iu

19 stycznia 2015

tarta z musem brzoskwiniowym


Mój brzoskwiniowy mus w polewie z białej czekolady tak bardzo mi posmakował, że postanowiłem skorzystać z przepisu na ten deser i wypróbować w nieco innej odsłonie i większej ilości. Tak właśnie powstała poniższa tarta. Kruchy spód, tym razem z gładkim bokiem, a do tego delikatny mus owocowy posypany herbatnikami. Cudo! :D

ciasto:
1 jajko
150 g mąki
25 g masła
2 łyżki cukru pudru 
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

mus brzoskwiniowy:
820 g brzoskwiń (z puszki)
200 g kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru (+ 2 do kremówki)
kilka herbatników (opcjonalnie)

Żelatynę umieścić w dużej misce, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru i połączyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu, umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć znad rondla i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem mus brzoskwiniowy. Dobrze wymieszać, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotowy mus przelać na wystudzony kruchy spód. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować posypując pokruszonymi herbatnikami. 

Smacznego! :)




121 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie - nic tylko zrobić taką by sprawdzić czy tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakowała i to bardzo, fajna odmiana od klasycznych tart ze słodkimi kremami :>

      Usuń
  2. Mus brzoskwiniowy mnie kupił zdecydowanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kradnę kawałek, wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! jak ja tęsknię za takimi smakami,... a tu nic w domu tylko ta CZEKOLADA <3 ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mus brzoskwiniowy można zastąpić czekoladowym :D

      Usuń
  5. Nic tylko wcinac! Kolejny pyszny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo w rzeczy samej! Aż się prosi by ją upiec! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że w nadchodzący weekend to się stanie ;)

      Usuń
    2. No to czekam na efekt! :D

      Usuń
  7. Nie jestem wielką fanką brzoskwiń, ale przyznaję - takiej tarcie bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie można zastąpić ulubionym owoce :D

      Usuń
  8. Chętnie wpadnę na kawałeczek:))

    OdpowiedzUsuń
  9. wow... szał. A miałam się odchudzać, psiakostka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam odchudzać, żyć zdrowo na moich ciastach ;p

      Usuń
  10. CZŁOWIEKU, JAKIEGO SMAKA ZROBIŁEŚ!!!!! :d :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Tak, koniecznie musisz zrobić ten mus ;p

      Usuń
  12. Wow, cudo to mało powiedziane. Ale to musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  13. boskie:) Chętnie bym skosztowała takiej tarty. A swoją drogą to mam ochotę na tartę z jabłkami. Szukam jakiejś inspiracji, bo Wiesz, że zwykła to ona nie będzie:)
    Miłego tygodnia Sosna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że fajnym pomysłem może być oparcie się o powyższy przepis i zamiast musu z brzoskwiń zrobić mus jabłkowy! :D
      Dzięki i wzajemnie :)

      Usuń
  14. Pyszka :D Widziałam, że ktoś pisał o odchudzaniu, wiadomo... trzeba dbać o linie. Żeby była gruba i wyraźna :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, pełna racja z tą linią! :D

      Usuń
  15. Bardzo apetyczna, pycha. Szczególnie, że z dodatkiem brzoskwiń z puszki, które bardzo lubię nawet same w sobie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że tak bardzo się podoba :>

      Usuń
  16. O mamo, za kawałek tego ciacha można byłoby się dać pokroić! :P

    OdpowiedzUsuń
  17. No i kto by odmówił kawałka? Ja chcę na pewno<3

    OdpowiedzUsuń
  18. Jezuniu *.* To chyba najpiękniejsza tarta jaką widziałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, mam nadzieję, że uda zrobić mi się ładniejszą :P

      Usuń
  19. prezentuje się naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda obłędnie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. robiłam podobną z musem jagodowym :) muszę spróbować wersji brzoskwiniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne zdjęcia, takie klimatyczne! A tarta, jak zawsze - mam ochotę zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda bardzo smakowicie, trzeba będzie wypróbować połączenie brzoskwiń i białej czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Mogłem zrobić z białą czekoladą! :D

      Usuń
  24. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to przepadłam:))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda cudownie :) z chęcią bym zjadła kawałek, lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale kusisz...Wygląda niesamowicie:-)!

    OdpowiedzUsuń
  27. O ja ! Jakie cudo ! Taka tarta to jest coś :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Tarta grzechu warta !!! ale mi narobiłeś smaka !! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, trudno nie zgrzeszyć :D

      Usuń
  29. Zdecydowanie nie powinnam odwiedzać Twojego bloga o tej porze, bo zamiast iść spać mam ochotę leciec do kuchni i wypiekać takie cuda :P
    Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co Cię przed tym powstrzymuje ;p

      Usuń
    2. Tyłek rośnie, jak się je takie pyszności w środku nocy ;)

      Usuń
    3. A przestań, w dzień tak samo ;p

      Usuń
  30. Świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten kawałek, który dla mnie odkroiłeś na ostatnim zdjęciu jest zdecydowanie za mały. Poproszę o większy :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Skoraq, to jest kawałek dla wszystkich, dla Ciebie zostaje reszta ciacha :p

      Usuń
    2. Dzięki Soooooosna!!!! Ale sobie teraz zasłużyłeś na meeeeega plusa :-) :-) :-P

      Usuń
  32. Świetna! Aż mi brzoskwiniami zapachniało...

    OdpowiedzUsuń
  33. Śliczna dekoracja - minimalistyczna i bardzo elegancka. Takie lubię :)
    A mus musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda fantastycznie! Na pewno była pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Tak się zastanawiałam, prawie codziennie coś pieczesz. Potem to wszystko zjadasz? :) Tj., rozumiem, że wszystko próbujesz, ale zgaduję, że masz kogo obdzielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na szczęście nie jem wszystkiego sam :P

      Usuń
  36. Przecudna, a z brzoskwiniami musiała być rewelacyjna i nie ma innej opcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. mmm, kojarzy mi się z latem, musiała być przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dobrze ją określiłeś :) Cudo!! Chodziła za mną tarta cytrynowa, ale zdecydowanie wolę brzoskwiniową :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze brzoskwinie można zastąpić lemon curdem :D

      Usuń
  39. Piękna tarta. I ten mus.. ach wiosną pachnie ;) I dobrze, bo za oknami szaro, buro i ponuro, więc trochę słońca w kuchni jak najbardziej wskazane :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie owocowe smakołyki to chyba jedyny sposób na przetrwanie takiej pogody :D

      Usuń
  40. Rewelacyjna w przekroju jak i dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  41. dla mnie to mussssss zjesc go zjesc. super

    OdpowiedzUsuń
  42. jak dla mnie tarta idealna :) mnaim :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Zrobiłam krem z białą czekoladą i kardamonem, miała jeszcze iść skórka z limonki. Dzięki za świetny przepis! Bardzo lekkie ciasto, idealne po sutym obiedzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i gratuluję kreatywności! Teraz ja muszę wypróbować ten ulepszony pomysł :D

      Usuń
  44. Juz mi cieknie slinka na sam widok :) Mam pytanko - czy zelatyne mozna zastapic galaretka brzoskwiniowa? Jesli tak to ile jej dodac?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl