iu

26 listopada 2014

kakaowe babeczki z kremem orzechowym

Mim że do kalendarzowej zimy został jeszcze prawie miesiąc (chociaż ja liczę ją od początku grudnia) to w niektórych miastach już można zobaczyć i poczuć niezłą astronomiczną zimę. Ale skoro oficjalnie mamy jeszcze jesień, to nie pozostaje mi wstawić nic innego jak coś dobrego z dodatkiem orzechów. Tym razem nie tych typowo jesiennych - włoskich czy laskowych, ale arachidowych, które równie dobrze komponują się z kruchym kakaowym ciastem.


ciasto (ok. 10 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
20 g kakao
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

krem:
100 g mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
100 g masła orzechowego (najlepiej domowego)
posiekane orzeszki ziemne (do dekoracji)

Mascarpone utrzeć z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładki, jednolity krem. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem Wilton 1M) i wyciskać na kruche spodu. Babeczki udekorować siekanymi orzechami.

Smacznego! :)




W orzechowym raju 3

60 komentarzy:

  1. Pięknie przystrojone te Twoje babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze wyglądają zjawiskowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie myślę nad kremem do swoich... skoro orzechy u Sosny, pójdziemy w innym kierunku ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobrze, jeśli nie chcesz się powtarzać, to kombinuj dalej :D

      Usuń
  4. Mega apetyczne te babeczki :) Cale szczescie, ze moge sobie na nie jedynie popatrzec :) Gdybym zajadala te wszystkie Twoje wypieki to tak kolo wiosny zaczelabym sie juz toczyc... :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to prawda, powstrzymać się przed tymi słodyczami to nie lada sztuka :D

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko, co orzechowe, a te babeczki to po prostu poezja :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Sosna, jak Ty rozpieszczasz ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie na szczęście jeszcze nie ma oznak zimy, ale babeczki chętnie przygarnę;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam lubię śnieg, chociaż wolę jak jest go dużo, a nie trochę i robi się plucha :D

      Usuń
  8. Twoje babeczki to prawdziwe mistrzostwo świata :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. OBŁĘD! Czy Ty kiedykolwiek zrobiłeś coś niedobrego!?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, jak każdy, kto się uczy :D
      Tylko nigdy nie wrzucałem tych rzeczy, bo i po co, zresztą nie ma ich tak dużo :D

      Usuń
  10. jak te babeczki smakują tak jak wyglądają to ja poproszę............. tonę:) może starczy:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smakują trochę lepiej niż wyglądają, bo idealne nie są wizualnie :D

      Usuń
  11. Wyglądają niesamowicie ! I na pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. babeczki prezentują się rewelacyjnie! zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, mam nadzieję, że znajdę chwilę :)

      Usuń
  13. Te babeczki są takie ładne, że aż szkoda jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepięknie! Bardzo jesiennie :) Idealne do herbatki z domowym sokiem malinowym.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to potrafisz sprawić, że zwykłe babeczki będą wyglądać jak dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może te babeczki nie są wcale takie zwykłe :P

      Usuń
  16. Wyglądają cudownie!!! Muszą być przepyszne!!!
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że się podobają :)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Piękności <3 Na pewno smakują tak dobrze jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  18. Do zjedzenia, czy do podziwiania?
    Najpierw oko nacieszę a potem (chciałabym powiedzieć) ... zjem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, najpierw się napatrzeć, a potem skonsumować ^^

      Usuń
  19. Jak mój małż je zobaczy będę zmuszona robić podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Hohoho, nie dość, że przepyszne, to ja tutaj mega zmysł estetyczny do dekorowania u Ciebie widzę:) Słowem: pyszne piękności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za tyle ciepłych słów :)

      Usuń
  21. A w cieście nie ma kakao, że one takie ciemne? Wyglądają cudnie i moje smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mój błąd i niedopatrzenie. Już poprawiłem przepis. Dzięki za czujność! :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl