iu

18 października 2014

drożdżówki z jabłkami


Tak, dziś przyszedł dzień na opublikowanie zapodzianego gdzieś przepisu na cudowne drożdżowe bułeczki nadziane polskimi jabłkami. Co prawda ja piekłem swoje dawno, chyba jeszcze w wakacje, ale myślę, że lepiej wpisują się w obecną porę roku. W końcu jabłko i cynamon to podstawa jesieni na polskim stole. Swoje drożdżówki napełniłem papierówkami, ale spokojnie możecie użyć w tym celu dowolnych jabłek. 

nadzienie:
350 g startych jabłek
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu

Utarte jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. 

zaczyn na ciasto (8 sztuk):
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

ciasto:
60 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
50 g cukru
1 jajko

Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść po 1 łyżce jabłek, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować okrągłe bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w 180ºC.

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier do posypania przed upieczeniem


Smacznego! :)




62 komentarze:

  1. rozumiem że mogę liczyć na jedną do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka ;-) a dlaczego tylko 8 sztuk? ja sam zjadłbym ze cztery :-P?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jakoś tak wyszło, że z większej porcji zrobiłem dwa rodzaje, z różnym nadzieniem :D

      Usuń
  3. wyglądają jak cynamonki! :D gdyby nie wypełnione wnętrze chyba na prawdę mogłyby za nie uchodzić.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne buły :-) wyglądają smakowicie :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo, również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pychotka na całego.Miłej soboty,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wyglądają i to nadzienie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak bardzo się podobają :)

      Usuń
  7. Pstrze na pierwsze zdjecie i patrze i...gdzie te drozdzowki ja sie pytam? :) A one tak pieknie sie ukryly na tej sciereczce :) Mmmm...swietnie wygladaja takie rumiane i napakowane jablkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie wierzę, że ich nie zauważyłaś :P

      Usuń
  8. Wyciągam skoraqową łapkę po dwie takie pyszne i piękne drożdżóweczki :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale na wierzch obowiązkowo lukier, bez lukru nie ma zabawy; D

    OdpowiedzUsuń
  10. Yummy:) Akurat jak znalazł na niedzielne śniadanie z masełkiem i kawą:).

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie drożdżówki z jabłkami to smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie również. Wspomnienia wakacji spędzonych na wsi i bułki pieczone przez babcię :)

      Usuń
  12. Uwielbiam Cię za każdy sernik ;) a teraz te bułeczki, te zdjęcia...nie nooo!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ mi narobiłeś smaka! Gdyby nie było już ciemno, zaraz bym pobiegła po jabłka ♥

    http://bsylwia.blogspot.com/
    Sylwia Bajera Photography - FB

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam wszystkie drożdżówki, Twoje wyglądają obłędnie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady, mogłyby wyglądać dużo lepiej :P

      Usuń
  15. a Ty dalej kusisz tymi ciastami, bułkami, deserami? nie wstyd Ci! co na to moja dieta??? :) :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiem, nie rozmawiałem z nią, nie wiedziałem nawet, że istnieje ;p

      Usuń
  16. jeżeli smakują tak jak wyglądają to ja poproszę o dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak malowane i pysznie nadziane :) coś czuję, że na jednej bym nie poprzestała...

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne! Widzę, że przepis na ciasto naprawdę Ci się spodobał i dobrze, bo takie bułeczki wyglądają wspaniale i mam pewność, że są pyszne! Brawo za fotki, jak zwykle na najwyższym poziomie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przepis na ciasto do bułeczek pierwsza klasa :D

      Usuń
  19. Pyszne bułeczki, nadzienie iście jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis bardzo prosty i bardzo smaczny...zdolny z Ciebie gość :->>

    OdpowiedzUsuń
  21. Ach, nie ma jak taka drożdżówka na drugie śniadanko, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglądają super :) aż chce się je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Drożdżówka, taka domowa? Nie trzeba mnie przekonywać.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl