iu

18 lipca 2014

pavlova z musem czekoladowym i owocami

Dziś, z okazji 600. lajka, przed Wami moja kolejna wariacja na temat królowej ciast i deserów. Tym razem jej wysokość pavlova przywdziała znakomitą, czekoladową szatę uzupełniając ją soczystą owocową biżuterią... 


beza:
240 g cukru
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego


Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezowe spody przełożyć przygotowanym musem czekoladowym, na każdy układać czarną porzeczkę, a wierzch ozdobić czereśniami.

mus czekoladowy:
200 ml kremówki 30%
150 g gorzkiej czekolady
100 ml wody
80 g cukru 
5 żółtek


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Wodę zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę, zmniejszyć obroty i wlać gotujący się syrop. Do miski z czekoladą dodawać stopniowo ubitą kremówkę na przemian z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. Kiedy krem zgęstnieje przełożyć nim bezowe blaty. 

dodatkowo:
czereśnie
czarne porzeczki

Smacznego! :)





71 komentarzy:

  1. Po prostu piękna :) Pavlova jak malonana. Masz talent, podziwiam Cię :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć, dzięki :)

      Usuń
  2. :)Jak zawsze najadlam sie u Ciebie oczami:)co mam napisac? smaczna!piękna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, w takim razie zaglądanie tu jest dobrym sposobem na dietę, najeść się oczami ^^

      Usuń
  3. wy to macie dobrze.. nie dość, że jedzą tyle i nie grubną, to jeszcze możesz zajadać takie pyszności!
    omnomn... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko kto powiedział, że nie grubną ;p

      Usuń
  4. Prawdziwa gwiazda z tej Twojej Pavlovej! Baaardzo apetycznie ją wystroiłeś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, dobrze, że nie celebrytka :P
      Starałem się jak mogłem, taki ze mnie stylista, hehe :D

      Usuń
  5. bardzo lubię takie torty bezowe, kiedyś wydawało mi się, że są strasznie słodkie do póki nie zrobiłam go sama. W najbliższym czasie spróbuję zrobić roladę bezową (kolejne poziom trudności:D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię i ciągle dziwię się ludziom, którzy mówią, że nie cierpią bezy! :O
      Ja też mam ochotę na skręcenie takiej roladki ^^

      Usuń
    2. dokładnie, beza wcale nie jest taka słodka jakby się wydawało, wszystko zależy z czym ją połączysz:) chociaż nie dziwie się ludziom, że tak mój jeśli kupują gotowe bezy, raz spróbowałam takiej i nie wiedziałam w którą stronę mam pluć:P
      ja będę "rolować" na urlopie:d jak mi wyjdzie coś fajnego to upublicznie:) chyba że będziesz szybszy, w tedy możesz być pewny, że podkradnę przepis:)

      Usuń
    3. Ja też miałem nieprzyjemność skosztowania bezy w jednej z krakowskich kawiarenek. Była okropna! Taka słodka, taka sucha, taka tekturowa :(
      No to zobaczymy kto będzie pierwszy, ale ja póki co chyba nie planuję jej... Chociaż kto wie? :D

      Usuń
  6. jedna z najpiękniejszych jakie widziałam. serio... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wykonanie i podanie po prostu wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. No jak Królowa to i biżuteria musi być. Oby tylko nikt zęba nie stracił od diamentów ukrytych w czereśniach :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, skarby ukryte na samym dnie ^^

      Usuń
  9. Przez Ciebie chyba polubię bzy :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest i wspominane "coś" z białek, Beza, no taaaak; D Muszę powiedzieć, że robisz chyba najwięcej bez wśród blogerów. Najwięcej, ale też najlepiej; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, nie chciałem zdradzać czym będzie to coś, chociaż to chyba oczywiste, że szykuję kolejną pavlovą.
      Rzeczywiście robię je dosyć często, ale to dlatego, że co jakiś czas pojawiają się porzucone białka, zbieram do szklanki a potem pavlove. W lodówce czekają kolejne 4, ale jeśli się uda, to zrobię z nich coś innego :D

      Usuń
  11. Zdjęcie rzuciło mnie na kolana!
    Z bezami jestem na bakier, nawet najlepszy przepis
    knocę , bo jakoś przy Suszeniu bezy tracę cierpliwość,
    ale Pavlova w Twoim wydaniu wkrótce zagości na moim stole.
    Napiszę , czy mi wyszła dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo! :)
      Ta beza też mi nie wyszła taka jaka miał wyjść, bo nie byłem pewny ile dokładnie miałem białek w szklance i prawdopodobnie dałem za mało cukru. Po upieczeniu chyba za szybko otworzyłem piekarnik no i trochę mi opadła, ale w smaku była dobra, nieco gumowa w środku. Jednak w przepisie podane są odpowiednie proporcje do Upieczenia idealnej bezy ^^
      Jeśli są problemy przy suszeniu, to radzę w ogóle nie otwierać piekarnika. A po upieczeniu niech wystudzi się przy zamkniętym, nawet całą noc :)

      Usuń
  12. Ona jest zbyt piękna, żeby była prawdziwa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, na szczęście nie jest narysowana :D

      Usuń
  13. powiem tylko tyle :) POSZALAŁEŚ! nie pierwszy raz zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, już prawie słynę z tego ;p

      Usuń
  14. Cudna!! moje dziewczyny byłyby zachwycone takim ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Są dwie opcje: albo wpadasz i zabierasz, albo robisz sama ^^

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Haha, nope i nie zanosi się :P

      Usuń
  16. Pięknie wygląda;) i te czereśnie ,świetna sprawa;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Bo zaraz pomyślę, że Was zanudzam i wrzucę wtedy jakiś niewypał, tylko będzie trudno ;p

      Usuń
  18. Cudowna! Jak zwykle piękne, apetyczne zdjęcia!
    Ja zakupiłam śmietankę kremówkę czekoladową, będę coś z nią tworzyć, zobaczymy co jest warta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OMG, a jest coś takiego jak czekoladowa kremówka? :O
      Niebywałe, nie widziałem takiej :>

      Usuń
  19. Prawdziwa z niej królowa! To najlepsza wersja pavlovej jaką widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, poważnie? zawstydzasz mnie :P

      Usuń
  20. Wygląda tak artystycznie i pięknie! *.*
    Ale jak Ci się to wszystko tak ładnie kroi, no jak? :c
    Wszystko prezentuje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, od krojenia to mam duży, ostry nóż, którym wykonuję jedno ciachnięcie. Ale wcale nie jest tak różowo. Taki kawałek bezy przed zdjęciem musi przejść pewne zabiegi upiększające. Tj oczyszczane łyżeczką/widelczykiem z okruchów, usilne ustawianie go na baczność, bo wszystko leci itd. I tak ledwo trzymający się kawałek szybko fotografuję, póki się nie wywróci na bok i nie rozpadnie na kawałeczki ^^

      Usuń
  21. Jednym słowem WSPANIAŁA :) uwielbiam bezy.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja chcę kawałek! Zwłaszcza, że kompletnie nie mam serca do bez, ale uwielbiam je w każdych ilościach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zapraszam po kawałek, albo i dwa ^^^

      Usuń
  23. Jak na Jej wysokość przystało wyszła genialnie. Pięknie to pokazałeś. A mogę sobie tylko wyobrazić jak smakowała :) :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aż do teraz byłem dumny ze swojej Pavlovy ale widzę, że nie umywa się ona do Twojej! Kłaniam się nisko przed królową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć,
      dzięki! :)

      Usuń
  25. Niesamowite masz te zdjęcia. Mógłbyś coś zdradzić :D
    A pavlova wyśmienita! I gratulacje z okazji lajka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ale co miałbym zdradzać? :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  26. Mistrzostwo świata dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. piękna, tylko tyle powiem :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ciasto marzenie...zdjęcia zapierają dech...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć, dziękuję :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl