu

5 maja 2014

babeczki z michałkami

Witajcie! Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem moich ulubionych cukierków z czasów dzieciństwa. Pamiętam jeszcze jak zawijane były w sreberka :) Michałki uwielbiam i zdecydowanie wolę ich tradycyjną wersję - ciemną - niż ten nowy "wynalazek" z postaci białych cukierków. Oczywiście możecie wykorzystać tę wersję, która lubicie bardziej, zapraszam! :)




składniki (6 sztuk):
85 g mąki pszennej
60 g masła
60 g posiekanych michałków 
50 g cukru
15 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko. Nadal miksując dodawać stopniowo mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Na koniec wsypać drobno posiekane cukierki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek napełniać ciastem. Piec w 190ºC przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.

krem:
200 ml kremówki 36%
100 g serka mascarpone
50 g białej czekolady 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dostawić do przestudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połączyć. Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na babeczki. Pozostałe cukierki pokroić wzdłuż i wbijać i wbić w krem. 

Smacznego! :)




34 komentarze:

  1. Też jestem fanką klasyków i pamiętam te w sreberkach, one miały inny, lepszy smak niż te teraźniejsze :) A muffinki - małe cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam :)

      Usuń
  2. śliczne!
    ja akurat za czekoladą nie przepadam, ale jeżeli chodzi o nowe wersje jakichkolwiek klasyków to generalnie nigdy nie wychodzi dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      To niestety prawda, również nie przepadam za różnymi dziwnymi wynalazkami tradycyjnych smakołyków.

      Usuń
  3. Moja mama ostatnio kupiła te zapomniane Michałki z Hanki, takie prawdziwe z Siemianowic, to są dopiero prawdziwe michałki, są przepyszne: )
    Ale ich babeczkowa wersja z taką ładnie udekorowaną górą bardzo mi odpowiada; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam na paczkę z kilkoma cukierkami, Angie :P

      Usuń
    2. Ja kupię, ale nie ma nic za darmo; D Ewentualnie mogę się zgodzić na wymianę, na przyjemności trzeba sobie zapracować; D

      Usuń
    3. Hehe, nie ma sprawy :D

      Usuń
  4. mmm... dla takich muffinów dojadę do warszawy w pół minuty!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze było odwijanie ze sreberek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? I te świstaki, chociaż to już inna bajka :D

      Usuń
  6. Ja też nie uznaję białych michałków, podobnie jak ciężko mi przełknąć inny wynalazek czyli białe ptasie mleczko ;-) A skoro zabrałeś mi deser rabarbarowy, to ja Ci w zamian podkradam taką jedną muffinkę, albo nawet dwie :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle za ptasim mleczkiem nie przepadam, ale białe odstrasza mnie jeszcze bardziej :D
      Czyli teraz jesteśmy kwita :D

      Usuń
  7. Wyglądają zachwycająco, pyszne musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też lubię te cukierki :D I babeczki napewno z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne te muffiny :) Dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, proszę się częstować :D

      Usuń
  10. wyglądają rewelacyjnie:) pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, aż mi ślinka pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega wypasione te muffinki, michałkowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo i cukierki mega wypasione smakowo :D

      Usuń
  13. Rozpusta michałkowa :) cudowne te muffinki

    OdpowiedzUsuń
  14. Bajecznie słodkie:) jaki nr ma tylka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to ta końcówka, z zestawu marki Tala
      http://s6.ifotos.pl/img/talarekaw_ennearx.jpg

      Usuń
  15. Wyglądają pysznie *.* czy bez kremu są równie pyszne ? :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile czasu zajmuje ich zrobienie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile czasu zajmuje ich zrobienie?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl