iu

30 stycznia 2015

banany w słonym karmelu


Zgodzicie się pewnie ze mną, że banany i karmel zawsze idą w parze i jest to para dosyć dobrze dobrana, o ile nie idealnie. Karmel i słodycz bananów świetnie ze sobą grają i chyba wszyscy ten smak znają. Ja jednak do słodkiego karmelu dorzuciłem szczyptę soli i powstało coś niesamowicie ciekawego i równie smacznego. Ktoś chętny?

składniki:
2 duże banany (najlepiej zielone)
120 g brązowego cukru
1 łyżka masła
2 łyżki wody
szczypta soli

Cukier oraz wodę umieścić na patelni i podgrzewać na niewielkim ogniu doprowadzając do wrzenia. Do gotującego się syropu dodać sól oraz masło i energicznie mieszać rózgą do połączenia składników. Na gotującą się miksturę ułożyć banany pokrojone wzdłuż i smażyć ok 2 minuty z każdej strony. Podawać z lodami i syropem czekoladowym.

Smacznego! :)




74 komentarze:

  1. świetny deser:) wiesz czym kusić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to prawda, już wiem czym kusić najlepiej :D

      Usuń
  2. absolutnie rewelacyjnie wyglądają... smakują pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Solony karmel zawsze spoko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż mogę powiedzieć: OBŁĘDNE! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takich bananowych słodkości, jadłam tylko bardzie klastyczne łódeczki z czekoladą. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Robię zazwyczaj banany w karmelu jako nadzienie do naleśników, lecz karmel nie solony. Następnym razem posolę ;)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo czasem warto dodać szczyptę czegoś innego i stworzyć zupełnie nowy smak :D

      Usuń
  7. Doskonały deser, pomysł z dodatkiem soli świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No dobra, przekonałeś mnie. Może banany nie są moimi ulubionymi owocami, ale takie to bym zjadła, o takkkkk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wiem, jak tak można nie przepadać za bananami ;p

      Usuń
  9. Świetna propozycja na bardzo słodki deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie taki słodki, wbrew pozorom ta niewielka ilość soli, dodaje dużej zmiany w smaku :)

      Usuń
  10. Ja nie przepadam za bananami ale w takiej wersji zjadlabym wszystko. Do ostatniej kropli karmelu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja banany uwielbiam, to jeden z moich ulubionych owoców i mógłbym jeść bez przerwy :D

      Usuń
  11. Oj jak ten deser pysznie wygląda, palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super połączenie, co za kontrast smaków:). Ty to masz pomysły!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja, zawsze jestem chętna na takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super, może zrobisz sama takie banany? :D

      Usuń
  14. No i masz mnie. Uwielbiam słony karmel :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka słodka rozpusta! ;) Można się tłumaczyć, że są to głównie owoce więc zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie widzę w nich nic niezdrowego ;p

      Usuń
  16. Przez Ciebie chyba kiedyś zeżerę ekran komputera! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolałbym żebyś coś upiekła :P

      Usuń
  17. Proste ale pyszne!
    Rozszalałeś się z przepisami, 3 naraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak to trzy naraz? :D

      Usuń
    2. U mnie na blogu, w przeglądzie dodawanych nowych wpisów na innych blogach, ukazały się na raz 3 Twoje wpisy, dodane w tym samym czasie. Chyba, że je edytowałeś?

      Usuń
    3. Ojej, a to tak się robi? Bardzo możliwe, że edytowałem jakieś literówki, bo czasem jakieś się zdarzają :D

      Usuń
  18. Widzę moje ulubione połączenia-słodkie ze słonym i ciepłe z zimnym. I do tego jeszcze banany! Idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja też lubię takie połączenia :D

      Usuń
  19. Kocham banany w karmelu:) a czy słony czy słodki nie ma znaczenia, jadam wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe i takie podejście to ja lubię :D

      Usuń
  20. Wow, toż to istny raj na talerzu! *.*
    Muszą być świetne!
    A jak udało Ci się zaprezentować tak apetycznie, to nie mogę wyjść z podziwu! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie mogę nic wypowiedzieć, tak onieśmieliły mnie te miłe słowa :P

      Usuń
  21. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie bananki i robię ale bez tej szczypty soli....muszę dla odmiany kiedyś dodać :)
    Z wiadomych względów ;) zadowalam się tylko banankami w karmelu,, odpuszczając,, już lody...ale co tam jak szaleć to szaleć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie! W końcu mamy karnawał :D

      Usuń
  23. mnie dwa razy nie trzeba wołać, jeżeli chodzi o karmel, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, zaraz zrobię większa porcję :D

      Usuń
  24. Ja jestem chętna jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Smażone banany są dobre same w sobie,ale z dodatkiem karmelu,to już wogóle by mnie uzależniły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, wcale bym się nie zdziwił :D

      Usuń
  26. To musi być pyszne połączenie! Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak dla mnie to możesz być moim bohaterem za te cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zobaczyłam i przepadłam - ślicznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj tak, słony karmel to jest to! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł na złamanie słodyczy bananów! I jak pysznie podane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proste a tak zmienia smak :D

      Usuń
  31. Pyszności Sosna, pyszności tu serwujesz <3 Uważaj tylko byś nie poślizgnął się na skórce od banana, bo wtedy cały deser dla mnie :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie chyba bardziej powinnaś odwracać moją uwagę od skórki po bananie :P

      Usuń
  32. Czad! Tylko dla mnie poproszę lekko zielone bananki:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Z solonym karmelem, to ja wszystko zjem. A banany muszą smakować wybornie.
    Zdjęcia masz jak zawsze piękne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl