iu

24 sierpnia 2014

sorbet z dyni


Tak, tak. Wiem, że mamy dopiero lato (przynajmniej teoretycznie) ale ostatnio w sklepie widziałem, że pojawiły się już pierwsze dynie. A ja jakiś czas temu znalazłem w zamrażarce trochę dyni! I co innego może zrobić Sosna w taką pogodę jak nie lody? Musiałem poeksperymentować i wyszły dosyć ciekawe lody dla odważnych :)

składniki (4 sztuki):
250 g miąższu z dyni
80 g cukru pudru
50 ml wody
3 łyżki syropu klonowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta imbiru

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Gotową masę przelać do foremek na lody, wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, wbić patyczki do lodów i ponownie wstawić do zamrażarki na całą noc. 

Smacznego! :)





60 komentarzy:

  1. u mnie już za zimno na lody :) chociaż te Twoje bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, ale to taka jesienna wersja :D

      Usuń
  2. Za sorbetami nie przepadam,ale zdjęcia mnie zauroczyły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Sorbet z dyni? Lubię to i chcę to! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od lipca u mnie dynie pojawiają się na ryneczku, coś za szybko urosły :)
    Takie lody to dopiero poezja. Chociaż moje chore gardło musi obejść się smakiem względem każdych lodów aktualnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież lody sa podobno dobre na chore gardła ;p

      Usuń
  5. bardzo ciekawy przepis, dynia kojarzy mi się z daniami rozgrzewającymi więc sorbet mnie zaskoczył! pozdrawiam, justyna mojemenublogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też, ale przepisy są po to żeby je łamać i eksperymentować :D

      Usuń
  6. Zaniemówiłam, pomysł godny podziwu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oryginalny pomysł :) chyba podejmę się wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo warto spróbować. To lody dla odważnych ^^

      Usuń
  8. Padłam . Jesienne lody i do tego zdrowe .Sosna za młody na mojego męża za stary na zięcia ale zawsze mogę cię zaadaptować ,powiedz słowo hahaha .O zdjęciach nie wspomnę :) Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, zaadoptujesz mnie niczym Angelina afrykańskie dzieci?
      Najs :p

      Usuń
  9. A dynię to ja kocham akurat, więc sorbet też może być; D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię dynię i w postaci sorbetu jej jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa propozycja :-) do spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przygotowania takiego smakołyku :D

      Usuń
  11. Lody to ja zawsze, o każdej porze roku. Sorbety też. Ale z dyni? Nie próbowałam ani robić ani jeść.
    Dynie u minie już są. Piękne i czekają ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może pora spróbować dyniowego sorbetu? :D

      Usuń
  12. Znakomite jesienne wydanie słodkości na babie lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w sam raz :D
      Dzięki :)

      Usuń
  13. Sezon lodowy już zamknięty u nas, wczoraj zrobiłam jeszcze porcję epickich i schowałam maszynę. Zatem schowam przepis na przyszły rok.
    PS. Chłopie, czym żeś sobie brodę umaił? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeszcze ostatnie lody w zamrażarce na pożegnanie sezonu i też chyba dopiero w przyszłym będą kolejne. Szkoda :(
      Ano kwiatkami :D

      Usuń
  14. zdjęcia mnie zauroczyły, za dynią nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że chociaż zdjęcia :)
      Dzięki :)

      Usuń
  15. Kilka dni temu jadłem po raz pierwszy lody dyniowe we wrocławskiej lodziarni, wprawdzie nieco inne, bo na śmietanie, ale totalnie mnie zauroczyły smakiem, więc na pewno niedługo się skuszę i zrobię taki sorbet według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zastanawiałem się nad lodami z śmietanie, ale uznałem, że zaryzykuję :D

      Usuń
  16. Ja bym chętnie się skusiła, cieszę się że już pojawiają się dynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłem idealnie, zatem po dynię i do dzieła :D

      Usuń
  17. Robiłam już wiele rzeczy z dyni, ale sorbetu jeszcze nie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora najwyższa zmienić to i zrobić jakiś dobry :D

      Usuń
  18. Bardzo ciekawi mnie ich smak, puree z dyni kojarzy mi się jako dość mdłe, ale może po dodaniu przypraw i zamrożeniu wychodzi z tego całkiem fajny sorbet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynym rozwiązaniem będzie zrobienie go samemu ;p
      Trudno opisać smak, bo jest specyficzny :D

      Usuń
  19. Zaciekawiła mnie ta propozycja - zwłaszcza smak :D Nie przypominam sobie, że kiedykolwiek jadłam taki sorbet :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie :D
      To spróbuj go zrobić :D

      Usuń
  20. a wiesz , że ja w tym roku odpuszczam sobie dynię ... i tylko sporadycznie a nawet w ogóle... wyedukowałam sie, ma ona bardzo wysoki indeks glikemiczny, a ja moge do max 60 IG. Załamana tą wiedzą, moge jedynie podziwiac Twój pysznie wyglądajacy sorbet. Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi może uda się przygotować kilka słodkich pozycji z wykorzystaniem tego warzywa :D
      Już nie mogę się doczekać ^^

      Usuń
  21. Jestem odważna, sięgam po jednego! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Odpowiedzi
    1. Ja się niestety powstrzymuję :D

      Usuń
  23. U nas każda pora roku jest dobra jeśli chodzi o lody :D takich chętnie bym spróbowała :-) Kolor nieziemski!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że się podobają, może sprawią, że zrobisz podobne :D

      Usuń
  24. Dynię kocham w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ooooo widzę, że Waćpan kwiaty w brodzie zasadził :-P i wąs podkręcił :-P i lody dyniowe i najpewniej pyszne zrobił, w sam raz dla takich odważnych ludków jak skoraq ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zasadził, wbrew jesiennej aurze. Może umają nieco ostatni czas :>
      I lody zrobił i cieszy się, że wpadły w oko i może Skoraq przyrządzi sobie podobne :D

      Usuń
    2. A przyrządzi sobie skoraq te cudowności dyniowe, przyrządzi :-)

      Usuń
    3. Cieszy się Sosna, cieszy. Niezmiernie :D

      Usuń
  26. U mnie na ogrodzie już pojawiły się piękne, pomarańczowe dynie, może więc skuszę się na przygotowanie tych lodów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :D
      A ja muszę w końcu zrobić z dynią coś więcej niż wyciąć lampion na Halloween ^^

      Usuń
  27. Łojoj. Tego smaku jestem bardzo ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem zapraszam do przygotowania owego sorbetu :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl