iu

7 lipca 2014

lodowe ciasto czekoladowe

Tadam! Przed Wami fantastyczne ciasto lodowe, które kilka dni temu miało okazję gościć na stole jako zwieńczenie imprezy ogródkowej u Sosny. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, posmakowało wszystkim, a mi, jak zwykle, w szczególności ;p Jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Mocny i konkretny smak czekolady, do tego ciemne kakao, biszkopty sączone kawą i wyraźna nutka rumu. Ideał! Więcej chyba nie trzeba :)   


składniki:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30% lub 36%
400 ml kawy
200 g cukru
250 g podłużnych biszkoptów
90 ml rumu
4 żółtka
kakao do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną kawę, dodać rum i pozostałą ilość cukru,  wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wyłożyć schłodzoną masę czekoladową. Pozostałe biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą kakao.  

Smacznego! :)




Akcja lodowa 2014

Lody, lody dla ochłody

54 komentarze:

  1. Absolutne "must eat" tego lata :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Zakochałem się w nim na tyle, że w ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem je już 2 razy! :D

      Usuń
  2. ołemdżi, jak to wygląda! muszę je mieć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko ostrożnie, bo mocno uzależnia ^^

      Usuń
  3. O ja Cie... robi wrażenie. Zapisuje na liste do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest obowiązkową pozycją na to lato! Koniecznie! :D

      Usuń
  4. Mega przepis! Wygląda fantastycznie:) Mam pytanie odnoście masy, czy po zamrożeniu nie tworzą się kryształki lodu? Nie jest ona zwarta, tak jakbyśmy robili proste lody bez wykorzystania maszynki do lodów?

    PRZEPIS NA "6" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladowa masa po zamrożeniu nadal pozostaje delikatna, kremowa i gęsta, nie wyczułem w niej kryształków lodu. Przed podaniem ciasta należy pamiętać aby wyjąc je z zamrażarki i odczekać aż zmięknie, będzie łatwiejsze w krojeniu, jedzeniu i dopiero wtedy czuć dobrze jego smak :)

      Usuń
  5. WOW! Szczęka mi opadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz pomogę ją pozbierać ;p

      Usuń
  6. Świeny pomysł! ; )
    Znakomicie się prezentuje Twoje ciasto! : )
    Musi być fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ogromne, tak! Ciasto było fantastyczne, gościło u mnie już dwa razy! :D

      Usuń
  7. o rany totalne zbawienie na upały:d myślę, że będę dobrą przyjaciółką i wykorzystam przepis na sobotnie spotkanie:D Wiedziałam kiedy do Ciebie zaglądnąć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wykorzystasz ten przepis to zapewniam, że zyskasz nowych przyjaciół ^^
      Do mnie zaglądać należy ciągle ;p

      Usuń
    2. haha rada idealna dla takiego aspołecznego ludka jak ja:) ale rzeczywiście ciasto było sporym zaskoczeniem i wszyscy zjedli je ze smakiem:)

      Usuń
  8. No i znowu ta kawa, hmhm; D
    Oprószenie ciasta grubą warstwą kakao było bardzo fajnym pomysłem, bo prezentuje się niebanalnie: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa, kawa, będzie coś jeszcze o tym smaku w najbliższym czasie. Tak myślę :)
      Na początku zapomniałem oprószyć go kakao i coś mi w nim nie pasowało, jakieś takie brzydkie było, dobrze, że sobie przypomniałem, bo prezentuje się dużo lepiej ^^

      Usuń
  9. No, Pan Sosna zaszalał!!! Jestem zachwycona przepisem, z resztą nie po raz pierwszy! Mega- jak to mawia młodzież ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, pogoda sprzyja to trzeba szaleć! :D Miło mi, że przepis zachwycił, dzięki! :)

      Usuń
  10. Najpierw ten cudowny owocowy tort, a teraz to! Jak możesz? Publikowanie takich pięknych zdjęć z TAKIMI pysznościami powinno być zakazane :P
    Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, na szczęście normy prawne nie ograniczają publikowania zdjęć związanych z kulinarną pornografią ^^
      Dzięki! :)

      Usuń
  11. Zobaczylam zdjecie,walczylam naprawde mocno by, nie wejsc tu do Ciebie jednak przegralam:(.Najadam sie zdjeciem i przelykam kolejne kęsy:)Ciasto genialne! Zaluje bo, nie miałabym odwagi przgotowac takiej bomby kalorii:( jestem pewna ze, nie odeszlabym od niego w rozsądnym momencie:)Pozdrawiam serdeecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, ale jakie kalorie: kawa, lekkie biszkopty, gorzka czekolada i odrobina cukru :P Samo zdrowie :p

      Usuń
  12. Mega czekoladowe! Cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. łoł, na bogatości! coś czuję, ze moja dieta to nie potrwa długo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo kto przechodzi na dietę latem, kiedy są najlepsze rzeczy do jedzenia? ^^

      Usuń
  14. Chyba nie zasnę, bo będę myśleć o tym boskim lodowym cieście :) albo o tym jak się wkręcić na imprezę ogródkową do Sosny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, każdy sposób na wkręcenie się do mnie jest dobry, więc myśl nad jakimś :D

      Usuń
  15. na wierzchu musi być mega gruba warstwa tego kakaoo... <3
    Jezus, boooskie dość :D Zjadłabym i kurde.. nie wiem czemu, ja zaproszenia na imprezę nie dostałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo to była impreza dla znajomych z uczelni z okazji zakończenia roku akademickiego, więc spokojnie :D
      Może zrobię kiedyś dla blogerów ^^

      Usuń
    2. haha :D ja tylko się śmiałam :)

      Usuń
    3. Wiem wiem, spokojnie :D

      Usuń
  16. Mmmmm.... To jest to, co kocham
    Najbardziej! Zjadłabym cały na raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, a wiesz, że to bardzo możliwe... jest tak dobre, że można zjeść za jednym razem ^^

      Usuń
  17. Wspaniałe, takie czarne lubię najbardziej, mocno kakaowe. Czy po wyjęciu rozpuszcza sie? Pytam bo ostatnio byłam na Sycylii i jedliśmy deser -ciasto lodowe, które stało w sekcji deserowi się nie rozpuszczało a jedząc było ciągle zimne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto będzie stało zbyt długo to rozpłynie się całe. Ale podczas jedzenia, nadal jest bardzo zimne i dosyć twarde, w zależności od tego jak wcześnie przed podaniem zostało wyjęte z zamrażarki :)

      Usuń
  18. Powiem jedno: om nom nom nom ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja powiem, że masz rację, wielkie OM NOM NOM ^^

      Usuń
  19. Wspaniały! Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu się zgadzamy, to pozycja obowiązkowa ^^

      Usuń
  20. Dla mnie bomba - też takie chcę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cóś nieziemskiego :) ale potrafisz kusić !
    piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się kusić jak tylko mogę ^^
      Dziękuję :)

      Usuń
  22. Obłędnie czekoladowe... Yummy ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. chciałam tylko zapytać, dodajemy ubitą kremówkę i nadal ubijamy ją z masą, tak? :)
    muszę zrobić tu cudo, mój padre oszaleje ;D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl