iu

11 lutego 2015

kokosowe tartaletki z białą czekoladą


Szybkie, proste i przepyszne! Bez zbędnego gadania. Kruche spody wypełniłem kokosowym musem z dodatkiem białej czekolady, która jeszcze bardziej dodaje ciastkom delikatności i subtelności. Otulone smakiem kokosa rozpływają się w ustach. 

ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
wiórki kokosowe

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Docisnąć lekko. Nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzone korpusy wysypać po 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych.

nadzienie:
200 g kremówki 36%
50 g białej czekolady
150 ml mleka kokosowego (z puszki)
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie kremówkę podgrzać z mlekiem kokosowym, nie doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Ciepłą masę wylać na kruche korpusy z wiórkami. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Udekorować wiórkami białej czekolady i podawać. 

Smacznego! :)


60 komentarzy:

  1. Apetyczne tartaletki :) ale te talerzyki, są piękne ;) skąd je masz ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerzyki kupiłem kiedyś na aukcji internetowej :D

      Usuń
  2. Ostatnio właśnie przypomniałam sobie jak bardzo uwielbiam smak białej czekolady. W połączeniu z kokosem to już w ogóle musi być poezja! PYCHA! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Twoje kokosowe przysmaki jestem zawsze chętny ;) Tartaletki wyglądają bosko ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Słów brak by wyrazić zachwyt...

    OdpowiedzUsuń
  5. Otulone smakiem kokosa, mniaaam - jak rafaello! Od razu rzuciły mi się w oczy talerzyki. Piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje wypieki są zawsze genialne, pomysłowe, a zdjęcia przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmiało mogę napisać, że zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby nie fakt, że jutro jest tłusty czwartek i mam górę pączków i faworków w domu, to już biegłabym do kuchni robić te tartaletki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ta porcelana??:>> Piękna!
    A tartaletki też piękne;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe! A z dodatkiem białej czekolady muszą być po prostu nieziemsko smaczne. Mąż uwielbia kokos, a za białą czekoladę dąłby się pokroić, więc taki deser byłby w sam raz dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wiesz już chyba co przygotować na sobotnie, walentynkowe popołudnie :D

      Usuń
  11. U mnie też były tartaletki kokosowe, ale na kakaowym spodzie. :)
    Twoje wyglądają rewelacyjnie! *.*
    Wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakaowe to trochę jak słynne batony, kokos, czekolada, pycha :D

      Usuń
  12. Piękna stylizacja! A tartaletki nieziemskie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystko co kokosowe jest obłędne, nie mam wątpliwości co do tych tartaletek :-) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się z Tobą nie zgodzić :D

      Usuń
  14. mój narzeczony kocha Cię za przepisy (z których ja mu piekę) i brodę :p

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie trochę raffaello! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kusisz jak zawsze :) Kocham kokos i białą czekoladę <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładne i smakowite. A co z przepisem na tłusty czwatek? :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam czasu ostatnio :(

      Usuń
  18. Fantastyczne! I jak zawsze pięknie zaprezentowane ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ sie tu działo....podczas mojej nieobecności :)
    kuszących przepisów cała masa...pytanie tylko brzmi : kiedy ja to wszystko zdążę zmałpować w swoim zaciszu kuchennym (?)
    hmmmmmm..........

    pozdrawiam ciepluteńko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będziesz długo czekała, bo nowe przepisy nie prędko się pojawią, chociaż robię co w mojej mocy :D

      Usuń
  20. Tartaletki wspaniałe i piękne talerzyki! Chcemmmm takie!! Oczywiście i tartaletki i talerzyki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu, tartaletki możesz zrobić, ale talerzyków już nigdzie nie znajdziesz. No, poza moją szafką w kuchni ;p

      Usuń
  21. no tak, wąż kusił Ewę, a on inne kobiety :P
    pyszniasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zabrałabym Ci te talerzyki! Uroczyska ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej zabrałabym je z chęcią od Ciebie! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Talerzyków zazdraszczam a tartaletki sobie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie oddam, będę bronić talerzyków jak Częstochowy xp

      Usuń
  25. Ponieważ nadal nie mam nowego piekarnika to muszę wstrzymać się i tylko łzy ocierać z żalu że nie mam ani takich pięknych talerzyków ani takich cudnych tartaletek. :(

    OdpowiedzUsuń
  26. po prostu one są boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Już jak patrzę to mi błogo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. uroczę! nie mogę się napatrzeć na twoje zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam mleko kokosowe w lodówce i myślę, co z nim zrobić... już chyba wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ile sztuk z podanych proporcji mogę zrobić? Jakiej wielkości są foremki?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl