iu

11 czerwca 2014

mini pavlove z pistacjami

Dziś kolejne bezowe wypieki, ale w wersji mniejszej i "skromniejszej" niż te piętrowe, które piekłem ostatnio. Ktoś na informację o tym, że zamierzam wykorzystać pistacje do słodkiego wypieku, był w lekkim szoku i osłupieniu; - przecież one są słone. Tak! I jak ten smak wspaniale komponuje się ze słodyczą bezy i delikatnym puszystym kremem na bazie mascarpone... Przekonajcie się sami! :)


bezy (6 sztuk):
180 g cukru
3 białka jaj
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gładka i sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Miksować jeszcze przez kilka minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę bezową tworząc pośrodku wgłębienia. Piec w 180ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
100 g białej czekolady
odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
pistacje

Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Następnie wymieszać na gładką masę. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać masę z czekoladą i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na bezy. Całość dekorować posiekanymi pistacjami. 

Smacznego! :)






45 komentarzy:

  1. właśnie zastanawiam się, co zrobić z białkami ;) bardziej to słodkie czy bardziej słone? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łączą w sobie wszystko, co lubię :) A ich wygląd sprawia, że sięgnęłabym po nie bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić :D

      Usuń
  3. Beza, mascarpone i pistacje wszystko to uwielbiam, a połączenie musi być nieziemskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, tak właśnie było :D

      Usuń
  4. Wyglądają genialnie! Już je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe, deser łączy pyszne składniki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Małe ślicznotki :) porywam do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak to wygląda..... aż ślinka mi cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja nie rozumiem jak można robić takie rewelacyjne desery! no po prostu dieta cierpi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadnij kilka razy na coś słodkiego to zrozumiesz ;p

      Usuń
  9. przepiękne z tym zielonym kremem, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. "Skromniejsza wersja". Nie, tego nie można powiedzieć o żadnym bezowym wypieku; D Bezy zawsze są na bogato; D
    Piękne tak by the way, jesteś moim bezowym autorytetem; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobra, to nie skromniejsza, tylko mniejsza :D

      Ach, mów mi jeszcze <3

      Usuń
  11. Trochę ci się przypiekła:) Bezy są absolutnie boskie. Dodałabym coś kwaskowatego dla zrównoważenia smaku, ale co ja tam wiem. Pistacjowe muszą być obłędne;]

    Pozdrawiam Ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, trochę długo siedziała w piecu, ale jak ktoś lubi to i taką zje, bardziej wypieczoną ^^

      Usuń
  12. Zakochana w Twoich zdjęciach ,cudne!!.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fota... o pavlovach nie wspominając! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Choć do fanów bez nie można mnie zaliczyć to foty bosko zachęcają do spróbowania, a pistacje powodują, że nie da się przejść obojętnie obok takiej mini przynęty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie rozumiem jak można nie lubić bezy, zwłaszcza tej domowej :P

      Usuń
  15. Skoro sugerujesz, że mamy przekonać się sami jak dobrze komponują się słone pistacje z bezami i słodkim kremem, to znaczy, że zapraszasz na degustację tych maleństw. Czyż nie? :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście Skoraq, że tak ;p

      Usuń
  16. Wspaniały pomysł! ; )
    Obłędne te pavlove!

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. O, własnie nasunął mi się pomysł, że można to wykorzystać właśnie jako mały urodzinowy torcik dla kogoś bliskiego ^^

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie będą musieli zabierać mnie w kaftanie ;p

      Usuń
  19. Orzechowelove <3
    Deserom z dodatkiem jakichkolwiek orzechów nigdy nie odmawiamy :P
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pavlova <3 uwielbiam chyba w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają pięknie i dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl