iu

20 listopada 2014

cynamonowe rollsy


Nie ma jesieni bez cynamonu i nie ma też jesieni bez drożdżowego. Dziś postanowiłem połączyć oba te tematy i okrasić idealną słodyczą lukru. Są delikatne, aromatyczne, puszyste i takie miękkie, że aż nie można się od nich oderwać i skończyć na jednym. Jednak nawet jesień ma swoje pozytywne strony :D 
nadzienie:
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto (10 sztuk):
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
7 g drożdży instant
kilka łyżek miodu

Mleko połączyć z olejem i lekko podgrzać. Przelać do misy miksera, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta miksować mikserem z hakami. Pod koniec dodać niedużą ilość oleju i zagnieść rękami do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto pozostawić w misie miksera, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować miodem i oprószyć mieszanką cukru i cynamonu. Całość zawinąć w rulon i kroić w grube plastry. Rollsy układać pionowo na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Całość piec w 180°C przez 25 minut. Podawać polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

Smacznego! :)




77 komentarzy:

  1. Uwielbiam!!! Pięknie Ci się upiekły!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie równiutkie, jak ze sklepu.
    ja jak sie podjełam robienia rollsów to każdy był innej wielkości\grubości :D
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiego sklepu, tam nie ma takich dobrych :P

      Usuń
  3. Ach, zdecydowanie zaprezentowałeś dziś pozytywną stronę jesieni :) Już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Uwielbiam cinnamon rolls i chętnie bym teraz takiego zjadła mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię, w sumie drożdżowe i cynamon to dobra para :D

      Usuń
  5. Cynamonowe samki to coś dla mnie. Piękne ślimaczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Też je robiłam, w zeszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jakie świetne wyczucie :D

      Usuń
  7. Ja nigdzie nie mogę dostać drożdzy instant, gdzie je kupić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? W pierwszym lepszym markecie.

      Usuń
  8. świetnie wyglądają:) norweski przysmak:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, nie wiedziałem! :D

      Usuń
    2. tak cynamonowe bollery są tutaj do kupienia wszędzie i wszyscy się tym zajadają:) w formie drożdżówek czy muffinek itp. Teraz jest co prawda szał na świąteczne ciastka typu kakeman albo pierniki ale cynamonowe ślimaki też można spotkać na półkach. Ogólnie norwegowie lubią słone albo miętowe słodycze więc można spotkać czasami różne smaki łakoci:)

      Usuń
    3. Jejku, to co mi tu napisałaś brzmi tak fantastycznie, że aż prosi się o litość i wysłanie paczuszki tych smakołyków :D

      Usuń
    4. haha liczysz na małą paczkę od mikołaja prosto z zimnej północy?:) Kuchnia norweska nie jest wyszukana ale smaki słodyczy potrafią mieć niezłe:) Nie zamieniłabym na nic słonej mlecznej czekolady (heh jeszcze Cię podrażnię trochę)

      Usuń
  9. uwielbiam :) co tam, kocham! te rollsy rzecz jasna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, ja też, miłością bezgraniczną :D

      Usuń
  10. Uwielbiam! Porywam cala blache :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym, potrzeba mi teraz takiego pysznego pocieszacza :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Objadanie się takimi cynamonowymi bułeczkami to jak najbardziej pozytywna strona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I całkowicie legalne upijanie się gorącą czekoladą :D

      Usuń
  13. Przepyszne :) ale mi smaka narobiłeś... sama bym chętnie upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, znakomite bułeczki! :)
    Też się za nie zbierałam, ale ..teraz to już będę musiała je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W pełni się zgadzam z tym,że nie ma jesieni (chociaż jak dla mnie, to żadnej pory roku)bez cynamonu i bez drożdżowego!!!!!!!!! Też chcę takiego ślimaczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. Mi ten cynamon najbardziej pasuje jesienią. No chyba, że latem do jabłek, szarlotki itd. :D
      To zawijaj i piecz :D

      Usuń
    2. To prawda, najlepiej pasuje do jesieni :). Mnie jest jednak niezbędny przez cały rok :). Kiedyś zawinę i upiekę, zaślimakuję ciasto i wpakuję do piekarnika. Dziś jednak będzie szybki piernik z dżemem hmm i może z czekoladą :D na osłodzenie życia koleżankom :).

      Usuń
    3. Też zapowiada się smacznie :)

      Usuń
  16. Sosno! będą mnie nawiedzać we dnie i w nocy bo cynamon uwielbiam a nie miałam ślimaków w planach... piękne, równiutkie i az pachnie z monitora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spełnij ich marzenie i upiecz, przestaną Cię nękać! :D

      Usuń
  17. Cynamon to moja ulubiona przyprawa zaraz po wanilii!!! ;) Spróbuję je zrobić, wyglądają cuuudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To fakt, że cynamon jesienno - zimową przyprawą (jedna z moich ulubionych).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też, jest taka uniwersalna :D

      Usuń
  19. Ja bym jeszcze oprószyła pudrem i już mogłabym jeść :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie miałem zrobić to z niektórymi, ale w końcu wszystkie przed zjedzeniem polałem lukrem :D

      Usuń
  20. Kocham cynamon, uwielbiam te drożdżówki! Piękne je masz! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aromatyczne cynamonowe bułki, jeszcze ciepłe - idealne na weekendowe, leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No pięknie Ci wyszły: )
    Jesień ma zawsze dobre strony! Choć chciałabym, żeby listopad się już skończył...; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogę doczekać się 30.11 no i świąt! :D

      Usuń
  23. Mniam, w sam raz na listopadowe chłody!

    OdpowiedzUsuń
  24. piękne i pyszne! nic dodać nic ująć! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne, kocham cynamon więc na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojej zaraz obliżę monitor jak mi jednej chociaż nie dasz!! :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Jesienny przysmak pachnący cynamonem..Ach czy może być coś lepszego?:) Wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszego? Chyba gorąca czekolada do kompletu :D

      Usuń
  28. Cudownie wyglądają te rolsy! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl