iu

3 lutego 2015

deser kokosowy

Dziś przedstawiam Wam mój mały eksperyment. Miała to być wariacja na temat słynnych batoników kokosowych, ale w nieco innej formie. Wiem, że deser nie jest idealny i trzeba nad nim jeszcze trochę popracować, zwłaszcza nad temperowaniem czekolady, ale chciałem się nim podzielić. Może będzie to dla kogoś inspiracja do dopracowania go i podania w ciekawszej wersji. 


składniki (2 porcje):
100 ml mleka
80 g wiórków koksowych
3 łyżki mleka w proszku
4 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki żelatyny/agar-agar
60 g cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z cukrem pudrem, lekko przestudzić i wlewać stopniowo do rozpuszczonej żelatyny, cały czas mieszając. Dodać wiórki, mleko w proszku oraz kaszę, połączyć i przestudzić. 

Z papieru do pieczenia wyciąć dwa prostokąty o szerokości równej obwodowi dowolnych kubków i wysokości ok. 10 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na papier, rozsmarować szybko na wyciętych z papieru prostokątach szerokim nożem. Papier z czekoladą zawinąć w rulon, tak aby czekolada znalazła się w środku papierowego walca, całość włożyć do kubka i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje delikatnie usunąć papier do pieczenia. Czekoladowe walce ustawić na talerzykach i napełnić chłodnym, kokosowym nadzieniem. Udekorować kokosowymi płatkami. Podawać. 

Smacznego! :)



68 komentarzy:

  1. Ależ Ty jesteś pomysłowy! Świetny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) Moja córka, siostra i szwagierka chyba by mnie za taki deser po rękach całowały ;) W sam raz dla kokosowych maniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, może im kiedyś przygotujesz podobny :D

      Usuń
  3. Jak dla mnie absolutnie genialny! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Na Ciebie zawsze można liczyć! :D

      Usuń
  4. Pięknie :) Dekorowałam już w ten sposób kilka tortów :) Powiem Ci, że nawet jeśli nie wyjdzie idealnie to i tak zrobi na gościach wrażenie ! :) A wiadomo, trening zrobi swoje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło! Ja też robiłem kiedyś tort z taką dekoracją i rzeczywiście zrobił wrażenie :D
      Będę próbować jeszcze nie raz :D

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. deserek niby prosty, ale efekt końcowy zachwyca!
    cudowny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser jak bajka :-) ja taki poproszę z dostawą do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj będzie ciężko, on jest tak delikatny, że transportu nie przetrwa :P

      Usuń
  7. Wogóle się nie przejmuj "rozbitym czekoladowym kubeczkiem",całość jest genialna,a przecież o to chodziło,czyż nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale on nie jest rozbity ;p Zakończyłem go w taki sposób, raczej chodziło mi o temperowanie czekolady, gdyby się tak ładnie błyszczała :>

      Usuń
    2. Ach,najmocniej przepraszam,nie doczytałam posta dokładnie i stąd ta pomyłka.Sorry raz jeszcze:) i w dodatku teraz dodałam swój komentarz pod komentarzem Łucji,usunęłam i umieściłam we właściwym miejscu.

      Usuń
    3. A przestań Aguś, ja się nie obrażam! Wszystko w porządku :) Nie musisz nic poprawiać! :)

      Usuń
  8. Acchrrtistik, jakby to powiedziała pewna francsuska persona; D No bardzo ładnie Panie Sosna: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedzmy, że wszystko jasne :P
      Dzięki Ruda <3

      Usuń
  9. Znowu kokosowo, pysznie i efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie jest to moje ostatnie słowo w temacie kokosa :D

      Usuń
  10. Genialne foty, wiesz to już, że uwielbiam Twoje słodkości.
    Może kiedyś będę mogła skosztować na żywo:D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, zdjęcia normalne ;p
      Byłoby miło :D

      Usuń
  11. prezentuje się wyśmienicie, jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  12. Może powinieneś zgłosić się do masterchef, pomyśl nad tym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałem, ale tam trzeba umieć gotować, a ja tego nie umiem. Poza tym temat deserów traktują tam raczej jako ciekawostkę.

      Usuń
  13. Doskonale. Ja właśnie "pracuję" nad podobnym kubeczkiem czekoladowym i coś mi chodzi po głowie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli się nie uda, spróbuję z tą kartką papieru. A deser w środku...? Dla mnie bomba, bo z moim ulubionym kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na efekty tej pracy :D
      Cieszę się, że tak bardzo się podoba :)

      Usuń
  14. Jeśli o mnie chodzi - doskonały w każdym calu :) moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie wiem co chcesz dopracowywać :) jak dla mnie jest genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałbym żeby czekolada była błyszcząca :D

      Usuń
  16. Eksperyment jak najbardziej udany! Rzuciłabym się na taki deser :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie wiem czy wytrzymałby to :D

      Usuń
  17. Jutro testuje ;-) żeby czekolada się ładnie błyszczala rozsmaruj na błyszczącej foli na dokumenty. I tak wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Poważnie? Muszę wykorzystać ten patent :D

      Usuń
  18. Wygląda niesamowicie! chyba wymagało cierpliwości? :D

    OdpowiedzUsuń
  19. dzieło sztuki! szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, daleko mu jeszcze do sztuki ;D

      Usuń
  20. Łał! Cudo! Fantastyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudny :)) Rewelacyjny pomysł, doskonale zrobiony. Zdolniacha z Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj tam ,czepiasz się :) Jak dla mnie doskonały w swej niedoskonałości!

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonały deser, i smak i sposób podania zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak dla mnie bardzo apetycznie wygląda, znacznie lepiej niż batonik-pierwowzór. ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo artystycznie!
    Genialne dzieło i super połączenie smakowe! *.*

    OdpowiedzUsuń
  26. Fiu, fiu...widze, ze wena tworcza Cie nie opuszcza :) Oby tak dalej. Wiecej takich pysznosci poprosze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się podtrzymywać poziom i próbować iść różnymi drogami :D

      Usuń
  27. już sam wygląd tego deseru wprawia w ślinotok, bomba!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl