iu

26 października 2014

czekoladowe tartaletki z kremem dyniowym

Oto mała, słodka i prosta przystawka, która zapewne świetnie sprawdzi się podczas upiornej nocy z 31 października na 1 listopada. Ciastka oczywiście nadają się również do zajadania bez żadnej okazji. Do przygotowania spodów użyłem czekoladowego kruchego ciasta, które napełniłem dyniowym nadzieniem z nutą imbiru oraz cynamonu, a całość przyozdobiłem czarną posypką lukrecjową. Prawda, że proste? :D


ciasto (6 sztuk):
90 g mąki
50 g masła
10 g kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru

Mąkę połączyć z kakao i przesiać do miski. Dodać posiekane masło, cukier, śmietanę i zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć foremki do tartaletek, nakłuć i ponownie wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po schłodzeniu na ciasto w foremkach wyłożyć folię aluminiową i wypełnić obciążnikami (groch, fasola lub specjalne kulki). Ciastka piec w 180°C przez 15 minut. Następnie usunąć folię z fasolą i piec kolejne 15 minut. Kruche spody wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

krem:
100 ml kremówki 36%
100 g mascarpone
2 łyżki musu z dyni
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
1 łyżka cukru pudru
pomarańczowy barwnik (opcjonalnie)
posypka z lukrecji (do dekoracji)

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem (i barwnikiem). Dodać mus z dyni, przyprawy i połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy mascarpone i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30-40 minut. Schłodzony krem wyłożyć na kruche spody. Ciastka udekorować posypką z lukrecji. Podawać. 

Smacznego! :)







79 komentarzy:

  1. świetnie się prezentują:) takiego kremu dyniowego nie próbowałam, chętnie się przekonam czy jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby miło, sam go wymyśliłem na poczekaniu :D

      Usuń
    2. myślę, że trochę go zmodyfikuję i dodam do jakiś czekoladowych babeczek:) Niestety mascarpone u mnie to bardzo ekskluzywny wydatek: więc muszę sobie radzić bez:)

      Usuń
  2. Wszystko cudownie, ale... bez posypki lukrecjowej, nie znoszę lukrecji; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałem jej po raz pierwszy i nie była taka zła :P

      Usuń
  3. Ty to masz dopiero pomysły! Świetne babeczki, podziwiam i częstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste pomysły, proste :P
      Częstuj się :D

      Usuń
  4. Wspaniały kolor, fajne na Halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i pyszne! Czarujesz tymi cudeńkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Nadzienie jest dla mnie bardzo kuszące: dynia i lukrecja... dwie rzeczy, które bardzo mi smakują, ale razem ich jeszcze nie jadłam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Fajnie, że lubisz jedno i drugie, powinnaś spróbować tartaletek :D

      Usuń
  7. Ale super, wyglądają smakowicie :-) i z pewnością tak smakują :-) jak dla mnie rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszystko co lukrecjowe więc i te babeczki by mi smakowały :)
    całość wygląda niczym jakieś mikroby pod mikroskopem na pożywce hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, tak jeszcze na nie nie patrzyłem, ale i takie spojrzenie wpisują się jak najbardziej w halloweenowy wieczór :D

      Usuń
  9. Tartaletki wygladają bardzo smacznie:):) i są piękne. Połączenie kolorów rewelacyjne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste, ale jak to zwykle u Ciebie niezwykle efektowne :). Muszę ten genialny krem dyniowy do czegoś wykorzystać :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No staram się wymyślać trochę prostych rzeczy też dla osób, które nie są zbyt zaawansowane w temacie pieczenia :D

      Usuń
  11. Jak one smakowicie wyglądają. Aż mam ochotę skoczyć po dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczne i na pewno smakowite tartaletki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba nie jadłam lukrecji, ale kto wie jak smakuje? :)
    Niby proste, ale, ale! Dodatek cynamonu i tak czyni je szlachetnymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie lukrecja smakuje trochę jak jakiś składnik syropów :D

      Usuń
  14. Jakie małe mróweczki na babeczkach:) Urocze są:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko, co dyniowe jest mile widziane :D

    OdpowiedzUsuń
  16. O, widzę, że i u Ciebie króluje dynia;)) Ale by mi się dziś przydało takie ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Króluje, króluje, teraz jej najlepszy sezon i czas :D

      Usuń
  17. ekstra połączenie, kruche spody i taki mazisty kremik mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły do gustu :D

      Usuń
  18. Urocze ;) Lukrecji nie cierpie ale jak juz bym ja wydubala, to reszte tartaletki schrupalabym z przyjemnoscia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zamiast posypki lukrecjowej, można użyć czekoladowej, efekt podobny :D

      Usuń
  19. Smakowicie się prezentują:-) I kolorystycznie świetnie współgrają:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki typowy zestaw kolorów na Halloween :D

      Usuń
  20. Jak nic muszę pomyśleć o poszerzeniu drzwi bo przez te smakołyki niedługo się w nie zmieszczę. Sytuację ratuje tylko fakt, że jestem leniwa i nie wszystkie robię :) Ale krem chętnie wykorzystam tak by po prostu zajadać łyżką prosto z michy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, trzeba było od razu robić jak najszersze drzwi. Albo lepiej, przecież panuje trend na duże przestrzenie nie dzielone drzwiami ani ścianami :D

      Usuń
  21. Ta posypka, z odpowiedniej perspektywy, wygląda jak robaczki... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie można tak na nią spojrzeć. Wtedy jeszcze bardziej wpisze się w klimat Halloween :D

      Usuń
  22. Śliczne, foty tudzież, jak zawsze zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak zwykle rewelacja:). Fajny zestaw kolorów i na pewno bardzo smaczne. Hej, ktoś Ci nadgryzł ostatnią babeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne babeczki, choć ja też obawiam się tej posypki lukrecjowej. Chyba po prostu posypałabym je czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, jeśli nie lubisz lukrecji użyj posypki czekoladowej :D

      Usuń
  25. Idealne ! Podkradam przepis w trybie natychmiastowym ! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, bo chyba warty polecenia :P

      Usuń
  26. oooooo mrówki Ci zżerają tartaletki dyniowe :-P

    OdpowiedzUsuń
  27. Przypadly mi do gustu, wypróbuje :-)
    Miło mi było odkryć Twój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się podwójnie i mam nadzieję, że częściej będziesz tu zaglądać :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl