iu

26 stycznia 2015

sernik cynamonowy


Nareszcie udało mi się zwalczyć moje ostatnie dolegliwości zdrowotne. Po tej, na szczęście, krótkiej przerwie, wracam z nowymi przepisami. Dziś ciacho z kategorii serniki, o których chyba zapomniałem. Nadrabiam ten błąd pysznym, cynamonowym sernikiem na kruchym spodzie. Myślę, że nie oprze mu się, nie tylko, żaden miłośnik tej przyprawy, ale i smakosz serników czy w ogóle słodyczy :D 

Inspiracja: artkulinaria.pl 

spód:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka cynamonu
30 g cukru pudru
1 jajko

Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, mleko skondensowane, cynamon, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.

wierzch:
150 ml śmietany 12%lub 18%
3 łyżki cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. 

Smacznego! :)




64 komentarze:

  1. Wszystkie serniki jakiekolwiek by nie były kochamy całym serduszkiem, a cynamon jest obowiązkowym elementem codziennego śniadania od trzech lat, więc jest to dla nas połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał, podziwiam, że nie znudził się jeszcze cynamon :D

      Usuń
  2. Ja na pewno nie oparłabym się takim pysznościom :) P.s. super stare książki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem smakoszem i cynamonu i serników w ogóle, więc piszę się na Twój, jakże pyszny sernik.
    Oj, Sosna, Sosna... powalasz zdjęciami, że o smaku nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za tyle ciepłych słów! :)

      Usuń
  4. No, Panie Sosna, poszalał Pan po całości! cudowny przepis i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. A mnie choroba właśnie męczy, więc proszę o kawałek sernika na pocieszenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pocieszenie i uzdrowienie, nie ma sprawy :D

      Usuń
  6. Ciekawe połączenie, nie miałam okazji spróbować takiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że już jesteś! Wpraszam się na kawałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój jest ten sernik, móóóóójjjjjj<333

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko, wyłącznie i z myślą o Tobie <3

      Usuń
  9. Ale obłęd! Kooocham cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny sernik i cudne zdjęcia :) Miło widzieć, że wróciłeś do formy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne zdjęcia :) Kocham i cynamon i serniki, więc przepis dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdjęcia mnie zachwyciły,że nieomal zapomniałam dodać,że serniczek pyszniutki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, może skusisz się na upieczenie i wtedy nie zapomnisz o jego smaku :D

      Usuń
  13. Rewelacyjnie się prezentuje ten serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już się zakochałam w tym serniku i to od pierwszego spojrzenia, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie przepadam za sernikiem, ale ten mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak można nie przepadać za takim ciastem :D

      Usuń
  16. mmm tak, połączenie sera i cynamonu to na pewno udane połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne zdjęcia ,sernik kocham!.

    OdpowiedzUsuń
  18. jadłabym, nawet rękami, żeby nie pokusić się na piękną łyżeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bossskie zdjęcia, a o serniku już nie wspomnę;)

    OdpowiedzUsuń
  20. chyba nigdy mi się nie znudzi patrzenie na Twoje zdjęcia:) jak to robisz, że masz zawsze takie ładnie wypieczone boki? mnie zawsze pod czas pieczenia troszkę się obsuną z blaszki i nie są tak wysokie. Zdradź mi swój sekret?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze jest to, że mi te boki też zjechały. Myślałem, że dostanę szału jak zobaczyłem co się z nimi stało, były takie równe, ale jak się okazało nie wyglądają aż tak źle.

      Usuń
    2. Teraz to mnie załamałeś, no właśnie wyglądają idealnie!:P ehh liczyłam że ułatwisz mi moje walki z kruchym ciastem ale nic w takim razie nie zostaje mi nic innego tylko ćwiczyć i ćwiczyć to może moje gorsze ciasta będą wyglądać tak jak Twoje:)

      Usuń
    3. Nie, one nie wyglądają idealnie. Zobacz jak są postrzępione krawędzie. Nie tak to miało wyglądać. Myślę, że w celu równych i ładnych boków powinnaś schłodzić ciasto mocno w zamrażarce, wyłożyć obciążnikami prawie całą formę, albo rozsunąć je tak naboki, aby trzymały one boki ciasta, może wtedy nie będą tak bardzo spadały.

      Usuń
  21. Pysznie. Aż szkoda że nie mam sera :( bo narobiłeś mi smaka na serniczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się ani chwili dłużej i leciał do sklepu :P

      Usuń
  22. Sernik pierwsza klasa !!! ja tam nie widzę żeby boki się obsunęły ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały sernik i piękne zdjęcia :) Nie mogę się napatrzeć. Może kolejny będzie u nas właśnie cynamonowy sernik, bo taki na "prawdziwym" kruchym spodzie zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco bo można się nim najeść i zaspokoić sernikowy głód :D

      Usuń
  24. Kategoria sernikowa bardzo ładnie prezentuje się na Twoich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kocham serniki, a ten wygląda niesamowicie kusząco :) Musiał pachnieć bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, tak właśnie było :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl