iu

24 października 2014

tort dyniowy


Ostatnie dni października mijają w zastraszającym tempie, co nie tylko widać po coraz krótszych dniach, ale niestety również dobrze czuć po dosyć niskiej temperaturze. Dziś przedstawiam Wam jedną z propozycji z okazji zbliżającego się Halloween, które już w przyszły piątek. Tort jest trochę inny niż zwykle, bo za blaty posłużył mi nie klasyczny biszkopt, a lekkie i bardzo przyjemne ciasto dyniowe (podejrzane na Kwestii Smaku). Do przełożenia spodów użyłem mojego autorskiego, czarnego kremu, który nadał całości nieco mrocznego klimatu. Myślę, że takie ciasto świetnie sprawdzi się na halloween'owej imprezie :)

ciasto:
250 g musu z dyni
125 g cukru
375 g mąki 
200 g masła
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki imbiru

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał na zewnątrz i zamknąć obręcz (nadmiar papieru odciąć). Boki tortownicy posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni a będzie surowe w środku, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Odstawić do przestudzenia. Ciepłe lub zimne ciasto podzielić na 3 blaty.  

krem:
300 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
400 ml kremówki 36%
200 g mascarpone
czarny barwnik spożywczy

Ciasteczka rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z mascarpone. Do kremówki dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu. 

Smacznego! :)




96 komentarzy:

  1. Tort robi wrażenie!
    Ładnie wygląda, ale też na pewno pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne ciasto i fantastyczna dekoracja. Prosta, a zarazem sugestywna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Tobie też się podoba :)

      Usuń
  3. Tym razem to przesadziłeś! Gdzie kawałek dla mnie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie. Jestem bardzo ciekawa smaku czarnego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie się prezentuje:) bardzo fajny pomysł z kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo haloweenowy klimat w tym torcie, a krem mroczny jak przystało na ten dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli udało mi się uchwycić ducha tego święta :D

      Usuń
  7. Dark&twisted - wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie! tak mrocznie, faktycznie idealne na Halloween:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem, żeby dobrze oddać ten klimat :D

      Usuń
  9. Wow! Ciekawe toto ! Bardzo intrygująco , zadusznie wręcz.

    OdpowiedzUsuń
  10. ulala.. nie jest jakoś bardzo mroczne, ale klimat Halloweenowy ma :)
    no i ten krem z Oreo... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chciałem żeby wystraszył, tylko zachęcił do jedzenia :D

      Usuń
  11. U Ciebie ciągle nowości, a w środku myślałam, że jest mak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to samo usłyszałem w domu, a to co? Mak? :D

      Usuń
  12. Może się będę czepiać, ale nie rozumiem trochę przepisu na krem; D Ile w końcu tej śmietany i oreo, jakoś dziwnie to rozdzieliłeś i teraz nie ogarniam; D Trzeba użyć 400 ml kremówki i 200 g oreo czy 500 ml i 300 g? A może 900 ml i 500 g?; DD
    Krem na pewno pyszny, ale to trochę marnowanie ciastek, bo używasz tylko ciastek, nie kremu. Ale wiesz, to tylko ja i moje "czepianie się"; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko! To pomyłka, jakieś nieusunięte notatki! Już poprawiam :P
      Nie używam kremu z ciasteczek, żeby nie było 1. za słodko, 2. nie zepsuł koloru i smaku :D

      Usuń
  13. Ciasto nie tyle straszne, co zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie takie straszne jak je malują :D

      Usuń
  14. O ja cię, cudo! :O
    P.S. ile mascarpone w kremie? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie przepadam zbytnio za tortami, ale ten bym chętnie spróbowala;) Strachowo wygląda;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że był przerażająco dobry :P

      Usuń
  16. uwielbiam wszystko, co dyniowe! a ten tort wyglądem podpiłby serce każdego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz dyniowe wypieki i nie tylko, to chyba rzeczywiście podbiłby serce :D

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Bez przesady, jest ok, ale genialny mógłby być bardziej :D

      Usuń
  18. Pyszności :-) torcik wygląda wprost obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jestem fanką tego święta, ale taki tort z przyjemnością bym wciąga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to nie jest nasze święto, ale każda okazja jest dobra do upichcenia czegoś nowego :D

      Usuń
  20. wygląda super! i te ciasteczka oreoo mmm :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelka! Bardzo lubię halloweenowe bufety, wręcz uwielbiam. Taki tort stałby na honorowym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię. Może być tam tyle ciekawych smakołyków :D

      Usuń
  22. Cudowności <3 Po raz setny powtórzę, że kocham Twoje zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, a ja kolejny raz powiem dzięki! :D

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć, tzn. przerażająco! :D

      Usuń
  24. I robi się ''ten'' klimat :) Podziwiam za cierpliwość z tymi ciasteczkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież nie ma z nimi tak dużo roboty ;D

      Usuń
  25. strrrrrrrrrrrraszne ciacho! pięknie wygląda, na halloween jak znalazł :) a oreo uwielbiam! <3 pierwszy raz tu jestem, ale wrócę, dodaję do obserwacji. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie moją kolejną obserwatorkę i mam nadzieję, że zostaniesz tu rzeczywiście na dłużej :)

      Usuń
  26. uwielbiam takie mroczne stylizacje , również w kulinariach !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, można być tak fajnie kreatywnym :D

      Usuń
  27. Wow: po 1 zdjęcia cudowne- idealnie odwzorowują klimat:)
    po 2 ciasto wygląda perfekcyjnie, no i zachwycił mnie ten czarny krem!

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjny :)) Ciekawa jestem tego kremu, musiała w połączeniu z ciastem dyniowym smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, genialny pomysł na ciasto na Halloween:) wygląda pysznie, poza tym robisz piękne zdjęcia, bardzo mi się tu podoba, obserwuję i będę zaglądać częściej:) zapraszam też do częstszych wizyt u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak bardzo podoba Ci się to co robię i miło, że będziesz wpadać tu częściej. Ja również postaram się odwiedzać Twojego bloga, jeśli pozwoli mi na to czas :)

      Usuń
  30. Mojego Małża musiałabym oszukać, bo za dynią nie przepada :)
    Ja z chęcią schrupałabym kawałek tego wspaniałego tortu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małża? Brzmi bardzo ciekawie :D
      Nie musisz go namawiać, będzie więcej dla Ciebie :D

      Usuń
  31. straszny ten... krem! ;-) piękny tort, jak zawsze u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wizualnie świetny, smakowo pewnie też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie największą wadą blogowania kulinarnego, że jedzenie można jedynie oglądać :<

      Usuń
  33. Pycha! Ten czarny krem jest naprawdę super i pasuje idealnie :) Co do zdjęć, to powtarzam się, ale uwielbiam Twój styl :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no to miło mi niezmiernie, dzięki :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl