iu

1 września 2014

tarta z jeżynami

Przeglądałem ostatnio moje archiwum i zauważyłem, że mam tu dosyć mało tart. Zaledwie kilka, a wydawało mi się, że robię je tak często. No cóż... pora to zmienić. Dziś mam dla Was tartę z klasycznym kremem budyniowym, już druga tutaj, oraz jeżynami. Kruchy spód wykonałem według przepisu Kromka, zmieniając proporcje do formy o średnicy 20 cm. 


ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru 
1 żółtko

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

krem: 
750 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 ilości mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować jeżynami. 

Smacznego! :)




76 komentarzy:

  1. ooo rany! znowu zrobiłeś coś obłędnego! kocham jeżyny a Twoja tarta wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nawet nie wiesz jak mi miło :)
      Dzięki! :D

      Usuń
  2. Wszystko pięknie, ładnie, ale... czy w cieście naprawdę jest tylko 25 g masła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po mistrzowsku, wygląda fantastycznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, musi też być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda wspaniale! *.*
    Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda idealnie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      Nieskromnie powiem, że tak właśnie jest :D

      Usuń
  7. O,z czarnymi malinami,jakby powiedziało moje dziecko:)zapewne smak ma(miała)niezapomniany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, mogą być i czarne maliny :D
      Oj była pyszna :D

      Usuń
  8. Klasycznie i apetycznie;) Do tego zdrowe jeżyny, można się skusić i to nie tylko na jeden kawałek:)) P.S. Podoba mi się wydobyty na zdjęciu kolor jeżyn!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, że na jednym kawałku by się nie skończyło :D
      Dzięki:)

      Usuń
  9. zapowiada sie przepysznie, bo wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała, obłędna, cudowna, oj kusisz, kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, ile komplementów, dzięki! :)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo, bardzo smakowicie! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda zjawiskowo :) A zdjęcie bardzo tą zjawiskowość podkręca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Może skuszą do przyrządzenia czegoś słodkiego :D

      Usuń
  14. Wszystko z pierzynką owocową wygląda bajecznie kusząco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się z Tobą nie zgodzić :D

      Usuń
  15. Prezentuje się bardzo smacznie :>

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale świetnie wymyśliłeś :) Łatwy przepis, pyszna tara i piękne zdjęcia. Oj, kusisz znowu, kusisz....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za tyle miłych słów, staram się jak mogę :>

      Usuń
  17. Zdjęcia jak zwykle powalają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham jeżyny! Ta tarta jest wprost stworzona dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem nie ma co czekać, tylko brać i gotować :D

      Usuń
  19. Cudowna tarta, piękne jeżyny ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. niby taka ot zwykła tarta z kremem budyniowym i jeżynami, a u Ciebie i tak wygląda jak najpyszniejsze cudo świata! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie no, nie przesadzajmy, cuda to u prawdziwych mistrzów cukiernictwa :D
      A to, taka zwykła, moja, domowa robota :D

      Usuń
  21. Jeżyny <3 tarta prezentuje się zjawiskowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. oj taka tarta to grzechu warta :) aż muszę zapomnieć o diecie i brać się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry rym i taki prawdziwy. Koniecznie musisz ją upiec :D

      Usuń
  23. Kruche ciasto, masa budyniowa i jeżyny <3....a ja nie mam w domu nic słodkiego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A cukier chociaż masz?
      To do dzieła, mąka, cukier, jajko, masło, zagniatamy.
      Budyń z mleka i mąki, jeżyny i gotowe :D

      Usuń
  24. Cudna, a że wysyp jeżyn na działce Rodziców, to z chęcią skorzystam przy weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z wielką przyjemnością zjem kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  26. OMG ta tarta śniła mi się ostatniej nocy <3 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, poważnie? :D
      No to nieźle xp

      Usuń
  27. To już druga tarta, którą upiekłam z Twojego przepisu i muszę przydać, że obie są wspaniałe!!! Kruchutkie ciasto, słodki, kremowy budyń, przełamany smakiem kwaskowych jeżyn- pychota! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Jak fanie, cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  28. Wygląda absolutnie obłędnie! Założę się, ze zniknęła w mgnieniu oka. Powiedziałabym wręcz, że taka porcja przeznaczona jest dla jednego łasucha ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      Masz całkowita rację, tak właśnie było, zniknęła strasznie szybko, nawet nie wiem kiedy :D

      Usuń
  29. I spód i wypełnienie boskie!! Aż mam ochotę na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeżynki, cudowne jeżynki, na jeszcze cudowniejszej tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ależ kuszące zdjęcia, nie najadłam się jeżyn w tym roku i teraz nie mogę oderwać wzroku od monitora :) muszę się rozejrzeć za tymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo, jeśli lubisz jeżyny to tarta posmakuje Ci tak, że zjesz ją w mgnieniu oka ^^

      Usuń
  32. jednym slowem cudowna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  33. tarty z jeżynami to moje ulubione,
    nie wiem czemu, ale nigdy nie zrobiłam takiej z klasycznym budyniowym kremem :) prosta i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może teraz warto spróbować klasyki? :D

      Usuń
  34. Takie tarty znikają u nas ekspresowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, u nas tak samo :D

      Usuń
  35. Robiłam w niedzielę jeżynową też z kremem budyniowym. Poezja, nawet ja na diecie się skusiłam.Takie tarty pyszne znikają szybko aż za :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, takim smakołykom trudno się oprzeć :D

      Usuń
  36. Jak u Ciebie jest słodko :) Masz nowego fana, będę zaglądała tutaj często

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie!
      Nawet nie wiesz jak się cieszę :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl