iu

23 maja 2014

sorbet z rabarbaru


Myślałem, że będę musiał czekać z tym postem do czerwca, ale jak widać nie muszę. Pogoda jest wyśmienita. W powietrzu od czasu do czasu da się już wyczuć zapach wakacji, lata i wspaniałej beztroski. W tym gorącym czasie dla ochłody przyda się coś zimnego i orzeźwiającego. Chyba nie muszę mówić, że sorbet z rabarbaru jest idealne na ten czas :D 

składniki:
6 łodyg rabarbaru
2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka imbiru
sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik (opcjonalnie; dla koloru)

Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Ugotowany rabarbar odcedzić na sitku. Otrzymany kompot pozostawić. Puree z rabarbaru wystudzić. Następnie zetrzeć blenderem na gładką masę. Warzywne papkę przekładać do foremek na lody po ok. 2-3 łyżeczki na jeden otwór. Do kompotu dodać niewielką ilość czerwonego soku/barwnika. Miąższ zalać wystudzonym, zabarwionym napojem i przy pomocy łyżeczki rozprowadzić równomiernie po foremce kawałki warzywa. W otworach umieścić drewniane patyczki. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut aby można było je łatwiej wyjąć. 


Smacznego! :)




Rabarbalove

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jak ja uwielbiam takie owocowe czy warzywne lody :D

      Usuń
  2. chyba najwyższy czas kupić sobie takie pojemniczki:) przydadzą się na lato:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zamierzasz kupić takie, to polecam kilka kompletów :D

      Usuń
  3. Idealna przekąska na dzisiejszy upalny dzień :) Przed konsumpcją chętnie "przytuliłabym się" najpierw do takiego sorbetu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, aż tak Cię oczarował? ^^

      Usuń
  4. Nawet bardziej, niż idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością się skuszę i zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, czekam na efekty :D

      Usuń
  6. Na takie dni, jak dzisiaj- czyli 29- stopniowy upał są idealne; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już nawet nie sprawdzam stopni, jest tak gorąco, że czuję jakby było więcej :D

      Usuń
  7. Na dzisiejszy upał byłyby idealne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ty masz sorbet, ja mam lody z rabarbaru, też na patyku! magia jakaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio czytamy sobie w głowie :D

      Usuń
  9. Wow, wyglądają cudownie! ; )
    Taki sorbet z pewnością jest świetnym orzeźwieniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tak, ale przekonasz się jeśli sama spróbujesz je zrobić :D

      Usuń
  10. MIałam niec nie pisać, bo za każdym razem, jak widzę rabarbar na polskich blogach, to mnie ściska z zazdrości, że nie mam do niego dostępu. Ale lody wyglądają zbyt smakowicie, żebym cicho siedziała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jakie to miłe :D ale jak to? jak można nie mieć dostępu do rabarbaru? przecież on jest wszędzie. Na targach, na stoiskach przyulicznych czy w zwykłych sklepach :D

      Usuń
  11. Cudowny przepis !
    Z resztą jak wszystko u Ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm.... zjadłabym ze smakiem! wspaniałe...

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba nie pragnę dziś niczego bardziej niż Twego sorbetu <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Rabarbarowy, rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl