iu

5 września 2014

kukurydza na słodko

Dziś prosta propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Ja zwykle jem kukurydzę na surowo lub gotowaną, wtedy doprawiam miodem i słodką lub ostrą papryką. 


składniki:
3 kolby kukurydzy cukrowej
2 łyżki cukru
woda
miód
czerwona mielona papryka (słodka lub ostra)

Wodę zagotować, dodać cukier. Kukurydze obrane z liści i włókien wrzucić na wrzątek, gotować pod przykryciem 20-30 minut. Wyjąć na talerz, lekko przestudzić, wbić wykałaczki w końce warzywa. Kolby polać miodem i doprawić czerwoną papryką. 

Smacznego! :)




54 komentarze:

  1. Bardzo lubię, a w tym roku nie jadłam...Twoje zdjęcia mnie przekonały...idę do warzywniaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Taka postawa mi się podoba ^^

      Usuń
  2. doskonałe zdjęcia, aż chce się porwać jedną kolbę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że zdjęcia aż tak zachęcają, dzięki! :)

      Usuń
  3. Takiej jeszcze nie jadłam, ale od czego jest Sosna i jego pomysły, prawda?: D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, prawda. Dobrze rzecze rudy chochlik ^^

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nowość? Czy to ironia? :P

      Usuń
    2. Nowość-dla mnie,serio,serio! nie jadłam nigdy kukurydzy na słodko:)

      Usuń
    3. Ok, rozumiem, ale wydawało mi się, że to takie typowe, ale widzę, że nie tylko Ty nie próbowałaś takiej wersji :D

      Usuń
  5. W wakacje jadłam ją prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero teraz sobie o niej przypomniałem :D

      Usuń
  6. A ja dzisiaj jadłam kukurydzę, ale bez żadnych dodatków, tylko ugotowaną ;) Słodka - tak jak lubię ;) Nie mogę sobie wyobrazić, jakby smakowała kukurydz a papryką ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie możesz sobie wyobrazić, to zrób i spróbuj :D

      Usuń
  7. Uwielbiam kukurydzę chociaż na słodko jej jeszcze nie robiłam. Istna rozpusta dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to?
      Myślałem, że kukurydza na słodko to standard :D

      Usuń
  8. A akurat wczoraj przyrządzałam kukurydzę i kompletnie nie miałam na nią pomysłu! Następnym razem posłużę się Twoją propozycją, brzmi smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Co jak co, ale kukurydza na słodko?
    Jestem na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miód i papryka? Niezwykle ciekawa propozycja ,:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, kto zabroni ^^
      Papryka, żeby nie było za słodko :D

      Usuń
  11. o świetny pomysł, już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kukurydzę z kolby:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś wrócić i przypomnieć sobie jak to się robi xp

      Usuń
    2. ha! właśnie zrobiłam sobie dzisiaj na kolacje gotowaną kukurydzę zgodnie z Twoim przepisem:) bardzo ciekawy smak. W sumie to wszystkim w domu smakowało więc na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Dziękuję za kolejną inspirację:)

      Usuń
    3. Wow, jak świetnie! Miło :)
      Cieszę się, że tak bardzo posmakowała :)

      Usuń
  12. surową i gotowaną z masłem i solą uwielbiam :) choć w tym roku jeszcze nie jadłam :) ale na słodko to nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jadam z solą czasami, ale tym razem wymyśliłem inaczej :D

      Usuń
  13. Jestem monotematyczna i zawsze jem tylko z solą i masłem. Koniecznie muszę spróbować twojej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak podanej kukurydzy nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zazwyczaj kukurydzę gotuję w słonej wodzie, czasem gorącą okraszam masłem. W takiej wersji jest i tak dla mnie słodka :)
    W Twojej wersji to już prawie deser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od słonej wody, kukurydza podobno twardnieje...
      No pewnie, u mnie same desery :D

      Usuń
    2. Dlatego sól daję pod koniec gotowania :)

      Usuń
  16. Kukurydzę gotowaną uwielbiam i często ją jadam, ale na słodko jeszcze nigdy nie próbowałam. Muszę wypróbować! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż dziwię się, że tak niewielu z Was jadło ją na słodko ;D

      Usuń
  17. Mniam :-) pyszności. Z chęcią taką zrobię :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, z miodem? I to jeszcze z ostrym akcentem? Też nie próbowałam, a wersja jest tak intrygująca, że chyba popędzę jutro kupić kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :D
      Takiej wersji nie można przegapić :D

      Usuń
  19. Choć kukurydza sama w sobie jest przecież słodka, to nie pomyślałam, żeby przyrządzić ją jeszcze bardziej na słodko. Tak sobie myślę, że to jest po prostu świetny pomysł na kukurydzę :-D mlask, mlask :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, jest słodka, dodałem jeszcze więcej słodyczy, ale ostra papryka wyrównuje to :D

      Usuń
  20. Lubię kukurydzę i póki jest taka świeża, to ją jem. Nawet zupę zrobiłam, ale z miodem? Oj, nowy smak wynalazłeś i to z paprykowym połączeniem... Czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, czemu nie?
      Pewnie, że tak, próbować nowych połączeń i eksperymentować :D

      Usuń
  21. Łał! niesamowicie pysznie wygląda! i zdjęcia są jak zwykle przecudowne!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie próbowałam a myślę, że warto spróbować :) Bardzo lubię kukurydzę, gdy jest sezon bardzo często ją przygotowuję :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że warto. Zawsze warto próbować i tworzyć nowe kompozycje smakowe :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl