iu

10 października 2014

sernik dekadencki

Do weekendu coraz mniej dni. Mamy środek tygodnia, jak go przetrwać? Na dziś polecam genialny sernik dekadencki. Kolejne połączenie toffi i orzechów, ale tym razem orzechów włoskich. W klasycznej wersji tego ciasta pojawiają się orzeszki ziemne, ja jednak postanowiłem zamienić je właśnie na włoskie. Sernik wyszedł cudowny i mogę zapewnić, że nie przejdziecie obok niego obojętnie. 


spód:
150 g herbatników
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki masła orzechowego

Herbatniki utrzeć w blenderze i połączyć z masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy. 

masa serowa:
500 g twarogu
200 g serka mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g białej czekolady
5 jajek

Twaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane oraz mascarpone w partiach. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.

wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin. 


polewa toffi:

125 ml kremówki 36%
30 g brązowego cukru
30 g miodu 
30 g masła
orzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji)

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi. 

Smacznego! :)




100 komentarzy:

  1. Sernik prezentuje się wspaniale na tych zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
  2. Zarówno sernik jak i foty rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastrzeliłeś mnie tym sernikiem! Cudo! Mascarpone, karmel, orzechy... lepiej być nie może :) A zdjęcia szaleństwo :)) Zrobię mężowi, to mnie będzie na rękach nosił ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moimi zdolnościami do pieczenia ciast mogę jedynie zjeść wszystkie składniki osobno, chyba że dostarczysz mi kawałek pode drzwi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzuć wszystkie do miski, wymieszaj i jedz... Albo dobra, podeślę kawałek ;D

      Usuń
    2. Czekam, choć wrzucone do miski zjem i tak :)

      Usuń
    3. Hehe, no to jesteś chyba zdesperowana :P

      Usuń
  5. ależ to pięknie wygląda! uwielbiam połączenie sera z orzechami i toffi, cudowności! jak zwykle zresztą :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego cieszę się, że wpasowałem się w gust smakowy :D

      Usuń
  6. Sernik z polewą toffi i orzechami? Jest mój!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest piękny, najbardziej dekadencki sernik jaki widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim sernikiem można przetrwać jesienne chłody i brak słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcie dnia jak zawsze należy do Ciebie ;-) ps. bardzo fajna ta masa serowa: mascarpone, mleko i biała czekolada - moja fantazja mi mówi, że to połączenie było strzałem w dziesiątkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jest jakiś ranking, o którym nie wiem? Chętnie wygrywałbym go co drugi dzień :P
      Twoja fantazja nie myli się. W serniku to połączenie jest wyśmienite :D

      Usuń
    2. Tylko, co drugi dzień? Sosna, nie bądź taki skromny, każdy wie, że chcesz być królem blogosfery; D
      A i ps. Ta masa serowa to mówi do mnie "tak, zjedz mnie"; D

      Usuń
    3. Oczywiście, że chcę, ale ja wrzucam przepisy jedynie co drugi dzień, więc mogę odstępować od tego tytułu na 24 godziny ;p Może chcesz piastować ze mną ten tytuł? A raczej tytuł królowej? :P

      Usuń
  10. Postaw przede mną kawałek... Na pewno nie będę obojętna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że zobaczysz gdzieś kątem oka :D

      Usuń
  11. Masz rację. Nie można przejść obojętnie. Sernik królewski... Zapisuję na listę do zrobienia. No bo jakże by inaczej ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś czuję, że Twoja lista must bake jest dosyć spora :D

      Usuń
  12. oj, reprezentacyjny! wygląda obłędnie :) chciałam jeszcze tylko zwrócić uwagę, bo sernik sernikiem, ale... ten nóż na pierwszym zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie wiedziałem, czy ten nóż tu pasuje :D

      Usuń
  13. Piękne zdjęcia tego sernika! *.*
    To moje ulubione ciasto, więc z pewnością bym się skusiła! :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię serniki, coraz bardziej :D
      Na Twoim miejscu piekłbym już teraz :p

      Usuń
  14. Nie ma to ja kawał(ek) dobrego sernika! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Serniki to Twoja specjalność, zdecydowanie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że bezy też, bo trochę ich napiekłem :D

      Usuń
  16. Jesteś niesamowity :) Zrobię sobie taki serniczek!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ja, to sernik :D
      Czekam na efekty :)

      Usuń
  17. to coś dla mnie, sernikożercy *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Dekadencki na tysiąc procent. Jestem oczarowana zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jestem mega wdzięczny, dzięki :)

      Usuń
  19. Ożeż Ty kusicielu wstrętny! :D Dawaj tu kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik mniam moje ulubione ciasto, no chyba na równi z szarlotką :-) rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, dobry sernik i dobra szarlotka to podstawa każdego rankingu :D

      Usuń
  21. Jest przeuroczy! :)kilka razy już czytam przepis tego uroczyska sernikowego! Osobiście nigdy nie robiłam tej wierzchniej polewy ze śmietanką, która jeszcze na koniec się krótko zapieka. Pytanie zapewne bedzie nie na miejscu, bo pewnie nie masz w swoim przypadku takich serników, które "leżą i leżą" i nikt ich nie je, ale zapytam ;) Jak długo taki śmietankowy wierzch zachowa świeżość? Słyszałeś o serniku barokowym? ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. Ten wierzch ze śmietaną jest bardzo fajną sprawą. Wprowadza trochę inną nutę smakową do całości, a poza tym ta biel nadaje uroku. Warstwa ta podczas pieczenia ulega lekkiemu "stwardnieniu", nie jest tak rzadka jak zwykła śmietana. Sernik przechowywany w lodówce powinien przetrwać dobrych kilka dni, do tygodnia maksymalnie.
      O barokowym nie słyszałem, ale widzę, że jest fajny i chyba się na niego skuszę kiedyś :D

      Usuń
    2. Dzięki za informacje odnośnie tej warstwy ;)

      Usuń
  22. Nie lubię serników, ale cóż, dodam że ten wygląda bardzo ładnie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak nie można lubić serników :P

      Usuń
  23. takiego dekadenta zjadłam z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aaach piękny ;) A taki spory kawałek na jedną porcję jeszcze bardziej mi się podoba ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie porcje zawsze takie są, jakoś nie umiem robić mniejszych ;p

      Usuń
  25. Wszystkie Twoje przepisy bardzo mi się podobają, ale powiem Ci, że jestem pod największym wrażeniem stylizacji wypieków. Super zdjęcia i bardzo fajne aranżacje.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się podobają, dziękuję :)

      Usuń
  26. To jest dokładnie to co mi się śni od kilki tygodni! Chodzę ciągle i mówię jak bardzo chciałabym zjeść sernik :) Ciasta z orzechami należą do moich ulubionych. To połączenie sprawia, że moje sny zyskały teraz bardziej realny obraz. Chyba muszę upiec ten sernik, bo inaczej nie będę spać spokojnie ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Nie wiem czemu jeszcze go nie upiekłaś. Spełniajmy swoje sny i marzenia :D

      Usuń
  27. Orzechy włoskie!!! Pyszny musiał być ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda tak, że mam ochotę wbić widelczyk w monitor :) Boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, tylko uważaj żeby monitora nie popsuć :P

      Usuń
  29. O tak, piekłam ten sernik , jest wspaniały, ładnie go podałeś

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda wprost nieprzyzwoicie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto by się martwił o przyzwoitość :P

      Usuń
  31. Sernik to moje ukochane ciasto. Twój na pewno bardzo by mi posmakował.... już sama nazwa intryguje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że rzeczywiście polubiłabyś go, bo był wyjątkowy :)

      Usuń
  32. you are my cheesecake master and commander!
    dzięki za inspirację! XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, a ja dziękuję za akie wyróżnienie :D

      Usuń
  33. No to już kolejny Twój sernik, który muszę koniecznie wypróbować, bo inaczej będzie mi się śnił po nocach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mi nie pozostaje nic innego jak czekać na efekty :D

      Usuń
  34. oesuuu, przepiękne zdjęcia....czarują, wciągają....piękne!

    OdpowiedzUsuń
  35. fajny, troche przypomina nowojorski :) na pewno pyszny z tymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  36. I jestem w sernikowym niebie ;)! Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Proszę o dodanie składnika - serek marcaropne - do opisu czynności. Moje zdolności pieczenia ciast są wielce żałosne, stąd jak nigdy trzymałam się przepisu :) no i przeoczyłam serek, po wstawieniu ciasta do piekarnika, zaczęłam sprzątać kuchnię, patrzę a tu mascarpone!!! ... "dżizaaaaaaas! to dlatego ta masa taka luźna wyszła!" - szybko ciasto wyjęłam, zlałam (!) masę i dodałam brakujący element ... co się działo później przemilczę. W każdym razie piszę po pół roku od zajścia. Mimo, ze nie wyglądało, to goscie sie smiali jak jedli, ale również oblizywali ... także ten ...
    Hera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam nie wierzę, że przeoczyłem ten krok w przepisie. Nawet nie wiesz jak mi głupio, przepraszam bardzo, ale to zwykłe niedopatrzenie. Myślę, że sernik upiekłby się bez mascarpone, a po całkowitym wystudzeniu nie byłby aż taki zły. Chociaż mogę się mylić :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl