iu

15 maja 2014

pavlova z truskawkami i kremem jogurtowym

Dziś stuknęło 500 like'ów na FB. Z tej okazji na stół wjechała Jej Wysokość Królowa Pavlova! I to nie byle jaka, bo w mocno wiosennej i piętrowej odsłonie :D 


beza:
4 białka jaj
240 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

krem:
400 g jogurtu greckiego
250 ml kremówki 36%
100 g cukru pudru
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
50 ml gorącej wody

Dzień wcześniej jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki truskawki. 


dodatkowo:
500 g truskawek

Smacznego! :)






49 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że masz rację :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Owocowa i kaloryczna ^^

      Usuń
    2. Ja bym powiedziała, że kaloryczna nie aż tak z tym kremem jogurtowym. Więc dodatkowy plus. ;)

      Usuń
    3. A wiesz co? Masz rację! Haj Fajf <3

      Usuń
  3. no to poszalałeś ! rewelacja <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie szaleństwa, dzięki :)

      Usuń
  4. o jeju! zaśliniłam właśnie monitor na widok tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, dobrze, że nie zaczęłaś go zjadać xp

      Usuń
  5. Czapki z głów! Totalne szaleństwo! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo ,jedyny deser ,który nadal knocę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież pavlova nie jest taka trudna :D

      Usuń
  7. OBŁĘDNA!! Brakło mi słów !! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. a co zrobić ze śmietaną kremówką??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubić na sztywno i dodać do kremu, pominąłem ten krok, już poprawiam :)
      Dzięki za czujność! :)

      Usuń
  9. o jaka piękna - Pavlova zawsze robi wrażenie - bardzo lubię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi wrażenie, bo pavlova to królowa ^^

      Usuń
  10. ajajajaj, cudownie truskawkowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. wow wygląda wprost zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. ŁAŁ! Jestem mega nudna i się powtarzam... ale nie mam nic więcej do powiedzenia- WSPANIAŁA!!!!! Odebrałeś mi kreatywność! Proszę o kawałek do Krakowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, taka nuda jest bardzo przyjemna, dzięki! :D
      Nie wiem jak paczka przetrwa taką podróż :P

      Usuń
  13. No nie powiem, wygląda wykwintnie; )
    Teraz poczekaj do 1000; D I aż się boję, co wtedy nam tu zaserwujesz; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :)
      Trochę się tego boję, będzie presja i nie wiem czy podźwignę to brzemię ;P

      Usuń
  14. Wow! Tylko tyle powiem :) U mnie też w kolejce czeka piętrowy tort bezowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kolejce na publikację czy na upieczenie? Bo jeśli to drugie to ja bym nie czekał :D

      Usuń
  15. Rewelacja!! Nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym dodał jeszcze jedno piętro :D

      Usuń
  16. Wygląda fenomenalnie, nic tylko podziwiać! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wygląda rewelacyjnie! :P Sama planuję upiec pavlova, ale moje pewnie nie będzie taka piękna ;D
    Zapraszam do mnie na domowe lody - prosty przepis ;)
    wenus-lifestyle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, czemu miałaby nie być taka? :D uda się! :)

      Usuń
  18. No tak, Ty Sosna nie możesz kusić tak jak wszyscy inni, tylko musisz kusić potrójnie taką trzypiętrową pavlovą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, kto by się złapał na jednopiętrową :D A na potrójną przyjemność chyba każdy się skusi ^^

      Usuń
    2. Łeeeeeee, ja tam poczekam na czteropiętrową przyjemność :-P

      Usuń
    3. Haha, dać Wam palec ;p

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl