iu

21 września 2014

sernik kokosowy


Kokos taki egzotyczny, twaróg taki swojski... Co wyjdzie z takiego połączenia? Nic innego jak kolejny zarąbisty sernik, który gorąco Wam polecam. Twaróg tworzy tutaj ciekawą kompozycję łącząc się z wyraźną nutą kokosa. Konsystencja samego ciasta jest znakomita. Taka jaką lubię. Sernik pozbawiony grudek, jest zbity i łatwo się kroi. A to zapewnia mu swojski twaróg wyprodukowany w domowej gospodzie prosto z krowiego mleka. Nie używajcie żadnych wynalazków jak kremowe serki, mazidła do sernika w wiaderkach itd. nic nie sprawdzi się jak domowy biały ser. 

spód:
100 g jasnych herbatników
50 g herbatników czekoladowych
90 g roztopionego masła
50 g wiórków kokosowych

Herbatniki rozdrobnić na pył przy pomocy blendera, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do suchych składników wlać roztopione masło, dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia zamykając na nim obręcz. Nadmiar papieru odciąć. Otrzymaną masą wyłożyć dno formy i częściowo boki, piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.  

masa serowa:
500 g twarogu
100 g cukru pudru
220 ml mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

Twaróg, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mleko kokosowe i wymieszać. Gotową masę wylać na wystudzony spód. Piec na dolnym poziomie piekarnika w 160°C przez 70 minut. 

wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
płatki kokosa (do dekoracji)*

*płatki kokosa dostępne są w sklepach, ale można wykonać je samemu, krojąc w plastry miąższ orzecha kokosowego przy pomocy obieraczki.

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Upieczony sernik wysunąć z piekarnika i posmarować jego wierzch śmietaną z cukrem pudrem. Piec kolejne 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Całość wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem udekorować płatkami kokosa. 

Smacznego! :)



111 komentarzy:

  1. Aha! to to było to cudo, które wczoraj zapowiadałeś na facebooku! uwielbiam kokosowe wypieki! zdjęcia jak zwykle świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to własnie ta kokosowa chmurka ^^

      Usuń
  2. Wspaniały!!! I ten swojski ser... Nie ma sobie równych... A sernik z nim w roli głównej to poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być niebywale aromatyczny <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj przeginasz , co tu zajrzę to mam ślinotok ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie zakupiłaś śliniaka? :P

      Usuń
  5. Zaraz będę!!!!
    Jakie wspaniałe cudo! Kupuję swojski twaróg od sąsiadki, więc na pewno go upiekę! A czy tego twarogu nie trzeba mielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie mielę i jest idealny :D
      Wystarczy utrzeć dobrze mikserem z cukrem pudrem i mąką, jak w przepisie, do momentu aż będzie gładka konsystencja.

      Usuń
  6. ten sernik to coś dla mnie, sernikożercy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie sobie uświadamiam, że też należę do tej grupy sernikożerców :D

      Usuń
  7. dla mnie to połączenie jest hitem - uwielbiam wręcz! kokos taki egzotyczny, ale całkowicie pasuje do swojskich smaków, aż tak bardzo wpisał się w naszą kuchnię.
    Twój sernik wygląda powalająco i gdyby ni eto, że mój piekarnik to grat i nie działa, od razu bym pobiegła po biały ser i piekła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, kokosa tak sobie przyswoiliśmy, że jest prawie nasz. W gospodzie obok obory palmy rosną :D
      Coś czuję, że trzeba wziąć się za remont albo chociaż wymianę piekarnika :D

      Usuń
  8. Normalnie bomba :D
    Poproszę 2 kawałki, albo lepiej - niedługo sama upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz piecz, bo warto. Bardzo warto :D

      Usuń
  9. Uwielbiam to połączenie! Twój powala na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ pyszności dziś serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie tylko dziś :D

      Usuń
  11. Ty dobrze wiesz, że dobrze wygląda, więc ja powiem tylko, że to zamiast tego chleba kawowego...; P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jak dobrze trafiłem w Twoje "me gusta" :D

      Usuń
  12. biorę przepis w ciemno :) boski :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny deser po obiedzie. Pycha!
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale nie tylko po obiedzie. Dobry też zamiast ;p

      Usuń
  14. Oj przepadłam. Kocham serniki i kocham kokos a tu takie połączenie. Zrobię sobie taki sernik a co :-) dziękuje za świetny i pyszny pomysł :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za tyle miłych słów i również życzę miłego dnia :)

      Usuń
  15. No tak. Zarąbisty to on jest i do tego ta dekoracja z płatków kokosa :))) Muszę kiedyś ja wykorzystać. Pysznie to wykombinowałeś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te płatki są genialne. Tak bardzo mi się spodobały, że chyba jeszcze wykorzystam :D
      Dzięki :)

      Usuń
  16. Coś tak czuję w żołądku, że po kawałku tych pyszności znalazłabym się w kokosowym raju :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wyczuwasz jego smak :D Zgadza się, to istny raj, cała otulona wiórkami :D

      Usuń
  17. Świetne przybranie z płatków kokosa ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda fantastycznie! Zjadam go oczami! :) Dekoracja ciasta jest obłędna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko monitora sobie nie zjedz czasem ^^

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. To zbieraj ją bo czym będziesz jadła? :O

      Usuń
  20. Mój kokos w kuchni od tygodnia czeka by coś z nim dobrego zrobić, no i chyba właśnie znalazłem co :D Jak zwykle pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę. Sosna czaruje i inspiruje. Czekam na efekty :D

      Usuń
  21. ubóstwiam kokosa, na pewno by mi posmakował... no i ten obłędny wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  22. Sernik z mlekiem kokosowym jest obłędny, a ta dekoracja przewspaniała! Nawet nie proszę o kawałek bo na pewno wszystko zjadłeś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co mam powiedzieć. Nie mam już ani kawałka :P

      Usuń
  23. A ja kiedys nie lubilam sernikow.... Cale szczescie, ze to sie zmienilo. I teraz bedzie za mna ten sernik "chodzil" :) Chyba przestane tu zagladac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie nie! Nie ma uciekania stąd ;p
      Musisz się skusić :D

      Usuń
  24. Takiego sernika nie jadłam, jejku jak kuszą smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ piękny serniczek :-) Ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Próbowałam sernika z kokosem i muszę przyznać, że połączenie jest niesamowite :). Pięknie wygląda taki udekorowany świeżymi płatkami kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, dzięki!
      Mi również przypadło to połączenie, jest niezwykłe :)

      Usuń
  27. Prawdziwy sernik, mam nam nadzieję, że jeszcze został kawałeczek.....??

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam wszystko co z kokosem :D Boski sernik!

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie widziałam nigdy takich płatków kokosowych w sklepach, które odwiedzam :( Wyglądają fantastycznie, muszę poszukać w internecie (bo rozbrajac kokosa to mi się nie chce - leń :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłem któregoś dnia na zakupach w Auchan to znalazłem takie płatki przypadkiem na dziale ze zdrową żywnością czy raczej żywnością bez glutenową itp. Jednak zdecydowanie polecam zrobić takie płatki z samego kokosa, bo te sklepowe są dużo mniejsze i mniej efektowne.

      Usuń
  30. ten kokos na wierzchu wygląda pięknie! szkoda, że nie można próbować ciast przez internet :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, może Japończycy wymyślą kiedyś taką aplikację/funkcję ^^

      Usuń
  31. W obłędny smak tego sernika nawet nie śmiem wątpić :) Z tym kokosem na wierzchu wygląda BO-SKO!

    OdpowiedzUsuń
  32. No no, nieźle poszalałeś;))) Ależ ciekawi mnie smak tego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zabieraj się za niego i przekonasz się tej cudownej kompozycji smakowej :D

      Usuń
  33. Udekorowany cudnie, pobudza wyobraźnię:-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak zawsze jest pysznie, to fascynujące! :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli trochę jeszcze zaskakuję Was? :D

      Usuń
  35. Wygląda obłędnie... przepyszne zdjęcia!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Kolejny fantastyczny sernik w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, ale to nie jest jeszcze moje ostatnie słowo w tym temacie :D

      Usuń
  37. jesteś niesamowity.... tworzysz takie cuda, że szczęka mi opada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć, dzięki! :)

      Usuń
  38. Przepiękny! Jak deser Królowej Śniegu! Taka kokosowa poezja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne i chyba trafne porównanie z tą królową :D
      Dzięki :)

      Usuń
  39. Ja, Hawaje, hamak i taki sernik - tak to widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, koszule w kwiaty, drinki w kokosie :D

      Usuń
  40. Już czuję ten smak, taki delikatny ahhh :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, idealny to on był rzeczywiście :D

      Usuń
  41. Odezwała się we mnie wewnętrzna tęsknota do astronomii i pojęć kosmicznych. Wyrażę to tak: oczy wyszły mi z orbit!

    OdpowiedzUsuń
  42. O Panie! Sernik na pełnym wypasie i do tego z moim ukochanym kokosem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, nie oszczędzamy, wypas to wypas :D

      Usuń
  43. Zabieram ten przepis i trzymam jak największy skarb, mam kokos, mam chęci do roboty, tylko troche dobrego sera ,dzieki Wielki Słodki Człowieku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, no to ja trzymam kciuki i czekam na efekty! :D

      Usuń
  44. Coś pięknego! Prędko zapisuję przepis, tego po prostu trzeba spróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  45. OMG!!! Kawałek tego sernika i jestem w niebie!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, tak to właśnie działa, droga do nieba :D

      Usuń
  46. Absolutnie zjawiskowy sernik:)

    Dekoracja mnie powala :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Robiłam kokosowy sernik ale Twój wygląda obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  48. Dlaczego dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę :( zakochałam się od pierwszego upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl