iu

3 września 2014

ciasto z gruszkami

No tak, mamy wrzesień, a już za chwilę jesień. Cóż zrobić. Nie ma co płakać, trzeba wziąć się za poszukiwanie jesiennych smaków. Na pierwszy ogień, klasycznie, idą polskie gruszki. Początkowo gotowane w przepysznym, aromatycznym syropie, a następnie, pieczone w całości w cieście. 


gruszki:
3 gruszki
800 ml wody
250 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Owoce obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak, aby mogły stać. Wodę umieścić w rondlu, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Włożyć gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić. 

ciasto:
250 g mąki
200 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wypełnić gotowym ciastem. Ugotowane gruszki włożyć w surowe ciasto i lekko docisnąć. Piec w 180ºC przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawać.

Smacznego! :)




86 komentarzy:

  1. Nie ma jak ciasto z gruszkami :)
    Jestem ciekawa skąd masz taki oryginalny przepis ... no i czy gruszki się nie przypalają podczas gotowania?
    Super ten przepis, to ciasto i zdjęcia oczywiście pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich przepisów pełno jest w sieci, ja najczęściej opieram się na mojej ulubionej książce z przepisami, to moja tajemnica :P
      Nie, nie, gruszki nie przypalają się w trakcie gotowania. Nawet nie sięgają dna, pływają zwykle na powierzchni wody, więc nie mogą się przypalić. Poza tym same w sobie mają dużo wody :)
      Dzięki :)

      Usuń
    2. To ja dziękuję :)
      Ciekawe czy kiedyś poznamy twój sekret :)

      Usuń
    3. Mistrz nie zdradza swoich tajemnic ;p

      Usuń
  2. Obłędnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalejesz!! ;) Ciasto wygląda obłędnie! Załapie się jeszcze na kawałek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalone jesienne pomysły czas zacząć! :D
      Jak się postarasz to pewnie :p

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. I tak samo smakują, albo jeszcze lepiej :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  5. Nie często sięgam po gruszki w celu dodania ich do ciast itp.chyba to jednak zmienię i skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby miło, ale jeśli nie dodajesz ich do ciast, to warto ugotować je w powyższym syropie i zjeść na ciepło. Są równie rewelacyjne :)

      Usuń
  6. Wygląda baardzo apetycznie! Trochę bym się obawiała o te gruszki w cieście, czy nie wisi w powietrzu zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wokół gruszek ciasto rzeczywiście jest zakalcowato mokre, ale poza tym jest ok :D

      Usuń
    2. ryzykownie, ale kiedyś pewnie wypróbuję :-)) chociazby dla tego efektu wizualnego :-)

      Usuń
    3. Hehe, powinno się udać :D
      Trzymam kciuki :)

      Usuń
  7. Wow! Wygląda rewelacyjnie! Tylko troche niesprawiedliwy podzial gruszek w kawałkach ciasta jest;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie wiedziałem jak je kroić ;p
      Gdybym kroił owoce przez środek, to byłaby jakaś masakra, bo gniazda nasienne ;p

      Usuń
  8. ja tam lubię jesień, choć taką nie deszczową bym wolała :) lubię też ciacha z gruszkami a już Twoje zdjęcia to uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię jesień, no, poniekąd. Zwłaszcza ta "złota polska jesień" jest najlepsza, kiedy jest słonecznie, liście pięknie usychają...
      Dzięki! :)

      Usuń
  9. Piękne gruszki! Ciasto rewelacyjne, nic tylko wpraszać się na nie do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No, pyszna jesień się u Ciebie zaczyna: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać tę pyszność :D

      Usuń
  11. Wygląda ooooobłędnie! Już czuję ten niesamowity smak gruszek zatopiony w cudownym cieście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ugotowanych w przepysznym syropie :D
      Dzięki :)

      Usuń
  12. Lubię ciasta z całymi jabłkami, z gruszkami jeszcze nie robiłam, wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm wygląda bosko... i te gruchy...mmmm bosko

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba się skuszę i je zrobię! Wygląda cudownie *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Gruszki, figi, śliwki...zgodzę się z Tobą, jesień idzie ale i ze sobą przynosi smakołyki! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, każda pora ma coś fajnego w sobie :)

      Usuń
  16. Boskie ciacho!!! Zapisuję przepis i w sobotę piekę ;)
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale cudne ciacho :-) wygląda super :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że się podoba, dzięki :)

      Usuń
  18. Coś czuję żę je zrobię :) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzę o takim cieście z całymi gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Za każdym razem jak do ciebie kukam, to jakieś nowe pysznosci!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę proponować Wam jak najczęściej coś smacznego i wartego polecenia :)

      Usuń
  21. Wow! Ale rewelacja!

    Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Wygląda bardzo zachęcająco, te gruszki, kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto ma bardzo fajną minę ;)
    PS. cudne foty

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale gruchy! Mistrzowsko to wygląda. Poproszę ten kawałek z całym owocem :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Do takiego ciasta przymierzam się już od bardzo bardzo dawna :) prezentuje się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w końcu skusisz się na upieczenie podobnego :)

      Usuń
  26. Sosna Ty jesteś magik ;-) ekstra wygląda

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciacho mega apetyczne. Miałam takie zrobić, ale nie ma kiedy ha ha. Ale gruszki są cały rok więc jeszcze zdążę. Wyglądają bosko tak dostojnie stoją w cieście :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to? Na gruszki zawsze trzeba znaleźć czas :D

      Usuń
  28. Ale wspaniale wygląda! Niezwykle oryginalne ciacho. :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny efekt końcowy! Aż szkoda kroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda było kroić, ale co tam, w końcu się skusiłem :P

      Usuń
  30. Gruszki w całości prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Genialnie wygląda to ciasto :)
    Niby takie zwykłe, a całe gruszki dodają mu niesamowitego uroku :) Będę musiała takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię gruszki i to pod każdą postacią. Ciasto z tymi ogonkami wygląda bardzo oryginalnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba, dzięki! :)

      Usuń
  33. Fantastyczny pomysł na ciasto z dodatkiem gruszek...

    OdpowiedzUsuń

  34. niesamowite to ciasto - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie robię Gruszko-kusicielu :) i zastanawiam się gdzie te jajka ??? :)
    Sosna odbiór ... zanim pójdą do pieca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zrobił się, wiesz co ... ??? :(
      Dwa razy piekłam i dwa razy to samo :(
      Masakra, pierwszy raz takie coś ...
      Smak porażki jest naprawdę gorzki :(

      Usuń
    2. Wybacz, że tak późno odpowiadam.
      W przepisie nie było jajek.
      Co się stało?

      Usuń
    3. Nie chcę tu robić anty reklamy tego ciasta bo pewnie znajdzie się jakieś wytłumaczenie dlaczego coś poszło nie tak ... :( Zrobiłam już je dwukrotnie ... zamierzam zrobić kolejne podejście bo mi to spokoju nie daje ... Za każdym razem wielki zakalec i basta! Ktoś zaczarował mi to ciasto czy jak?
      Łatwe, proste i przyjemne, robi się szybko i wychodzi wielki gniot :( No masakra, mówię Ci i wstyd bo przecież już jakąś renomę człowiek ma :) Coś muszę robić nie tak - postępując zgodnie z tym co napisałeś w przepisie ... hmmm
      Z tylu Twoich przepisów już skorzystałam i pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło :(
      Przynajmniej gruszki są przepyszne :)

      Usuń
    4. Cóż, sam nie wiem co mam powiedzieć bo mi taki zakalec nie wyszedł. Fakt, była niewielka ilość takiej zbitej mokrej masy wokół samych gruszek, ale nie wszędzie. Ciasto jest raczej wilgotne, ale nie powinno być surowe. Może nie próbuj dalej, szkoda składników. Tak czasem bywa, że coś na czym nam bardzo zależy, uprze się i nie chce wyjść za żadnym razem. Ja mam tak z makaronikami, które piekłem już 5 razy i jeszcze żadne mi nie wyszły, ale próbuję dalej.

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl