iu

13 czerwca 2014

babeczki czekoladowo kawowe z nadzieniem toffi

Dziś piątek trzynastego. Los chciał, że największym pechem dziś jest chyba pogoda za oknem, niech tak zostanie! :D Na taką aurę przyda się coś bardzo słodkiego. Te małe czekoladowe cudeńka będą idealnym przysmakiem dla osób, które lubią zaszyć się w domowym zaciszu i oddać chwili słodkiej przyjemności. 



nadzienie:
75 g brązowego cukru
75 ml kremówki 36 %
50 ml miodu
25 g masła

Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

ciasto (6 sztuk):
60 g mąki
75 g gorzkiej czekolady
40 g brązowego cukru
75 g masła
2 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu

Masło, czekoladę, cukier, cynamon oraz kawę umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z palnika dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajka i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Do formy na muffinki wykładać po jednej łyżce ciasta, następnie po jednej łyżeczce wystudzonego nadzienia. Na koniec przykryć toffi kolejną łyżką ciasta. Piec w 160°C przez ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia.

polewa:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
wiórki czekoladowe (do dekoracji) 

Masło i cukier puder umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać do połączenia składników. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i nadal podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Wymieszać i lekko przestudzić. W otrzymanej polewie maczać wystudzone babeczki. Na koniec muffinki udekorować wiórkami czekoladowymi. Podawać.

Smacznego! :)




38 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, karmel zawsze ^^

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wodzę Was wszystkich na pokuszenie :3

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jedną? To tak humanitarnie, żeby i inni mogli ukraść? :D

      Usuń
  4. Ten płynny karmel..<3
    Coraz bardziej się rozkręcasz z tymi przepisami widzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczynam puszczać wodze fantazji po całości ^^

      Usuń
  5. Jakie bogate babeczki! Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bogato, bo w końcu zaraz wakacje! :D

      Usuń
  6. Ten karmel w środku wygląda najlepiej ever.; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię, jak najbardziej... Z taką babeczką bym się zaszyła gdzieś, gdzie nikt by nas nie znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, ale fantastycznie nadziane! Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo przecież liczy się wnętrze :D

      Usuń
  9. Jakie urocze. Ta lśniąca polewa czekoladowa jest niesamowita! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest bardzo efektowna, ale niestety szybko zastyga i nie wygląda już tak wspaniale :D

      Usuń
  10. Moje smaki, moje klimaty, poproszę <3

    OdpowiedzUsuń
  11. dałabym się w tym momencie pokroić za taką!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale boskieee! do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak się tak wszyscy będą zaszywać w domu z takimi pysznościami, to wszystkie restauracje i kawiarnie zbankrutują ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy ja otworzę swoją, gdzie będą mogli zaszyć się wszyscy xp

      Usuń
    2. Doczekać się nie mogę :-)

      Usuń
  14. Mmm pychota! :) przydałaby się taka do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. O kurczątko! A ja planowałam odwyk od słodkości i czekolady... cóż wrócę do domu i opróżnię słoik z nutellą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, racja, po co sobie odmawiać ;P

      Usuń
  16. a co z mąką?

    OdpowiedzUsuń
  17. Wlasnie a co z mąka???

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, bardzo takie lubię. Obserwuję i zapraszam do mnie.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl