iu

14 stycznia 2015

placek z ananasem


Od niedawna na blogach kulinarnych zaczynają pojawiać się przepisy na pączki i faworki. Oczywiście z okazji karnawału, jednak jeśli chodzi o te pierwsze, ja zawsze smażę je wyłącznie z okazji tłustego czwartku. Dlaczego? Może właśnie dlatego, że są to pyszne słodycze, ale jednak tłuste. Poza tym czekanie cały rok na ten jeden dzień, kiedy można usmażyć czy upiec domowe pączki sprawia większą radość kiedy już można je jeść. Podobnie jak z wigilijnym barszczem czy pierogami z kapustą. Jedna z moich pierwszych propozycji na słodkie ciacho karnawałowe to nieco urozmaicona wersja szarlotki. W zasadzie nie szarlotki, a kruchego ciasta, wyglądającego jak jabłecznik, ale wypełnionego plastrami ananasa. Przepis bardzo prosty, nie trzeba się przy nim namęczyć. Wystarczy kruche ciasto i puszka ananasa.

składniki:
250 g mąki 
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko + jedno do posmarowania
1 puszka ananasa

Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru pieczenia i wyłożyć formę do tarty o średnicy 20 cm. Plastry ananasa odsączyć z soku, ułożyć na cieście w formie. Wyjąć z zamrażarki drugą połowę ciasta, również rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przykryć nim owoce. Nadmiar ciasta zawinąć w dekoracyjny wałek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec w 200ºC przez 30 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)




86 komentarzy:

  1. Mam akurat ananasa w lodówce - czyżby to znak, by zrobić to ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potraktujmy to jako pytanie retoryczne :D

      Usuń
  2. No, no, no. Panie Sosna, piękne ciacho!!! ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na Twoje atrakcyjne ciasto, aż trudno uwierzyć że jest tak proste w wykonaniu, a jednak jest:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że pośród innych Twoich doskonałych ciast to jest świetne dla mnie. Świetne bo powinno mi się udać podobnie jak pomarańczowe, które święci triumfy wśród próbujących go moich gości. Wszystkich zachwycających się odsyłam do Twojej strony bo to właściwie Twoje ciasto jakimś dziwnym przypadkiem znajdujące się w moim piekarniku. ::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojejku, nawet nie wiesz jaką frajdę mi sprawiasz, cieszę się mega i dzięki wielkie! :)

      Usuń
  5. Uwielbiam szarlotki, a kruche ciacho i ananas to też wspaniałe połączenie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się o tym przekonałem :D

      Usuń
  6. Zgadzam się z Tobą, pączki tylko w tłusty czwartek, a pierogi z kapustą w wigilię :) Ciacho prezentuję się niezwykle apetycznie :) Tylko gdzie jest mały Sosna ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosna jest zmęczony już tym blichtrem, bywaniem. Znudziło go już pozowanie do zdjęć. Może powróci jak odpocznie trochę, jest dosyć kapryśny :D

      Usuń
    2. Powiedzmy, wakacje do odwołania ;p

      Usuń
  7. U nas pączki tez tylko na Tłusty Czwartek, nawet w zeszłym roku połączyłam pączkoobżarstwo z urodzinami Syncia i była dopiero impreza!
    Placek wygląda cudnie! u nas niestety nie ma amatorów ananasa ale może z innym owocem puszkowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No no, dostać pączki na urodziny zamiast tortu to niezła sprawa :D
      Myślę, że zamiast ananasa dobrze, albo nawet lepiej, sprawdzi się brzoskwinia lub wiśnie :)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie, kiedy można wpadać na degustację? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze genialnie, rozpustnie i smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te Twoje rustykalne zdjęcia i pyszne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruche ciasto, puszka ananasa i oblednie pyszne ciasto gotowe ;) To ciasto bedzie mi sie snilo w nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne i szybkie ciacho. Pysznie wygląda :-):-):-) tak sobie myślę, że też sobie takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, rób koniecznie, czekam na efekty :D

      Usuń
  13. Każdy przepis do zrobienia, ten z całą pewnoscia trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że niedługo i spodoba się :D

      Usuń
  14. Ja pączki tradycyjnie na Dzień Babci robię, ciasto z ananasem szybciej pewnie upiekę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Dzień Babci? O takiej wersji jeszcze nie słyszałem :D

      Usuń
  15. To ciasto wygląda wspaniale! :)
    Bardzo lubię taką prostotę w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej mi się podobają te mocno zrumienione boki, takie rustykalne<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku myślałem, że za bardzo się zjarały, ale okazało się, że były chyba najlepsze z całego ciasta :D

      Usuń
  17. uwielbiam takie placki... szybkie, proste i pyszne!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, jak będę robić coś z czekoladą to pewnie wezmę udział :D

      Usuń
  18. Nie wiem ja Ty to robisz, że Twoje wypieki są takie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ananasy zawsze kojarzą mi się ze słońcem i wakacjami - tego teraz właśnie potrzebuję!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jak trafiam w ludzkie potrzeby :P

      Usuń
  20. Zdecydowanie wolałabym zjeść w tłusty czwartek takie ciacho niż pączka. ^ ^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak było :D

      Usuń
  21. Mój ulubiony rodzaj ciast - proste, pyszne, efektowne :) Pięknie wygląda :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pięknie, ale ja ananasa lubię tylko na świeżo, wiec na razie popodziwiam piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie nie przepadam jakoś za ananasem, ale chciałem się do niego jakoś przekonać bardziej, więc spróbowałem pieczonego :D

      Usuń
  23. Piękne ciasto, naprawdę Ci się udało!

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Tak kuszące, że skusi do upieczenia? :D

      Usuń
  25. mam to samo z tym smażeniem pączków, zawsze czekam do Tłustego Czwartku traktuję to jak element tradycji :-) tymczasem można się raczyć takim oto ciastem, niby prostym, ale jak wyglądającym! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, ja nada mam nadzieję, że blogerzy nie zasypią mnie tonami pączków i nie zmęczę się ich widokiem na długo przed Tłustym Czwartkiem :D

      Usuń
  26. Robiłam, może ze 3 razy pączki, a to ciasto kruche jest idealne w swej prostocie, zawsze się udaje, ale z ananasem to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego możesz wypróbować przepis na wersaję z ananasem, bo warto :D

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, bo piękno to właśnie prostota :D

      Usuń
  28. Mmm, świetny przepis. Taka odrobina egzotyki w ponure, zimowe dni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, chociaż ciasto może oderwać nas od tej przytłaczającej aury :D

      Usuń
  29. Ale masz kosę na zdjęciu :O Strach się bać :)
    A ciasto fajniutkie :) dawno nie jadłam z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, oj tak, trzeba uważać na to co się tu pisze ;p

      Usuń
  30. Egzotycznie - podoba mi się :)
    Ja pączki smażę przez tydzień - dwa. Mój C. za nimi szaleje, poza tym zawsze znajdą się jacyś inni chętni ;) A poza tym w ciągu jednego dnia ciężko wypróbować kilka przepisów... Generalnie się jednak z Tobą zgadzam - są takie potrawy, które smakują dużo lepiej w określonym czasie, i tylko wtedy je przygotowuję (uszka, barszcz, pascha czy pączki właśnie) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie u blogerów tak już jest, że próbują różnych wersji i wyszukują nowości i czasami nawet cały miesiąc to trwa, ale nie dajmy się zwariować :D

      Usuń
  31. Ale mnie nabrałeś, nastawiłam się na szarlotkę, a tu ananas :) tym bardziej mnie zaciekawiłeś, a ciacho wygląda tak pięknie i...nostalgicznie , rozmarzyłam się. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło słyszeć, że budzi się takie emocje i wrażenia zwykłym wpisem o cieście :D

      Usuń
  32. Mmmmm pyszności :D Biorę całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra! Oddam, niechętnie, ale oddam ;p

      Usuń
  33. ciacho z ananasem prezentuje się super, trochę jak amerykańskie apple pie :D
    Ale, ale.. co do tłustego czwartku to- również smażę raz w roku, ale porządną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie wiem jakie zrobię w tym roku, chciałbym jakieś różne, albo inne niż tradycyjne, ale muszę się do tego dobrze przygotować :D

      Usuń
  34. Boziu, nie pogardziłabym kawałeczkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  35. Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :D
      Czekam na zdjęcia :D

      Usuń
  36. Pycha! Lubię ananasa w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Od zawsze chciałam upiec taki placek. Taki american pie *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem na co jeszcze czekasz :P

      Usuń
  38. Genialne zdjęcia. Ciasto wspaniałe. Skuszę się, żeby je upiec, bo język mi ucieknie, a Twojego spróbować nie mogę, bo pewnie już nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie znalazłyby się jeszcze ze dwa kawałki :D

      Usuń
  39. jak zawsze pysznie wszystko wygląda:) Nie było mnie kilka tygodni a tu tyle pysznych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak mogłaś nie wchodzić na mojego bloga przez ten cały czas :P

      Usuń
  40. motyw noża podoba mi się coraz bardziej ;P

    OdpowiedzUsuń
  41. A czy jak zrobię według Twojego przepisu, tylko mąkę pszenną zastąpię mixem mąki bezglutenowej zachowując pozostałe proporcje i sposób wykonania, to wyjdzie mi ?
    Pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie powinno być problemu :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl