iu

1 lipca 2014

jagodzianki z kruszonką

Jak ja lubię jagodzianki... A najbardziej te z niedalekiej piekarni. Są takie delikatne, takie puszyste i takie pełne jagód. Wspaniałe! Niestety w zeszłym roku zraziłem się do pieczenia własnych, bo zamiast pysznych bułeczek wyszły mi, twarde jak skała, kamienie. Wczoraj spróbowałem podejść do nich raz jeszcze i... udało się! Wyszły fantastyczne - miękkie w środku i wypełnione jagodami po same brzegi! Polecam! Wykorzystałem przepis z bloga Rozpustne Gotowanie


nadzienie:
1 szklanka jagód
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki cukru

Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.

kruszonka:
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki cukru
80-100 g mąki

składniki umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki. 


zaczyn na ciasto (8 sztuk):
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

ciasto:
60 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
50 g cukru
1 jajko

Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść 1-2 łyżki jagód, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować owalne bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180ºC.

Smacznego! :)




54 komentarze:

  1. Jagodzianki domowej roboty? Piszę się na kilka! :) Za to proponuję dobrą kawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je kocham! <3 wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagodzianki a najlepiej smakują nad morzem ;p Przyjdę chętnie na kawkę i jagodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, pójdziemy nad morze z kawą i jagodziankami ^^

      Usuń
  4. O kurczę!!! Wyszły Ci wspaniałe! Następnym razem też upiekę z kruszonką :-)
    ....
    Wiesz co? Narobiłeś mi takiego smaku, że nie ma na co czekać, idę piec!
    Gorąco pozdrawiam!!!
    Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki z kremem to mogę polecić Ci również Maritozzi, może też się skusisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Dobry przepis to i jagodzianki dobre! :)

      Usuń
  5. o taaaak! domowa jagodzianka, w której rzeczywiście są jagody, to jest to <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagodzianki kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami nad polskim morzem i sprzedawcami, którzy wymyślają rymowanki by je sprzedać, ale jako, że póki co nigdzie się nie wybieram, to chyba na pocieszenie sobie je upiekę :D W końcu tak kusząco wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Mi nigdy jagodzianki nie kojarzyły się z morzem, mimo że jako dziecko często tam jeździłem. Fakt, byli panowie z torbami i sprzedawali jakieś bułki, pamiętam takie paluchy z makiem, ale jagodzianki? nie przypominam sobie :D

      Usuń
    2. No pewnie, że sprzedawali i to przede wszystkim jagodzianki! Nawet pamiętam niektóre ich rymowanki: "jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe", albo "żono, żono, weź dla męża, jagodzianka wskrzesi węża" xD Było ich jeszcze kilka, ale jakoś te utkwiły mi w głowie najbardziej ^^ A i paluchy też pamiętam i obwarzanki na takich sznurkach :D

      Usuń
    3. Haha, ja nigdy nie spotkałem się z jagodziankami. Może dlatego, że zapatrzony byłem w te paluchy i własnie obwarzanki - to drugie moje ulubione przysmaki z dzieciństwa.
      Co za rymowanki :>

      Usuń
  7. Ale piękne zdjęcia :) Też lubię jagodzianki. U mnie też ostatnio jagodowo, serdecznie zapraszam ;)



    na pierogi http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/ciasto-na-pierogi-przepis-podstawowy/
    i na jagody http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/czarne-jagody-wlasciwosci/

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze drożdżówki na świecie to właśnie jagodzianki! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagodzianki, ale u mnie w domu robi się je bez kruszonki a z lukrem; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, ciekawe czy nie są wtedy za słodkie :D
      Chciałem oprószyć je cukrem pudrem, ale postanowiłem pokonkurować z tymi kupnymi i zrobić własną kruszonkę ^^

      Usuń
  10. O, u Ciebie też drożdżówli:) też mam w planach jagodzianki! pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to chyba wszędzie są te jagodzianki :D
      dzięki! :)

      Usuń
  11. W kuchni nie można się zrażać;) piękny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma nic lepszego od świeżutkiej jagodzianki na śniadanie;) Kradnę przepis i piekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, chociaż ja swoje piekłem wieczorem i zjedliśmy na kolację :D

      Usuń
  13. Przepiękne są Twoje jagodzianki! : )
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zaproszenie! Może wezmę udział w konkursie :)

      Usuń
    2. Zapraszam, mam nadzieję, że znajdziesz chwilkę! : )

      Usuń
  14. Oj z chęcią bym zjadła taką jagodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają zachwycająco i pewnie tak smakują :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to prawda, u mnie smak jest na równi z tym jak wyglądają wypieki ^^ chociaż nie wszystko wygląda dobrze :P

      Usuń
  16. Namiętnie je robię od 10 lat - nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hoho, no to nieźle. To był mój drugi raz i mam nadzieję, że wejdzie mi to w nawyk ^^

      Usuń
  17. Jagodzianki są the best! ;) Domowe musiały być pyszne! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, wszystko co domowe jest pyszne ^^

      Usuń
  18. Dobrze, że się nie poddałeś, warto było :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, w końcu trening czyni mistrza :)

      Usuń
  19. Z kruszonką???? Bez lukru???? No ale jak to???? :-P No dobra drażnię się, bo i tak gdyby Twoje jagodzianki były w pobliżu to wszystkie bym pożarła. No dobra, podzieliłabym się z Tobą :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, z lukrem? Fu! Jak można zabijać tak fantastyczny smak delikatnego drożdżowego ciasta i świeżych malin masą cukru! Olaboga, to bluźnierstwo :p

      Usuń
  20. Boskie te jagodzianki! Uwielbiam te Twoje zdjęcia... od razu głodna się robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może chcesz zamówić kilka takich bułeczek? :D

      Usuń
  21. Wyglądają jak te z mojej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżbyśmy mieli wspólną piekarnię? ^^

      Usuń
  22. Jagodzianki to moje ulubione bułki. Jak już do nich siądę... :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapraszam z jagodziankami do akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Pomóż tworzyć lipcową listę wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przy takich bułeczkach mogłabym spędzić bardzo miłe popołudnie (i wszystkie zjeść) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no to czas zabrać się za wypiekanie ^^

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl