iu

24 listopada 2014

drożdżówki z makiem

Hej! Tym razem propozycja śniadaniowa. Jedne z moich ulubionych drożdżówek z dzieciństwa. Zajadałem je na potęgę, chociaż były nieco za słodkie. No i były faszerowane bakaliami, czego nie znosiłem i dlatego wydłubywałem wszystkie rodzynki i inne dodatki. Nie ma nic lepszego jak bułka z masą makową polana lukrem. Ze swoich domowych drożdżówek nie jestem do końca zadowolony. Przede wszystkim z kształtu, nie wyglądają jak sklepowe, chyba zrobiłem zbyt małe wgłębienie. Ale to przecież tylko wygląd :D


przepis na 8 drożdżówek

nadzienie:
100 g maku
100 g cukru
1 łyżka masła
3-4 łyżki płynnego miodu

Mak umieścić w rondlu i zalać gorącą wodą, tak aby sięgała ok. 3 cm ponad powierzchnię nasion. Odstawić do napęcznienia na cała noc, lub przynajmniej na 2-3 godziny. Mak odcedzić na sitku, dodać cukier, wymieszać dokładnie, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, masło i dokładnie wymieszać.

ciasto:
250 g mąki 
50 g masła
60 g cukru
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki mleka

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i połączyć. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę. Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, można dodatkowo posypać mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Na wierzch wyłożyć przygotowany mak, zawinąć w roladę, a następnie podzielić na paski kawałki ok. 3-4 cm. Surowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy długiej wykałaczki lub tępej strony noża, wykonać wgłębienia wzdłuż bułeczek. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie drożdżówki posmarować jakiem roztrzepanym z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190°C.

lukier:
6 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki wody

Cukier puder połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polewać bułki. 

Smacznego! :)









78 komentarzy:

  1. Idealne do porannej kawy, przepis podkradam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat popijam je gorącym kakao :D

      Usuń
  2. Cudne :-) porywam jedną do kawki. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :)) Do kawusi idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma nic lepszego niż drożdżówka z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wydłubywałam wszystkie bakalie i do dziś mi to zostało :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tak samo :D Nie lubię ciast z dodatkiem bakalii, drożdżówek tak samo :D

      Usuń
  6. świetnie wyrośnięte:) bardzo lubię domowe drożdżówki i sama też często robię je w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam, chociaż jest z nimi trochę roboty :p

      Usuń
    2. w sumie tak ale rekompensata w smaku jest:) Strasznie nie lubię sklepowych drożdżówek, są tak słodkie oblepione lukrem itp. więc muszę czasami poświęcić trochę czasu an zrobienie swoich:) rodzina nie narzeka haha:) dobrze, że nie trzeba już wyrabiać ręcznie ciasta, to by było dopiero pracochłonne:D z czym lubisz najbardziej drożdżówki?

      Usuń
    3. I tu się zgadzam. Te sklepowe kleją się okropnie, nie da się ich zjeść normalnie. Najbardziej? Sam już nie wiem. Lubię z makiem i serem i jeszcze z budyniem :D

      Usuń
  7. Ale napakowane! :) Mniam, takie drozdzowki z makiem to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że napakowana. Jak się samemu robi to się wrzuca tyle dodatków ile się chce :D I to jest najlepsze w domowych wypiekach :D

      Usuń
  8. a może zostało coś dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie nadziane. Pysznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione od zawsze, po wsze czasy :-D oj tak, wyglądają tak apetycznie, że mmmm........ chyba muszę zaraz skoczyć do piekarni i sobie zakupić taką bułę z makiem bo nie wytrzymam :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak możesz? To nie są słowa godne blogera kulinarnego! Miałeś powiedzieć, że lecisz do sklepu po mak i zabierasz się za wyrabianie ich :p

      Usuń
    2. Kiedy ja ich potrzebowałem "na już" "na gwałt" :-D moje łakomstwo niestety potrafi przewyższyć nawet ambicje kulinarne :-P choć nie przeczę, że przepis zapisałem i z pewnością go wykorzystam ;-)

      Usuń
    3. Nie ma co się lenić, trzeba się brać za pieczenie, a nie ulegać sklepowym :P

      Usuń
  11. Przydałoby się kilka takich pysznych drożdżówek na drugie śniadanie do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. podeślij mi kilka drożdżówek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z makiem i budyniem najlepsze są! Na pierwszym miejscu z budyniem, a na drugim z makiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie chyba odwrotnie, chociaż sam nie wiem... trudny to ranking :D

      Usuń
  14. Świąteczny nastrój rozpoczynasz pysznymi drożdżówkami z makiem. Mak zawsze kojarzy mi się z Wigilią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też, ale w takiej formie ani trochę :P

      Usuń
  15. Moim zdaniem wyglądają świetnie! *.*
    Super drożdżówki i dokładnie takie jakie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja cieszę się jeszcze bardziej, chociaż zawsze mogłyby być ładniejsze :p

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Chyba kiepskiej cukierni :P przecież w sklepach sprzedają dużo ładniejsze :D

      Usuń
  17. Dla mnie ciasto z makiem to znak, że święta blisko. A Twoje drożdżówkii są właśnie takie jak lubię. Duuużo maku i dodałabym jeszcze bakalie. Jeśli zdążę to upiekę jeszcze przed świętami :) A póki co, częstuję się jedną bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś nigdy nie przepadałem za bakaliami w ciastach czy drożdżówkach, dlatego wiedziałem, że moje bułki będą bez żadnych dodatków :D

      Usuń
  18. Jak zawsze niezwykle apetyczne zdjęcia :) Aż by się chciało je schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne, duuużo maku :) takie lubię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, a co będę sobie żałował? :D

      Usuń
  20. Sosna jesteś okropny, zawsze pieczesz to co ja bym pożarła z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, że to miód ma moje uszy i oczy :D

      Usuń
  21. Jak Ci się nie podobają to ja chętnie przygarnę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No i dobrze, że nie wyglądają jak sklepowe. Ciesz się, że nie mieszkam za blisko, bo bym Ci wszystkie zeżarła :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Baaaaaardzo lubię drożdżówki z makiem, a domowe to już prawdziwa uczta;))

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealne bułeczki do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. najlepszy rodzaj drożdżówek! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Tak dawno nie jadłam maku ;)
    Super wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Najważniejsze, że smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękne! ^^ Och, czemu tylko ja nie mam takiej ze sobą na drugie śniadania :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak jak piszesz: to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie drożdżówki na śniadanie to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie drożdżówy! Wyglądają niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Odpowiedzi
    1. Fajne wspomnienia mamy, prawda? :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl