iu

9 lutego 2015

deser kawowy


Hej! Ostatnio przymuliłem trochę z przepisami, ale to ze względu na nowe obowiązki, które pojawiły się z początkiem miesiąca. Swoją drogą uznałem, że weekendy (soboty i niedziele) będą wolne od publikacji przepisów - w końcu to dni wolne od pracy. Poza tym wpisy publikowane w te dni, o dziwo, nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jak te wciągu tygodnia. Jak już wspomniałem, doszło mi kilka obowiązków i co się z tym wiąże, ilość - czasu wolnego ograniczona. Dlatego nie mam głowy do odpalania piekarnika i buszowania całymi dniami w kuchni. Jednak są przepisy, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu (poza oczekiwaniem :D). Tak jest właśnie z moim kawowym deserem, który można nazwać a'la ptasie mleczko. Inspiracją były właśnie te słynne pianki, oblane czekoladą. Ja postawiłem na wersję kawową, dodając galaretkę, która jeszcze bardziej podkręciła smak kawy. Deser prosty i w miarę szybki. Jedyne do czego można się przyczepić, to czas chłodzenia :D 

spód:
1 łyżka masła
kilka herbatników* 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym. 


* użyłem biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całością

masa
2 białka
40 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżki zimnej wody
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wrzątku

Dwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

galaretka:
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkami.






72 komentarze:

  1. Świetny deser dla mnie, zanim nie nabędę nowego piekarnika, co okazuje się wcale nie takie łatwe - przyda się bardzo. Stary piekarnik zbuntował się i nie piecze. Być może uznał iż mam nadwagę i powinnam oszczędzić sobie słodyczy:) ale nie przewidział Twoich deserów bez pieczenia (bo o moim wstręcie do kupowanych ciast coś wie). Razem przechytrzymy drania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślę, że stary piekarnik uznał, że jesteś już na takim poziomie zaawansowania, że on nie jest w stanie Ci dorównać i z pokorą odszedł do lamusa :D

      Usuń
  2. Ajjj musialo być mega pyszne. Dla mnie, takiej kawoszki jaką jestem, ten deser to raj na ziemi <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przygotujesz go niedługo :D

      Usuń
  3. Twoje przepisy kawowe kocham i ubóstwiam : ) beza kawowa jest najlepsza na świecie! czyżby następca? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się okaże, kiedy spróbujesz moich wszystkich kawowych wypieków, chyba, że masz to już za sobą :D

      Usuń
  4. Oslinilam monitor ;))) Uwielbiam kawowe desery, ciasta itp. itd.... Ten deser podbil moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo :D Powinnaś sobie pokrowiec założyć na monitor ;p

      Usuń
  5. O mamusiu - jak to apetycznie wygląda!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zachęci Cię do zrobienia go :D

      Usuń
  6. Jestem zachwycona eleganckim wyglądem tego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  7. kaaaaaawowy deser?! Biorę! ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Jego wygląd aż zapiera dech w piersi! Cudowny! I w dodatku kawowy - idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dlaczego zrobiłeś taką małą porcję, mógłbyś nas zaprosić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni wcześniej zrobiłem porcję tortową, ale nie wyglądało to dobrze, poza tym nie wyszło najlepiej. Musiałem dopracować i uznałem, że lepiej prezentuje się jako taki mały deser, chociaż jak na deser, jest on dosyć spory :D

      Usuń
  10. Nie jestem wielkim fanem deserów kawowych, ale ten wygląda tak niezwykle elegancko, że z przyjemnością podałbym go swoim gościom przy jakiejś wzniosłej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś fanem kawowych deserów, bo nie jadłeś mojego :P

      Usuń
  11. Wygląda dostojnie i smakowicie, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  12. A to ci dopiero fantastyczny deser. Świetnie wygląda, kusi jak najbardziej i prowokuje.... do zrobienia? do zjedzenia? Oj tak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przeszłeś chyba samego siebie tym razem:0 patrząc na te zdjęcia marzę teraz o drukarce 3D:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko! Chyba o piekarniku, albo robocie, który sam produkuje ciasta i desery pobierane z internetu :D

      Usuń
  14. Kawę uwielbiam, a taki deser hmmm porywam od razu, wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sosna a przypadkiem do masy białkowej nie wlewać żelatyny? Bo na odwrót to jakoś dziwacznie mi brzmi :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co, ja robiłem tak jak w napisałem wyżej. Żelatynę rozpuszczam zwykle w większej misce, więc żeby nie rozlazła mi się cała po naczyniu dodałem masę kawowo-białkową do misy z rozpuszczoną żelatyną, też po to, żeby cała żelatyna mogła dobrze wymieszać się z resztą i nic nie pozostało na dnie.

      Usuń
  16. dla takiego kawosza jak ja ten deser to ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny deser :) Nie pijam kawy, ale takie kawowe słodkości uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo... no bardzo to dobrze wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Te zdjęcia to poezja, Sosno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał, aż tak? Co za zaszczyt : )

      Usuń
  20. Wspaniały deser! Jak ja uwielbiam wszystko, co kawowe :)) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiam w gust! :>

      Usuń
  21. Postanowienie nie publikacji w weekend'y to dobra decyzja, masz w tedy wolne, a nie! ;)
    Deser obłędny, kawę uwielbiam i to są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, mogę wtedy nadgonić z kolejnymi przepisami, których mi brakuje ostatnio :D

      Usuń
  22. Hoho deser jak ta lala! Piękny, do tego kawowy i szybki w przygotowaniu. Istny ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda tak lekko, mmmm.... Można sobie pozwolić na dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. hmmm....języka w gębie zapomniałam, bo uciekł....na sam widok ;))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszności!
    Jako podkład użyłeś pomalowanej tektury? Fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak, to duży kawałek tektury :D

      Usuń
  26. Wyczarowałeś wspaniały deser! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudownie ten deser wygląda, tak elegancko i leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem zdecydowanie kawoszem....a ten deser jest po prostu boski i muszę go zrobić!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. przepięknie to wygląda...z góry jak filiżanka z kawą :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl