iu

23 czerwca 2014

tarta z truskawkami i kremem budyniowym

Kiedyś piekłem podobną tartę, też z truskawkami, ale w wersji z ciastem czekoladowym. Tym razem postawiłem na klasykę, jasne kruche ciasto, delikatny krem budyniowy i oczywiście nasze wspaniałe truskawki. Nie ma to jak dobre sprawdzone przepisy. Wyszła znakomita! :)


ciasto:
250 g mąki
150 g masła
5 łyżek cukru
4 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i zagnieść szybko na gładkie, jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Otrzymanym plackiem wyłożyć dno formy do tarty o średnicy 20 cm, lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.

krem:
750 ml mleka
50 g masła
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 ilości mleka zagotować w rondelku z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować truskawkami. 

Smacznego! :)





40 komentarzy:

  1. do pełni szczęścia polałabym galaretkę u góry ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak chciałem, ale nie miałem pod ręką żadnej :P

      Usuń
  2. Mniam u Ciebie jak zawsze pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie kremy budyniowe zawsze źle wychodzą i nigdy nie próbuję podejmować się kolejnej próby :) więc skorzystam z Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dziwne, mi na ogół wychodzą dobre, ten też był ok, więc polecam :)

      Usuń
  4. mmmm.. po zdjęciach widać, że miałeś prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że z chęcią przyznam Ci rację? :D

      Usuń
  5. Zaglądam do Ciebie regularnie i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem! Nie dość, że przygotowujesz same smakołyki, to jeszcze tak pięknie je fotografujesz, że mam ochotę wprosić się na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, staram się chociaż zdjęciami oddać w jakiś sposób smak tych smakołyków :D

      Usuń
  6. prosto i pysznie, najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytasz w moich myślach. Mam w planach tatusiowi taką zanieść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wygląda, a jej smak musi być niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, była wyśmienita, dawno nie jadłem takiej dobrej tarty :D

      Usuń
  9. Klasyka jest zawsze trafiona, zresztą ja wszystkie tarty ubóstwiam<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna tarta! ; )
    Klasyka to jednak klasyka. C:

    OdpowiedzUsuń
  11. Masa budyniowa bardzo mnie przekonuje! "Less is more" (more or less) jak to powiadają ;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Skuszę się na Twoją tartę :-) Tylko napisz proszę czy tego mleka nie ma być czasem 750 ml? Z góry dziękuję i zapraszam do mnie na jeszcze ciepłe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście 750 ml! Dzięki za uwagę! :)

      Usuń
    2. No i zatraciłam się w jej smaku!!! Kruchutka tarta, aksamitny, słodki krem, a wszystko to przełamane kwaskowatymi truskawkami! Smaki idealnie się ze sobą komponują tworzac idealny w swej prostocie deser! Polecam!

      Usuń
    3. Wow, jak miło, cieszę się! :)

      Usuń
  13. Ubóstwiam taką tartę i jakie dorodne truskawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarta wygląda wspaniale ! i na dodatek te pyszne truskaweczki na wierzchu! Zapewne palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Na jednej dokładce się nie skończyło :D

      Usuń
  15. Lubię tarty z kremem budyniowym :) planuję zrobić podobną z jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, jagody będą pasowały idealnie! :D

      Usuń
  16. Wygląda genialnie! Bardzo lubię tarty z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Te budyniowe są chyba najlepsze :D

      Usuń
  17. niestety mi ten krem nie wyszedł, w ogóle nie zgęstniał. nie wiem gdzie zrobiłam błąd ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten krem generalnie nie będzie tak sztywny, że aż łyżka staje. Ma konsystencję budyniu, lekko zwarty, ale nie za mocno. Może za mało mąki, albo za dużo masła?

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl