iu

12 sierpnia 2014

tartaletki porzeczkowe

Porzeczki to najbardziej urokliwe owoce jakie znam i chyba jakie istnieją. Te malutkie kolorowe kuleczki na cieniutkich gałązkach potrafią dodać świetnego uroku nie tylko wypiekom ale i innym daniom. Dziś mam dla Was klasyczne kruche tartaletki z kremem budyniowym przyozdobione tymi cudownymi owocami we wszystkich kolorach w jakich występują :)


ciasto (ok. 6 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Przy pomocy wykałaczki nakłuć ciasto. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.  

krem:
370 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę umieścić w szklance, dodać mąki i dokładnie rozetrzeć. Do gotującego się mleka wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając gotować, aż krem znacznie zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodać masło i połączyć przy pomocy miksera. Krem wyłożyć na upieczone babeczki. Całość dekorować porzeczkami. 

dodatkowo:
białe, czarne i czerwone porzeczki 

Smacznego! :)





Porzeczkowo mi 2014

84 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O matko, jak miło, że się podobają! :)

      Usuń
  2. Gdybym jeszcze miała porzeczki w ogródku.. nie lubię się z ciastem kruchym, ale zrobiłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że polubiłabyś się po tych ciachach ^^

      Usuń
  3. Fantastyczne babeczki i jak zawsze cudne zdjecia :) chyba zainwestuje w porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o wow... tartaletko-porzeczkowy obłęd... a jak cudnie ozdobione. Gratuluje, wyglądaja pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj ta trzeba przyznać, że uroku to im nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się nigdy na nie napatrzeć nie mogę :D

      Usuń
  6. W końcu obiecane babeczki :D Są piękne i pewnie obłędnie smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nareszcie udało mi się opublikować przepis :D
      To zależy czy ktoś lubi te owoce, jeśli tak to są obłędne :D

      Usuń
  7. znowu zrobiłeś coś pysznego! i zdjęcia są jak zwykle niesamowite! założę się o wszystko, że zjem 4 na raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, jest mi niezmiernie miło, dzięki! :)

      Usuń
  8. Twoje tartaletki są przeurocze! ; )
    Wyglądają bosko, a w smaku z pewnością też im niczego nie brakuje!*.*
    Cuda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko kwestia tych uroczych owoców, one mają moc :D
      Jeśli lubisz porzeczki, to z pewnością polubiłabyś je :)

      Usuń
  9. Obłędnie wyglądają :) Uwielbiam połączenie kremu budyniowego z owocami <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne! :)
      Ten budyniowy jest takie uniwersalny, w zasadzie do wszystkiego pasuje :)

      Usuń
    2. Aż ślinka cieknie mimo, że porzeczek nie lubię :) Zawsze tu tak smakowicie u Ciebie :)

      Usuń
    3. To fajnie, że udało mi się przekonać do czegoś, czego nie lubisz :D

      Usuń
  10. Takie urocze maleństwa musiały zniknąć bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki prosty sposób na domowy krem budyniowy :) A babeczki obłędnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Bardzo smakowity widok!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wizualny majstersztyk :)) i smakowy pewno też :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne !!!! Zachwycają wyglądem, smakiem zapewne też :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Mam nadzieję, że was nie zanudzę ;p

      Usuń
  16. tartaletki muszą być pyszne, ciekawi mnie ten krem... no i zdjęcia... przepiękne, przepiękne! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie były :D
      Dziękuję :)

      Usuń
  17. Piękny wodok!!! Oczu oderwać nie można.... wszystko co lubię, więc chętnie bym się poczestowała :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ja chętnie zapraszam do spróbowania ich :>

      Usuń
  18. niesamowicie apetyczne :) uwielbiam Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Koniecznie muszę wypróbować przepis na ciasto, zawsze idę na łatwiznę i kupuje gotowe:) Obłędne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? Ja nie wiem jak można kupować kruche ciasto :P
      Zawsze wolę swoje, sprawdzone domowe :)

      Usuń
  20. Kurcze ... a wiesz, że ja nie mam odwagi tak porzeczek zjeść. Kwaśne dla mnie te maleństwa, ale wiem ze witC mnóstwo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam zasypać je grubą warstwą cukru pudru :D

      Usuń
  21. ależ Ty się lubisz pastwić nad ludzmi ...
    cuda na widok których zaślinić można nie tylko klawiaturę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj lubię, wtedy wychodzą takie cuda :D

      Usuń
  22. To się nie godzi tak kusić! :))

    OdpowiedzUsuń
  23. O jestem głodna, patrzę i patrzę i ślinka cieknie coraz bardziej .... Boskie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Niech Ci będzie, mogą być; D
    Nie no, dobrze wyglądają; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie ma to jak wyważony komplement ;p
      Dzięki! :D

      Usuń
  25. Mistrzu, co za fota! Że już nie wspomnę o tartaletkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fota jak każda inna ;p
      Dzięki :D

      Usuń
  26. Dekoracja Twoich tartaletek wygląda jak piękna biżuteria. Oj, Sosna, Sosna karmisz moje oczy cudnym widokiem i pysznym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Świetnie ujęte z tą biżuterią! :D
      Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  27. Przepiękne zdjęcia! A samo połączenie porzeczek z budyniem i kruchym ciastem jak najbardziej smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uważam, że ten krem jest na tyle uniwersalny, że można dawać go wszędzie i do wszystkiego :D

      Usuń
  28. przepyszne babeczki!:) ostatnio mam fazę na porzeczki, wiśnie i brzoskwinie, które często pałaszuję same:)
    apetyczne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym chyba nie mógł jeść ich samych, miałbym wrażenie, że się marnują. Musiałbym coś upieć :D
      Dzięki :D

      Usuń
  29. Ładne, bardzo ładne. Szkoda że reaguję na porzeczki jak na cytrynę....ślinię się. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinisz się i szybko zabierasz za ich pałaszowanie? :D

      Usuń
  30. Porzeczki! Jedyne czego w nich nie lubię to zbierania :) dziadek zawsze kazał mi zbierać je, a że miał spore krzaki i chyba niekończące się, po uzbieraniu całego wiadra nie chciałam na nie nawet patrzeć :)
    W takiej wersji mogę je jak najbardziej podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, smutne wspomnienia z dzieciństwa :P
      Ja zawsze latałem do sadu i zrywałem z chęcią, ale trafiały wprost do mojego brzuszka xp

      Usuń
  31. Tak, porzeczki mają w sobie mnóstwo tego "czegoś":) Twoje wyroby z pewnością gwarantują święto podniebienia! Pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że masz trochę racji :D

      Usuń
  32. Wyglądają po prostu rewelacyjnie! Już słów brak do ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię wszystko co porzeczkowe. A tu jeszcze takie połączenie smaków kwaśne i słodkie :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te smaki uzupełniają się idealnie :D Tworzą taką fajną mieszankę :)
      Dzięki za zaproszenie :)

      Usuń
  34. Odpowiedzi
    1. Mówiłem, że porzeczki są mega uroczymi owocami :D

      Usuń
  35. Fotki są po prostu nieziemskie, cudowne, apetyczne, ahh brak mi słów by wyrazić mój zachwyt...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A weź, bo się zawstydzę i rumieniec wyjdzie na mym licu ;p

      Usuń
  36. Porzeczki zawsze przypominają mi dzieciństwo :)
    Piękne i apetyczne te tarteletki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również, najlepsze wspomnienia :)
      Dzięki! :)

      Usuń
  37. Zachwycające maleństwa, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż nie wiem co powiedzieć, dzięki! :)

      Usuń
  38. No jest bajerek, ale z tymi ogonkami tak jecie?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie, nie. Spokojnie. Przed spożyciem obrazłem ^^

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl