iu

10 sierpnia 2014

dżem z czarnej porzeczki

Dziś chyba najlepszy dżem jaki może być! Smak domowej konfitury z owoców szybko zdobył moje serce i myślę, że zrobię go dużo więcej. Nadal odkrywam przyjemność jaka płynie z przygotowywania własnych przetworów w domowym zaciszu. 


słoiki 
wyparzyć w garnku z gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Nakrętki oraz szyjki słoików przetrzeć spirytusem.

składniki:

1 kg czarnych porzeczek
2 szklanki cukru

Owoce umyć i pozbawić ogonków. Przygotowane porzeczki przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i rozgnieść częściowo przy pomocy tłuczka. Całość przykryć ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia owoce można lekko zmiksować blenderem, pozostawiając ich kawałki. Garnek ustawić na palniku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia, przenieść do spiżarni.

Smacznego! :)




Przetwory

74 komentarze:

  1. Dżem z czarnej porzeczki to skarb ;) uwielbiam... A zimową porą dodać go do ciast, piernika awww ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja często używam go do wypieków, tortów i innych deserów. Dlatego przydadzą mi się słoiczki z domowym dżemem :D

      Usuń
  2. Ja ostatnio kupiłam dżem z czarnej porzeczki, bo domowego nie mam. Myśląc, że będę miała dżem o fajnym kwaskowatym smaku, wybrałam, wcale nie pierwszy lepszy, który leżał na półce, wcale nie najtańszy, z samych naturalnych składników. Wybierałam go chyba z 10 minut. I co? I był tak słodki, że oddałam go babci.
    Twój wygląda świetnie i pewnie aż tak słodki, jak ten kupny nie jest, na czym właśnie mi zależy; ) Jak zdobędę porzeczki to zrobię; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi sklepowymi to zawsze jakieś problemy.
      To prawda, mój nie jest aż tak słodki, raczej wyraźnie kwaśny, ale cukru jest wystarczająco żeby go polubić :D

      Usuń
  3. Mniam! Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki za jego intensywny smak! Twój ma dodatkowo piękny, apetyczny kolor, co skłania mnie do przygotowania takiego dżemu ;-) Dzięki za przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, dżem z tych owoców ma niesamowicie wyrazisty smak i ten naturalny mocny kolor zawsze robi na mnie wrażenie :D

      Usuń
  4. Pycha! Uwielbiam, to zdecydowanie mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia robi najlepszy! Chociaż twój pewnie też jest pyszny ;) Ostatnie zdjęcie jest piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie spróbowałbym dżemu Twojej babci :)
      Dzięki :)

      Usuń
  6. Zachwycam sie zdjeciami... A dzem z czarnej porzeczki bardzo lubie,chetnie bym teraz zjadla buleczke z maslem i takim dzemikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaraz to zrobię, bo trochę zgłodniałem :P

      Usuń
  7. Cudowny !

    Myślisz, że można tym samym sposobem przygotować dżem z jeżyn ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      Myślę, że nie będzie problemu, tylko trzeba uważać z ilością cukru i dodawać go stopniowo :)

      Usuń
  8. ale się rozprzetworowałeś! zjadłabym pół słoika z cieplutkim croissantem!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! świetny pomysł z tym croissantem! :>

      Usuń
  9. uwielbiam wszystkie wyroby HAND MADE a powidełka i dżemiki to już prawdziwe deliszys :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe dżemiki i powidełka są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zatem róbmy je na potęgę :D

      Usuń
  11. To prawda! Najlepszy dżem jaki może być :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czarną porzeczkę cenimy za witaminy, za smak, za kolor..... Kiedyś dżemy robiła moja Mama, teraz robi moja córka, a ja warzywka pakuję do słoiczków i wymieniamy się cennymi słoiczkami.
    Chwała Tobie za przepis i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz fajną tradycję w domu, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Może i u mnie w domu tak będzie, a ja zostanę osobą, która ją rozpoczęła :)

      Usuń
  13. Dżem porzeczkowy jest najlepszy! Zdecydowanie na 1 miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc możemy przybić sobie piątkę :D

      Usuń
  14. też robiłam w ten weekend, tyle że ze śliwek :) super sprawa, domowe przetwory, smak nieporównywanie lepszy od tych sklepowych....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Ja też mam trochę śliwek, dokupię jeszcze i może też zrobię :D

      Usuń
  15. Uwielbiam domowe dżemy i konfitury. Mniam, mniam. A Twoje zdjęcia to po prostu poezja :) Chciałoby się ekran lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, dzięki bardzo. Radzę jednak powstrzymać się :D

      Usuń
  16. W zeszłym roku mnie wzięło na ten dżem, pyszny był, a zrobiłam go zdecydowanie za mało. Popieram! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też powinienem zrobić go więcej :D

      Usuń
  17. Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki ! a w twoim wykonaniu to poezja smaku :) Rewelacyjne zdjęcia !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Ciast, tortów, deserów i wielu wielu innych :D

      Usuń
  19. Ja co roku go robię jest pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja narobię w tym roku dużo i będzie na kilka lat ^^

      Usuń
  20. Dżem z czarnej porzeczki-uwielbiam :)
    A zdjęcia jak zwykle bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój ulubiony dżem to właśnie z czarnej porzeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. O tak, to jeden ze smaczniejszych dżemów.

    OdpowiedzUsuń
  23. ja tez w tym roku robiłam zapas dżemu z porzeczek:))) A te twoje zdjęcia to po prostu poezja... A w łyżeczce jestem zakochana:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, bez przesady. Nie są aż tak wspaniałe, ale dzięki :)

      Usuń
  24. Porzeczkowy jest świetny, idealny do przekładania ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza tych baaardzo słodkich :>

      Usuń
  25. Może niedługo Sosna otworzysz taki mały sklepik internetowy z tymi wszystkimi dżemorami pysznymi i nalewkami humor poprawiającymi? Hę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł!
      A może nawet taki stacjonarny, taka chatka puchatka z domowymi cudami :D

      Usuń
    2. Sosnowe smakołyki przyprawione Sosną we własnej osobie :-) To dopiero jest świetny pomysł :-)

      Usuń
    3. Tylko potrzebuję jakiejś polany pośród lasu i pięknej drewnianej chaty <3

      Usuń
    4. No i najpewniej będziesz do tej chatki na polanie pośród lasu zwabiać niewiasty. Sprytnie to sobie wszystko obmyśliłeś :-P :-P :-P

      Usuń
    5. Haha, tak, Sosna i siedmiu... siedem krasnoludek? ^^
      Taki ukryty pod chatą polską harem ^^

      Usuń
  26. Uwielbiam robić i zjadać domowe dżemy i konfitury. Od lat sklepowych nie używam z powodów ogólnie znanych. Pyszna propozycja domowego dżemu. Ten najlepszy jest do półdrożdżowych rogalików. Muszę zrobić jeśli jeszcze dopadnę porzeczki (w tym roku jakoś mam problem z określeniem i złapaniem pory dojrzewania owoców) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzeba sporządzić sobie kalendarzyk z okresami, kiedy pojawiają się konkretne owoce ^^

      Usuń
  27. Z zzarnej porzeczki na camembercie to marzenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, nie próbowałem tak jeszcze, czas to zmienić! :D

      Usuń
  28. Dla mnie przetwory, to lato zamknięte w słoiku, uwielbiam je robić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pięknie napisane, to prawda :)

      Usuń
  29. Uwielbiam dżem z czarnych porzeczek :) A to tło jest cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też go wielbię :D
      Tło zwykłe czarne ;p

      Usuń
    2. Tło w sensie drewnianego podkładu ;) Już mi tu mów skąd go masz!

      Usuń
    3. Ach, o deski chodzi. Zwykłe deski z jakiejś starej palety co leżała gdzieś na podwórku ^^

      Usuń
  30. Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki ;)
    Ładna łyżeczka ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Masz jedne z najlepszych zdjęć w polskiej i nie tylko blogosferze! Chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl