iu

30 października 2014

babeczki Dextera


Dziś przedstawiam Wam ostatnią propozycję na jutrzejszą noc duchów i czarownic. Babeczki Dextera, to podobno wypiek inspirowany popularnym amerykańskim serialem Dexter opowiadającym o seryjnym mordercy, który jest jednocześnie analitykiem śladów krwi i pracuje dla policji. Pierwszy raz z przepisem na te krwawe babeczki, pocięte kawałkami stłuczonego szkła, spotkałem się rok temu na blogu Marthy Stewart. Już wtedy chciałem je przygotować, ale ie starczyło mi czasu. Może i lepiej, że wykonałem je dopiero teraz, bo przez ostatni rok sporo się nauczyłem i jestem zadowolony z efektu :)

ciasto (6 babeczek):
80 g mąki
80 g masła
40 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po ok. 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

krem:
200 ml kremówki 36%
100 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki. 

dekoracja:
150 g cukru
80 ml wody
niebieski barwnik spożywczy
sok malinowy/z granatów/dżem z czarnej porzeczki

Cukier, wodę i niewielką (minimalną) ilość barwnika umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia składników, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, przestać mieszać i gotować przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje. Aby sprawdzić czy jest odpowiedni przeprowadzić próbę. W tym celu przy pomocy łyżki wybrać z garnka niewielką ilość syropu i zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeśli karmel szybko stwardnieje, a po wyjęciu da się ukruszyć (nie ciągnąć), jest gotowy. Rondel zdjąć z palnika, a jego zawartość wylać na papier do pieczenia tworząc cienką warstwę. Odstawić do wystudzenia i stwardnienia. Krem na babeczkach pochlapać sokiem malinowym/z granatów/dżemem z czarnej porzeczki. Zastygnięty karmel połamać na mniejsze kawałki. Cukrowym szkłem dekorować babeczki. 

Smacznego! :) 






86 komentarzy:

  1. Brawo! U mnie też babeczki z potłuczonym szkłem, ale nie takie spektakularne jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają naprawdę makabrycznie, świetny pomysł. Podoba mi się to karmelowe "szkło" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak bardzo się podobają :)

      Usuń
  3. A ja jeszcze o takich nie słyszałam, ale dekoracja naprawdę niezwykła:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, Sosna gotuje i edukuje, haha :D
      Dzięki :)

      Usuń
  4. Widać mistrzowskie ,, cięcia,, :))) fantastyczne!!! .....cóż moja amatorka z pająkami ma się tu nijak, lata świetlne pracy przede mną :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady, te pająki w pajęczynach są bardzo fajne :D

      Usuń
  5. WOW! Robią wrażenie! Dla mnie jesteś Mistrzem i wróże Ci wielką karierę cukierniczą :) Nawet przed mężem Cię ostatnio wychwalałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko, co za zaszczyty! :D
      Dzięki serdeczne :D

      Usuń
  6. Piękne babeczki i super dekoracja :) na prawdę robią wrażenie, zresztą jak większość Twoich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło, dzięki :)

      Usuń
  7. na pewno są przerażająco smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, masz wielki talent kulinarny, wyglądają idealnie, jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Efekt osiągnięty - są przerażające. Ale musiałeś mieć frajdę z jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę:D
      Oj miałem, miałem :D

      Usuń
  10. Świetny pomysł! :) Nigdy nie widziałam takich babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy Ty kiedykolwiek przestaniesz zaskakiwać :D ?? Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dla mnie rewelacja, zdolna bestia z Ciebie :-) wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wows! Znowu zaskakujesz! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkło wygląda jak prawdziwe! świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem żeby osiągnąć jak najbardziej naturalny efekt :D

      Usuń
  15. Rewelacyjne. Jak zwykle super pomysł. Aż szkoda jeść takie cudeńka:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, długo zbierałem się, żeby je rozebrać i zjeść :D

      Usuń
  16. Właśnie nie wiem czy nie bałabym się je podać dzieciom, żeby im do głowy nie przyszło podjadać szklanek na przykład:) ale babeczki i zdjęcia zachwycają :) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Rzeczywiście, to może być trochę niebezpieczne. W takim razie uznajmy te babeczki za deser dla dorosłych :D

      Usuń
  17. Rewelacyjne!
    Ja robiłam rok temu i wyszły... No, takie sobie piękne ;) Będę musiała spróbować za rok, jak już się czegoś nauczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie je oglądam i też wyszły Ci fajnie :)

      Usuń
  18. Genialne! Szkło wygląda jak prawdziwe. Świetny deser na Halloween, brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Jak miło słyszeć takie słowa, dzięki :)

      Usuń
  20. Oglądałam wszystkie odcinki Dextera więc jestem zachwycona :) teraz czekam na babeczki z metą a'la breaking bad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo siedzę w serialach, ale widzę, że takie babeczki powstały już na innych blogach, możliwe, że i ja zrobię kiedyś podobne ^^

      Usuń
  21. przyznam, że ze wszystkich halloweenowych obrzydliwości, te babeczki mi się szczerze podobają :-) to tłuczone szkło jest niesamowite :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, podobają i chętnie zjadłabyś kawałki takiego szkła? :D

      Usuń
  22. To szkło wygląda bardzo efektowanie, w sam raz na Halloween; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się spodobało i może wykorzystam je jeszcze do jakichś innych wypieków :D

      Usuń
  23. Planowałam je zrobić, ale już się nie wyrobiłam w tym roku. W Twoim wykonaniu wyglądają obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki za przyszły rok :D

      Usuń
  24. Odpowiedzi
    1. Czyli traktuję to jak komplement :D

      Usuń
  25. Odpowiedzi
    1. Świata to chyba za dużo powiedziane, ale Polski... czemu nie? :P

      Usuń
  26. Haha a właśnie oglądam "Dextera" i zachwycam się jaki świetny to serial.
    Babeczkę też bym zjadła i pewnie też było by "och" i "ach".
    Wyborne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, pasowałaby do seansu idealnie :D

      Usuń
  27. Jestem pełna podziwu dla Twoich cudownych wypieków!
    Zdjęcia jak i pomysł, aranżacja godna zachwytu!
    Jak wydasz książkę, to kupię ją od razu, bo masz tyle pomysłów, że szkoda by marnować taki talent!
    Wow, te babeczki wyszły Ci idealnie! :)
    Aż ciarki przechodzą. : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby wspaniale, ale mogę Cię zapewnić, że to ja kupiłbym tę książkę jako pierwszy ;p

      Usuń
  28. świetny pomysł :) wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ty masz dobrze. Cokolwiek sobie postnowisz, to zawsze cel osiągniesz. W tym przypadku również. Re-we-la-cja !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest tak, że tak sobie powiem i mam. Jeśli coś mi nie wychodzi za pierwszym razem, a chcę żeby się powiodło, to uprę się i zrobię. Jak nie za pierwszym, drugim czy trzecim, to za dziesiątym razem. Ma być tak jak chcę :D I okazuje się, że daję radę :D

      Usuń
  30. Ty jesteś zadowolony z efektu, a ja się przestraszyłam efektu :-P Dekoracja naprawdę wygląda jak potłuczone szkło :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, a czy ja nie mówiłem już, że uwielbiam straszyć ludzi? :D
      Dzięki wielkie! :)

      Usuń
  31. Jestem pod wrażeniem. Przepiękne! Super mroczne zdjęcia :) Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mroczność nad mrocznościami!:D Fajne to karmelowe szkło:) super:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Babeczki jak z bajki mrocznej. piękne ci wyszly

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam serial, a potłuczone szkło to super pomysł. Mistrzowskie wykonanie jak zwykle zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I najważniejsze, że cukrowe szkło do spożycia :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl