iu

17 czerwca 2014

tort krówkowy

Wiosna i zbliżający się początek lata, to taki leniwy i beztroski czas, kiedy chce się tylko leniuchować. Pogoda nie sprzyja pieczeniu ciast, nie da się wytrzymać gorąca buchającego od rozgrzanego piekarnika. Ja jednak odpaliłem moją kuchenkę i tym razem mam dla Was prosty tort z cukierkami mojego dzieciństwa. Lekki biszkopt przełożony i pokryty delikatnym, krówkowym kremem jest tym czymś czego mi ostatnio brakowało. Wybaczcie, że nie mam zdjęć przekrojonego tortu, ale jak już zabraliśmy się za pałaszowanie go, to zupełnie zapomniałem o zdjęciach środka, a tort okazał się tak dobry, że kiedy przypomniałem sobie to zostały same okruszki :D


biszkopt:
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gęsta, wbijać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodawać stopniowo przesiane mąki. Całość przelać do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180ºC. Odstawić do wystudzenia. Aby wyrównać wierzch, formę z ciastem upuścić dnem na podłogę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny oraz środkowy biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i przełożyć kremem. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta i pokryć pozostałym kremem. Tort udekorować cukierkami.

krem:
200 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego wcześniej)

Kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone oraz mleko skondensowane i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

dodatkowo:
dżem wiśniowy
cukierki krówki

Smacznego! :)




41 komentarzy:

  1. rewelacja:) znowu kusisz, idealnie trafiasz w moje smaki :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idzie mi co raz lepiej :D

      Usuń
    2. aż się boję co wymyślisz dalej:)

      Usuń
  2. no to poszalałeś ! na grubo, że tak powiem :) istna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, jak szaleć to na całego :D

      Usuń
  3. O jej:) Cudo, jestem zachwycona, koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam krówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to raz, dwa, do kuchni marsz ^^

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. baardzo słodkie i baaardzo cudowne :D

      Usuń
  5. ależ słodkości :) ! Ciekawa jestem jak wyglądał w środku :) ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to był biszkopt, dżem, krem i kolejny blat ciasta ^^

      Usuń
  6. Nie robiłam nigdy kremu z dodatkiem mleka skondensowanego ,czy nie będzie za rzadkie?Tort imponujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane należy wcześniej ugotować i wystudzić. Dodatkowo do kremu dodałem mascarpone, który usztywnia krem :)

      Usuń
    2. ja bym lała prosto z puszki i myślę,że każdy ,a ile gotować ???

      Usuń
    3. Mleko skondensowane, aby było gęste, należy gotować 2 godziny, pilnować czy puszki są przykryte cały czas wodą.

      Usuń
  7. Wcale nas nie dziwi fakt, że tak szybko znikł i zostały same okruszki!
    Swoją drogą, trzeba było nam zostawić po małym kawałeczku Łakomczuchu! :P
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, chyba zacznę robić zapisy na ciasta, bo kolejka długa zawsze :D

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. A nie wyglądał na zbyt skomplikowany :D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. No popatrz, a nie wiedziałem czy te cukierki to nie za mało do dekoracji :D

      Usuń
  10. Obłędny tort! ; )
    Uwielbiam wszystko z krówką i toffi w składzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Ja tez je uwielbiam :D

      Usuń
  11. Robiłam taki ostatnio, krem identyczny, tyle że u mnie biszkopt był czekoladowy. Twój cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Może też wypróbuję czekoladowe ciasto :D

      Usuń
  12. mniam kocham wszystko kajmakowe/krówkowe/toffi :) - pysznie wygląda - ja dziś wstawiłam jak zrocić vegga krówkę - zernij jeśli jesteś ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, ale świetny pomysł! Podziwiam :)

      Usuń
  13. Mega ! Chciałabym zobaczyć w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety zapomniałem o tych zdjęciach :(

      Usuń
  14. Chyba zaprzestanę wizyt u Ciebie. Za dużo pyszności, a tort krówkowy to już o jedną słodycz za dużo :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że wchodząc to pierwszy raz jednocześnie podpisujesz cyrograf i nie możesz już przestać tu wchodzić? :D

      Usuń
  15. Po prostu ciasta na tych Twoich zdjęciach wyglądają tak... jak nie wiem jak Ty to robisz, ale jesteś mistrz!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl