iu

14 lipca 2014

lodowa rolada czarny las

Tak bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni, że ostatnio przyszedł mi do głowy pewien pomysł... Mianowicie zapragnąłem przygotować coś słodkiego, co powtórzy zestawienie smaków z tradycyjnego tortu czarny las, ale w wersji idealnej na gorące dni lata i w nieco innej formie. Tak właśnie powstała czekoladowa rolada wypełniona bitą śmietaną z dodatkiem wiśni i polana kremem z białej czekolady. Nic więcej mi nie trzeba! :) 


Formę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby przykryć jej dno oraz krótsze ścianki, a papier wystawał ponad boki ok. 5 cm. Dłuższe ścianki blachy posmarować masłem. 

ciasto:
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudu
30 g kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą  masę. Dodać kakao, mąkę, wmieszać wystudzoną czekoladę oraz mleko. Dokładnie połączyć. Do czekoladowej masy dodać 1/4 części ubitej piany i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Następnie dodawać stopniowo pozostałą pianę, cały czas mieszając. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w 180ºC prze 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z formy wraz z papierem. Pomagając sobie papierem znajdującym się pod spodem, zawinąć ciasto w rulon zaczynając od krótszego boku. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia wyjąć roladę i odczekać ok. 30 minut. 

krem:
200 ml kremówki 30% lub 36%
100 g białej czekolady
wydrylowane wiśnie

Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia. Schładzać w lodówce przez ok. 15 minut. Wystudzony krem ubić mikserem na sztywno i rozsmarować na upieczonym cieście pozostawiając wolny brzeg ok. 10 cm. Na krem wyłożyć wydrylowane wiśnie. 

do dekoracji:
100 ml kremówki 30% lub 36%
80 g białej czekolady
wiśnie
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Kremówkę podgrzać w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą pokryć ciasto. Na wierzch ułożyć wiśnie. 

Smacznego! :)





W wiśniowym sadzie 2014

62 komentarze:

  1. Szczęka mi opadła właśnie :O <3

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj,
    w takim razie przepraszam Pana bardzo za moją nieudolna forme zaproszenia,ale nawet przez chwilke nie zastanowiłam sie nad tym,że na społecznośc ,,moda,uroda,dzieci" zagląda również płeć przeciwna :( myślę,że mi wybaczysz to faux pas (?) pozdrawaim ciepluteńko i dziękuje za odwiedziny w moich skromnych progach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale spokojnie, to tylko taki luźny żarcik! :)
      Na bloga trafiłem przypadkowo, własnie przez te zachęcające muffinki :)

      Usuń
    2. zapraszam więc częściej,będzie mi miło znów Ciebie gościć :)

      Usuń
    3. Dzięki! Jeśli będą słodycze to z pewnością zajrzę jeszcze nie raz :)

      Usuń
  3. Ej... chyba się zabiorę za robienie miejsca w zamrażalniku :( To się zapowiada tak mega apetycznie, że aż mi przykro, że mam pełny, w przeciwnym razie już bym się zabierała za robienie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to trzeba opróżnić zamrażarkę, zjeść to co tam jest, a potem spałaszować roladkę <3

      Usuń
  4. Połączenie wiśni i czekolady to tak, jak połączenie jabłka i cynamonu, oczywista oczywistość: D W takim wydaniu oczywistość staje się jeszcze bardziej oczywista; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, a czy masło przestaje wtedy być maślane? ^^

      Usuń
  5. Rolada wygląda perfekcyjnie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Aż mowę odejmuje! - Bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jeszcze przywróci :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Hehe, wypieściłem ją własnymi dłońmi <3

      Usuń
    2. Hm, myślę, że przybędzie Ci po tej wypowiedzi nowych fanek; D

      Usuń
    3. Hue hue, zobaczymy :P

      Usuń
  8. Ilekroć tu cichaczem zaglądam gapię się jak zaczarowana na te frykasy Mistrza Sosny ale dzisiaj to mi szczęka opadła jak koleżance Urbańczyk :0 PIĘKNIE PYSZNA ta rolada !!!
    Przy okazji dziękuję że Mistrz zaszczycił komentarzem mój skromny wyrób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, dobra, już bez przesady z tymi mistrzostwem, bo jeszcze na laurach spocznę, a tego bym nie chciał :P Ale i tak dziękuję bardzo za te miłe słowa :)

      Usuń
  9. idealna rolada:) chyba przyjadę do Ciebie na lekcje robienia rolady, mnie nie chcą wyjść nawet w połowie takie jak Twoja:) Bardzo lubię tutaj zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, ale to moja pierwsza rolada w życiu! :D
      Fakt, zabieram się za nią już od półtora roku, ale ta jest pierwsza :D

      Usuń
    2. no nie mów:) moja pierwsza była totalnie połamana,za bardzo chyba przypiekłam biszkopt:P muszę się zebrać do drugiego podejścia:d

      Usuń
    3. No poważnie, dlatego dziwię się mamie, która kiedyś mówiła, że więcej nie będzie robić rolad bo jej nie wychodzą i trzeba się z tym nieźle chrzanić :P

      Usuń
  10. Wspaniale wygląda ta rolada! *.*
    Idealne połączenie smaków! ; )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, czekolada i wiśnie zawsze dobrze się sprawdzają :)
      Dzięki :D

      Usuń
  11. O jejku, toż to jak dzieło najlepszego cukiernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, aż tak to nie, bywają lepsze dzieła :D

      Usuń
  12. Jakie cudo! Taką lodową to chętnie bym zjadła, bo u mnie upaaał! :)
    Jeśli chodzi o mw to fakt, że mi też parę przepisów nie wyszło, ale i tak Dorotka jest mistrzynią i ta pianka jogurtowa skradła totalnie moje serducho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też upał, dlatego to świetna propozycja na takie dni :D
      Co do mw, to ja już rzadko tam zaglądam i czasem spojrzę tylko na zdjęcia, bo już nie mam cierpliwości brać się za coś co prawdopodobnie znowu się nie uda :(

      Usuń
  13. Świetnie dobrałeś składniki, a Twoje zdjęcia robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfekcyjna rolada! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoje zdjęcia to poezja.. <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fenomenalnie wygląda, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  17. łał.. zdjęcia jak zwykle miażdżą! zjadłabym.... kiedyś znajdę Twój adres, włamię się do Twojej kuchni i wszystko zjem ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie wiem czy to jest możliwe, bo zwykle to co przygotuję znika w zastraszającym tempie :P

      Usuń
  18. Ja się nie włamię, ale po prostu bezczelnie wproszę na testowanie tych smakołyków. Nie kupuje się przecież kota w worku :)
    PS Piękne zdjęcia, takie tajemnicze
    i wypasione wiśnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to to, zawsze trzeba uważać i sprawdzać co się bierze :D
      Dziękuję bardzo! Tajemnicze jak w czarnym lesie :D

      Usuń
  19. Rolada obłędna prawdziwy czarny las. zjadłoby się oj zjadło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby się zjadło to i się zaprosi ^^

      Usuń
  20. lodowa? jeju, już to kocham!

    OdpowiedzUsuń
  21. Genialne ciasto, w dodatku pięknie pokazane, po prostu ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślinka mi cieknie.... ! Bardzo fajny pomysł na krem!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, czyli udało mi się :P
      Dzięki! :)

      Usuń
  23. Wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowna rolada! Zapisałam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne zdjęcia, kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Może skusisz się i wykorzystasz przepis :)

      Usuń
  26. Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl