iu

7 czerwca 2014

kruche babeczki z truskawkami i kremem mascarpone



Witajcie! Dziś przed Wami szybki i prosty smakołyk. Kruche babeczki z kremem na bazie mascarpone i kremówki, orzeźwione przepysznymi polskimi truskawkami. To połączenie zawsze daje radę w tak upalne dni jak ten. Nie napracujecie się przy nich za dużo, a poświęcony im czas daje ogromną satysfakcję w momencie, kiedy już ich spróbujecie. Tylko lepiej podwoić porcję, bo są wciągające i tak lekkie, że nie czuje się, że to słodycze :D 

ciasto (ok. 12 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Truskawki pokroić w ćwiartki i wbijać w krem. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.

dekoracja:
truskawki
wiórki gorzkiej czekolady

Smacznego! :)



Milion smaków truskawek

43 komentarze:

  1. ja tu opędzam się już od truskawkowych inspiracji, a ciągle kolejne mi w oko wpadają ;p pysznie kuszą te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się co opędzać, trzeba się skusić na nie ;D

      Usuń
  2. Uwielbiam takie truskawkowe babeczki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche babeczki. :)
    Piękne Ci wyszły!
    Moja ulubiona wersja to z karmelem na spodzie i malinami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prostota jest sukcesem dobrego smaku; ) Że też nie mieszkam w pobliżu Warszawy, miałbyś mnie dzisiaj na kawie; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż za problem, Angie, możesz się przeprowadzić :P

      Usuń
  5. W Krainie Sosny same smakołyki! Te babeczki muszą być przepyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się robić jak najlepsze :D

      Usuń
  6. piękne jak z obrazka! aż chciałoby się poznać ten smak! czuję, że babeczki obłędnie rozpływają się w ustach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były fantastyczne, takie delikatne, kruche ^^

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. W końcu to bajkowa kraina sosny :P

      Usuń
  8. wyglądają rewelacyjnie, chętnie bym zjadła taką:) czasami boję się zaglądać do Ciebie bo jak się napatrzę na te słodkości to mam straszną ochotę coś zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, właśnie tak to ma działać ;p

      Usuń
  9. Lepiej ich nie mogłeś zaprezentować :)
    Ja przy pieczeniu takich, obawiałabym się czy krem dotrwa do wyłożenia go na babeczki, bo mogłabym zjeść sam taki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że też miałem ten problem :D w sumie często tak mam ;p

      Usuń
  10. Małe arcydzieła :) Pysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  11. w lecie rodzina męczy mnie o takie babeczki co weekend. ale fakt, że są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, powinnaś zrobić raz a porządnie, taką porcję, że uszami im wyjdą :P ale wcale się im nie dziwię :D

      Usuń
  12. kremy na bazie mascarpone to chyba moje ulubione, świetne do babeczek. Twoje prezentują się jak zawsze nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je lubię, są wtedy takie wytrzymałe, nie trzeba dodawać żadnych usztywniaczy, bo sama bita śmietana nie zawsze tak dobrze się utrzymuje :D

      Usuń
  13. Jakie cudne, takie na jeden chapsik :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Chciałabym aby moje tak idealnie wyglądały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wcale nie jest takie trudne ;D

      Usuń
  15. Prześliczne maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm kremu z mascarpone nigdy dość. Pożarłabym całość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, zgadzam się z Tobą w zupełności :D

      Usuń
  17. U mnie takie babeczki znikają w zastraszającym tempie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, tylko, że połowa poszła jeszcze zanim je dokończyłem ;p

      Usuń
  18. Mozna do nich dodac margaryne????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masło ze względu na szkodliwe, dla zdrowia, działanie margaryny.

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl