iu

18 listopada 2014

domowe masło orzechowe


Przepis na domowe masło orzechowe pojawił się już chyba na wszystkich blogach poświęconym tematyce kulinarnej. W końcu i ja skusiłem się na przygotowanie tego cudownego smarowidła w domowym zaciszu. Przepis jest niezwykle prosty i może to zrobić każdy, kto tylko posiada w wyposażeniu swojej kuchni blender. Domowa wersja masła orzechowego jest dużo prostsza i zdecydowanie zdrowsza, bo wiemy co wchodzi w jego skład. Ponadto masło wykonanie przez Was samych może być znacznie tańsze niż to ze sklepu, zwłaszcza, jeśli znajdziecie orzeszki ziemne w rozsądnej cenie. Nic tylko kręcić i zajadać :)

składniki (ok. 400 g):
500 g orzeszków ziemnych (solonych lub nie)
3-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Całe przygotowanie masła orzechowego ogranicza się do umieszczenia orzeszków w pojemniku blendera i miksowaniu ich przez kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Co jakiś czas należy wyłączyć urządzenie i zsunąć masę ze ścianek. Następnie masło przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do miesiąca.


Smacznego! :)



W orzechowym raju 3

52 komentarze:

  1. Najprostsze rzeczy są najbardziej efektowne!
    I smakują zazwyczaj WOW :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, trudno się nie zgodzić :)

      Usuń
  2. Jakie to proste....i jakie PYSZNE :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! A d... rosnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Widząc Twoje masło orzechowe od razu zamarzyłam o chrupiącym toście z tym masłem, bananem i polewą czekoladową... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko! CO za cudowny pomysł na śniadanie! :D

      Usuń
  5. Jest pyszne! Bardzo lubię je w wypiekach np. w orzechowych ciasteczkach lub w kremach tortowych. Zresztą nawet w sosie do kurczaka się sprawdza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego je zrobiłem, wykorzystam w jakimś cieście pewnie :D

      Usuń
  6. I po co kupować masło orzechowe w sklepie jak można zrobić swoje :) jak zwykle fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham masło orzechowe domowej roboty, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe najlepsze, ale znając Ciebie to masło orzechowe to dopiero początek i zaraz je wykorzystasz do swoich kulinarnie słodkich szaleństw :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przejrzałaś mnie :P chociaż nie mam jeszcze konkretnego pomysłu na nie :D

      Usuń
  9. Fajny pomysł z tym domowym masłem! A zdjęcia zachwycające! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja ciągle nie zrobiłam takiego masła. Czas nadrobić, bo wszystko co domowe, jest lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz je zrobić. To takie proste i dobre :D

      Usuń
  11. takie domowe masło orzechowe jest najlepsze, zawsze wiemy, co jemy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! I nikt już nie kupuje w sklepie :D

      Usuń
  12. Robię własne i uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, pewnie wkładasz w nie całe swoje serducho xp

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak kupować orzechy i mielić :D

      Usuń
  14. Masło orzechowe jest przepyszne! I łatwe do zrobienia - tylko można wykończyć blender :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety masz rację, mój się tak nagrzewał, że musiałem przerywać na jakiś czas. Pora zaopatrzyć się w lepszy sprzęt :D

      Usuń
  15. Jestem fanką masła orzechowego ;) Obecnie nie mam na składzie, więc zazdroszczę Ci tego słoiczka :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam masło orzechowe! Też robię takie domowe...jest pyszne, ale ma jeden minus-za szybko znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowe masło orzechowe :). Nie słodzę, ale robiłam już wersję z gorzką czekoladą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, z czekoladą! To musiało być niezłe :D

      Usuń
  18. Bardzo lubię masło orzechowe, ale jeszcze nigdy sama go nie robiłam:) Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Takie domowe to prościzna i taka dobra :D

      Usuń
  19. Do tej pory najlepsze masło jakie jadłam, to właśnie to zrobione w domu, jest przede wszystkim świeże i bez dodatku innych tłuszczów :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie i to jest w nim takie na duży plus :D

      Usuń
  20. Oj uwielbiam masło orzechowe! robi się je rzeczywiście prościuteńko, byle tylko nie spalić blendera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z blenderem rzeczywiście może być kiepsko, bo strasznie się grzeje :D

      Usuń
  21. Ach.. jak pięknie wygląda! :)
    Koniecznie muszę wypróbować jak sprawię sobie lepszy blender. :D
    Prześliczne zdjęcia!
    Ps. Fajne dechy masz! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz i ze zwykłym próbować tylko uważać :D

      Usuń
  22. U mnie jeszcze nie było, więc jeszcze przede mną takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko musisz nadrobić te braki :D

      Usuń
  23. Mmm.... jak to amerykańskie masło orzechowe z prawdziwego zdarzenia.

    OdpowiedzUsuń
  24. ja jeszcze nie robiłam, boję się o mój biedny blender hehe ;-) ale muszę się w końcu przemóc, bo masło orzechowe wręcz ubóstwiam, a tak jak piszesz, domowe znacznie smaczniejsze i tańsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, chyba nie powinien się spalić. Najwyżej można przerwać ucieranie na chwilę i znowu kręcić :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl