iu

15 czerwca 2014

truskawkowe semifreddo

Na taką niedzielną, przytłaczającą i niesprzyjającą pogodę mam coś co z pewnością poprawi Wam humor. Semifreddo czyli nic innego jak deser lodowy, a właściwie rodzaj lodów, których nie trzeba mieszać podczas mrożenia. Zgodzicie się pewnie, że jest to ogromnym ułatwieniem (ja i tak zwykle zapominam o mieszaniu). W efekcie powstaje lodowy przysmak o konsystencji sorbetu,w formie zamrożonego bloku owoców połączonych z kremówką. Przepis znaleziony na kwestiasmaku.com.


składniki:
300 g truskawek
250 ml kremówki 30%
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka, żółtko oraz cukier umieścić w oddzielnej misce i wymieszać. Miskę umieścić nad rondlem i podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż jej zawartość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę oraz zmiksowane truskawki. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wstawić na chwilę do ciepłej wody lub odczekać, aż deser się lekko roztopi. 

Smacznego! :)






Milion smaków truskawek

Akcja lodowa 2014

Lody, lody dla ochłody

58 komentarzy:

  1. to bazylia? pięknie się prezentują Twoje zdjęcia! jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;) Do tej pory robiłam tylko z malinami, muszę spróbować truskawkowego koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja następnym razem wykorzystam maliny :D

      Usuń
  3. świetny deser na upały wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś idealnego dla takiego lenia jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja też jestem leniem i nie chce mi się mieszać lodów ;p przydałaby się maszynka :D

      Usuń
  5. To, że nie trzeba mieszać, to faktycznie ułatwienie, szczególnie dla takiego zapominalskiego lenia, jak ja :-D deser na pewno doczeka się debiutu w mojej kuchni, bo absolutnie wart jest wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem tym leniem, któremu nie chce się albo zapomina o mieszaniu :D
      Jest bardzo wart swojego debiutu i polecam :D

      Usuń
  6. mnie zawsze odstrasza to mieszanie...więc to idealna propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wspaniale, że ktoś wymyślił ten przepis dla takich leni jak my :p

      Usuń
  7. Idealny... ! Podkradnę, podkradnę na pewno, bo mój Zyga strasznie lubi truskawkowe lody, sorbety i wszystko co z tym związane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli Zyga, podobnie jak ja, zakochany w truskawkach po uszy ^^

      Usuń
  8. Świetnie się prezentuje szczególnie na pierwszym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę świetnie! ;)
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pyszności :)
    Choć ja jednak wolę lody "mieszane" - ta kremowa konsystencja... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te też można pomieszać w trakcie mrożenia i z pewnością będą puszyste i delikatne :D

      Usuń
  11. Do czego to doszło? Żeby lenistwo prowadziło do takich spektakularnych efektów? :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać nie tylko ciężą pracą ludzie się bogacą :P

      Usuń
    2. Toż to niezwykle cenna lekcja o bogaceniu się :-P

      Usuń
    3. Polskie mądrości życiowe ;p

      Usuń
  12. Wspaniały ten deser i jego kolor!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiś czas temu widziałam semifreddo u Nigelli i pomyślałam, że kiedyś zrobię, bo tak do końca nie zachęciła mnie :) A Twoimi apetycznymi zdjęciami jestem na tyle zachwycona, że już wiem, iż koniecznie muszę zrobić ten lodowy deser- i to jak najszybciej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, nie wiedziałem, że w zachęcaniu do kulinariów jestem lepszy niż moja ukochana Nigella <3 Jak miło, dzięki! :)

      Usuń
  14. Obłędny kolor i jak zwykle super foty. Żal tu nie wracać, ale od razu dostaję ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, ten ślinotok można potraktować jako efekt uboczny i przyzwyczaić się do niego ;p

      Usuń
  15. Przepiekna aranżacja! Wygląda tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały kolor, chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pomyśleć, że to sama natura ^^

      Usuń
  17. jak to cudownie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I równie cudownie smakuje, warto spróbować :D

      Usuń
  18. co za pyszności.... niech jeszcze temperatura skoczy i robię!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny deser, nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie też tak pomyślałem jak tylko spróbowałem :D

      Usuń
  20. Deser obłędny, a zdjęcia jak zawsze perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  21. genialne robisz zdjęcia - ja wciąż raczkuję w tym temacie - miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :) mi dojście do obecnego momentu w fotografowaniu ciast zajęło jakiś rok, więc spokojnie, powoli trzeba się rozwijać i próbować nowych rzeczy :)

      Usuń
  22. Obłędne w smaku i wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Musi być pyszne :) W sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, było fantastyczne :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl