iu

8 stycznia 2015

babeczki kokosowe


W taki leniwy czwartkowy poniedziałek przygotowałem coś szybkiego, prostego i jednocześnie lekkiego jak chmurka. Delikatne babeczki otulone kokosem, który wygląda jak ten puszysty śnieg za oknem. Bo przecież zima też może być piękna i przyjemna. A przynajmniej oglądając ją przez okno ciepłego pokoju :D

ciasto (ok. 8 sztuk):
200 g mąki pszennej
30 ml kwaśnej śmietany
4 łyżeczki mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g masła (w temp. pokojowej)
60 ml kremówki 36%
30 ml mleka
125 g cukru
1 białko

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do misy miksera, dodać posiekane masło. kwaśną śmietanę, kremówkę, białko, mleko, mleko kokosowe, cukier i wyrabiać mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. W formie do babeczek umieścić papilotki. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180C przez 25-30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

krem:
200 g mascarpone 
200 g kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mleka kokosowego
wiórki kokosowe (do dekoracji)

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier, mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.

Smacznego! :)


82 komentarze:

  1. Jakie bielutkie! Chyba nigdy nie jadłam babeczek o smaku kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora najwyższa ich spróbować. Są świetne i właśnie zależało mi na tym białym kolorze :>

      Usuń
  2. Nie przepadam za kokosem, ale wyglądają tak pięknie, że chyba spróbuję je upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam polecam, nie rozczarujesz się :D

      Usuń
  3. idealnie białe...wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co kokosowe. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne babeczki<3 Dla mnie rewelacyjne, uwielbiam kokosowy smak:) Nawet nie myślę o kaloriach kiedy na nie patrzę, więc lepiej nie czytać receptury tylko zajadać już gotowe:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo te babeczki nie mają kalorii, takie lekkie :D

      Usuń
  6. Wszystko co kokosowe bierzemy w ciemno, a te cudeńka są tak fajnie bialutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę jedną...może być ta statystka z lewej strony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jaka statystyka? :O

      Usuń
    2. Statystka(a nie żadna statystYka)-czyli osoba,w tym przypadku,rzeczy czyli kokosowa babeczka,grająca drugoplanową rolę.Chciałam porwać jedna,by zjeść,a upatrzyłam sobie tą z tyłu,z drugiego zdjęcia.

      Usuń
  8. Mmm... Kokosowe śnieżki! Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne! i takie śnieżne! mniam :) nie żebym śnieg jadła garściami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tym mi właśnie zależało, żeby były białe jak śnieg :D

      Usuń
  10. Kokos!:) Biorę wszystkie:P
    Ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie, że są takie bielutkie, to nadaje im zdecydowanie uroku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wszystko dzięki temu, że dałem białko zamiast żółtka :D

      Usuń
  12. Uwielbiam wszystko co kokosowe, no prawie wszystko ;) Białe, kokosowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekaw jestem czego z kokosem nie lubisz :P

      Usuń
    2. Wody kokosowe, takiej z kartonika, jest ble ;)

      Usuń
    3. Takiej chyba nie próbowałem nawet :D

      Usuń
  13. Wyglądają wspaniale! Takie lekkie i delikatne

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kokos, a te babeczki takie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają wspaniale i do tego są kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne! Bardzo mi się podoba, jak posługujesz się szprycą (rękawem cukierniczym). Ja wciąż nie zawsze osiągam to, co bym chciał i nie wiem, czy to wina braku odpowiednich końcówek, czy po prostu nie umiem. Np. takich "wieżyczek" nie umiem zrobić. Objaśnisz nieco ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! :P
      Jeśli chodzi o dekorację babeczek, to najczęściej robię właśnie te wieżyczki. Korzystam z rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M. Krem wyciskam na babeczkę zaczynając od środka jej powierzchni, następnie robię ruchy koliste zgodnie z ruchem wskazówek zegara (albo przeciwnie ;p) idę coraz wyżej. Cały proces trwa dosyć szybko. Rękaw naciskam na tyle mocno, aby przy jednym okrążeniu idącym w górę wyszło tyle kremu, że powstają takie fale. Ilość kremu na jedną babeczkę jest dosyć spora. Mam nadzieję, że jasno to wytłumaczyłem ;p

      Usuń
    2. No, powiedzmy, że jasno :D. Będę musiał to poćwiczyć jeszcze ;). A jak nie, to wproszę się na szkolenie ;)

      Usuń
  17. Kobieto! Jak kupuję wszystko co z kokosem, więc rozwiązała się kwestia tego co piekę w weekend! Dziękuję Ci bardzo za pomoc :D

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale piękne! A i ja przedwczoraj Rafaello na herbatnikach uczyniłam:) Kokos rządzi:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne i kokosowe! Czego chcieć więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale piękne, jak śnieżynki:))) Ja z kolei piekłam wczoraj kokosowe kremówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jak to wszystko się dobrze składa, ostatnio chyba sporo osób używa kokosa :D

      Usuń
  21. śliczne śnieżynki, jeszcze jakby były bezglutenowe to <3, ale i tak pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie można pomyśleć o wersji gluten free :D

      Usuń
  22. Piekne i delikatne. Warto pomysł wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  23. Już je uwielbiam! Przypominają mi bajkowe śnieżynki! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają tak lekko, piękne, kokosowe desery uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudne te babeczki :) Tak jak napisałeś - pięknie zimowe :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale delicje! Uwielbiam kokosowy smak. Zazdroszczę śniegu za oknem:(. U nas non stop hektolitry wody leja się z nieba i jest zbyt ciepło, żeby można było liczyć na przemianę tej wody w śnieg. Przynajmniej są te białe babeczki na pocieszenie:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też już śniegu nie ma, ale od niedawna. Taka druga jesień, ale nie złota :P

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. Na tym zależało mi najbardziej :D

      Usuń
  28. Piękne babeczki, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ one cudne :) Pewnie już nic nie zostało... a szkoda. To moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety masz rację, wszystkie już poszły :D

      Usuń
  30. Wyglądają cudownie, uwielbiam smaki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pysznie zwłaszcza, że kokosowo :)

    OdpowiedzUsuń
  32. I ja sięgam po dwie od razu :) uwielbiam biel w ciastach <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak patrze to już się ślinię, poproszę o kilka tych wspaniałości !

    OdpowiedzUsuń
  34. Piękna biel! A babeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl