iu

1 maja 2014

placek z rabarbarem

Dziś 1 maja! Za oknem przepiękna pogoda, więc na moim stole zagościł fantastyczny, wiosenny placek z rabarbarem. Zapraszam! :)


nadzienie:
6 łodyg rabarbaru
6 łyżek cukru

Łodygi oddzielić od liści, pokroić w kostkę, umyć i odcedzić na sitku. Posiekany rabarbar przełożyć do miski, posypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Całość odcedzić i lekko osuszyć.

ciasto:
280 g mąki
180 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek zimnej wody

Mąkę, cukier, masło oraz wodę umieścić w misce i wyrobić ciasto. Całość podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30-40 minut. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na okrąg i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Na ciasto przełożyć przygotowany rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru formując okrąg i przykryć nim rabarbar. Pośrodku wyciąć cztery niewielkie otwory. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Na koniec ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Całość piec przez ok. 30-35 minut w 200ºC. Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! :)





45 komentarzy:

  1. Eh te Twoje idealne zdjęcia... zazdraszczam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę, żeby Wam dogadzać i chociaż wizualnie przesyłać smak i zapach moich ciast :)

      Usuń
  2. Fantastyczny! Pięknie zaprezentowany! Mój rabarbarowy właśnie wyciągnęłam z piekarnika! Miłego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, czyli zgraliśmy się z tym samym ciastem w tym samym czasie :)
      Wzajemnie! :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę gdzieś dorwać rabarbar! Jeszcze nigdy go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj musisz, musisz :D ja w tym roku dopiero drugi raz go jadłem :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać Ci rację :D

      Usuń
    2. Poczułam inspirację, a efekt na blogu! :D

      Usuń
  5. Przepiękne, apetyczne zdjęcia! Przepyszne ciasto! Jutro też kupię rabarbar, u mnie jeszcze sezon rabarbarowy się nie zaczął :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Ja sam nie wiedziałem, że rabarbar jest już dostępny, zobaczyłem dopiero na jakimś blogu :D

      Usuń
  6. Hipnotyzujące zdjęcia. A ciasto porywam, wygląda świetnie: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) A ja zapraszam na to ciacho ^^

      Usuń
    2. Jestem w stanie potraktować to zaproszenie na poważnie; D

      Usuń
    3. No to przekonajmy się :P

      Usuń
  7. Wspaniały placek :) ! Ja co drugi dzień piekę tartę z rabarbarem. Kocham go <3 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no to nieźle, chyba też zacznę tak robić ^^

      Usuń
    2. Lubię patrzeć na ten Twój placek <3

      Usuń
    3. Tylko nie zjedz monitora :P

      Usuń
  8. Wszystkie ciasta z rabarbarem to moje ulubione :) Zdjęcia bardzo ładne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wygląda na tych pysznych zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można się wprosić na kawałek albo najlepiej na cały placek? :) jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto. : )
    Ja jeszcze z rabarbarem nie piekłam. :c
    ale wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to możliwe?! :P raz, dwa, do kuchni i z rabarbarem ciacho ma być! :D

      Usuń
  12. przepiękne zdjęcia... zresztą jak zawsze.. zmuszasz mnie żebym się powtarzała!a placek... wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawstydzasz mnie :P dziękuję! :)

      Usuń
  13. Teraz widzę, że rabarbar króluje na każdym blogu..więc i na moim musi zagościć :)
    p.s
    Ileż Ty postów produkujesz ! I każdy tak samo udany :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też to zauważyłem, ba! nawet z czyjegoś bloga dowiedziałem się, że rabarbar jest już dostępny i popędziłem do sklepu :D

      No trochę tego jest :D póki mam pomysły i czas to produkuję masowo, bo lubię to jak cholera ^^

      Usuń
  14. Ale super ciasto i świetne zdjęcia, człowieku jak ty to robisz? ;-)
    Pozdrawiam rabarbarowo
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) A jakoś tak, sam nie wiem, oglądam różne blogi, zdjęcia ciast i jakoś się tam inspiruję :)

      Usuń
  15. Oj Sosna, Sosna, tyle razy sobie obiecuję, że nie będę już Cię odwiedzać, bo Twoje dzieła są zbyt pyszne, zbyt słodkie i zbyt piękne, ale jakaś siła mnie tu ciągnie. No, ale skoro już jestem, to popodziwiam sobie trochę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, nie ma tak, ja się staram przyciągać jak najwięcej osób chociażby zdjęciami, a Ty mi mówisz, że nie chcesz wchodzić, bo tu za dobrze jest :P

      Usuń
    2. Ty Sosna dobrze, że wiesz, że i tak wpadnę, choć mam wrażenie, że od samego Cię odwiedzania i patrzenia na Twoje foty się tyje, więc muszę ostrożnie z tymi odwiedzinami, ostrożnie :-P

      Usuń
    3. Haha, to prawda, sam nie wiem jakby się skończyła wizyta w krainie ciast ^^

      Usuń
  16. Wspaniały ten placek! I ten rabarbar, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) oj tak, rabarbar to sama przyjemność i pyszność :D

      Usuń
  17. ach, juz czuję, że będzie pysznie... O ile uda mi sie jeszcze znaleźć rabarbar na bazarku

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl