iu

16 lutego 2015

tarta limonkowa


Jestem! Z nowym przepisem. Udało mi się coś wyskrobać coś w te jedyne dwa wolne dni. Mam nadzieję, że znajdę jeszcze chwil, żeby upichcić co nieco na kolejne dni tygodnia. Dziś mam dla Was ciasto w bardzo wiosennej i optymistycznej odsłonie. To trochę z racji tego, że przez dwa ostatnie dni było dużo słońca, które działa na mnie tak dobrze, że aż chce się żyć i ma się zapał do wszystkiego. Miłego dnia! :)

spód:
220 g herbatników digestive (użyłem petit beurre)
100 g masła

Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut. Wyjąć i odstawić. 

masa:
350 ml mleka skondensowanego słodzonego 
skórka z 3 limonek
sok z 5 limonek
3 żółtka

Żółtka umieścić w misie miksera, dodać skórkę otarta z trzech limonek i miksować przez 2-3 minuty. Następnie dodać mleko skondensowane, zwiększyć obroty i miksować prze 5 minut. Na koniec wlać sok wyciśnięty z pięciu limonek i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód z ciasteczek, wstawić ponownie do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. 

wierzch:
100 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru

Jogurt połączyć z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na przestudzone ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Wyjąć z formy i podawać. 

Smacznego! :)




68 komentarzy:

  1. Świetna, urocze zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniala a drugie zdjęcie mega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobrze że jesteś i to z takim przepisem! Świetny, smaczny... To już prawdziwa wiosenna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tylko nadzieję, że pogoda nie zrobi nam psikusa i nie zacznie jeszcze bardziej mrozić :D Z tym moim byciem, to nie szalałbym tak bardzo :D Nie prędko będę mógł wrócić tutaj na 100%

      Usuń
  4. Zdjęcia świetne,a i tarta musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest cudna, po prostu piękna ! Koniecznie do zrobienia :) Tak bardzo kocham limonki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ten jej pobudzający smak! :D

      Usuń
  6. pięknie zdjęcia jak zawsze:) też u mnie zawitała wiosna :) oby została jak najdłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, cudownie orzeźwiająca :)
    Ja już tęsknię za słonkiem i ciepłem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo, ale mam nadzieję, że dziś znowu nam poświeci :D

      Usuń
  8. O jaka cudna, zabieram sobie przepis i kawałek tarty :-) z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę wykrakałeś z tym słońcem, bo do dziś zdążyło się schować. :< Ale taka tartanadal jak najbardziej na miejscu. :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Czytam, oglądam podziwiam... I znowu czytam i podziwiam :) Pięknie wygląda! Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka słoneczna! Skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. myślałam, że jest na zimno, a jednak pieczona! super :) na pewno zrobię :) robiłam cytrynową bez pieczenia, stąd moja chwila zastanowienia, że na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - pieczona, ale potem chłodzona :D

      Usuń
  13. No, Panie Sosna, czyżbyśmy mieli do czynienia z cukiernikiem ?
    wspaniała tarta!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale Ci wyszła tarta. :)
    A zdjęcia po prostu genialne! *.*
    Zachęciłles mnie do zrobienia tej pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje przepisy zachęcają do ich wykonania :D

      Usuń
  15. Ja też zawsze nadrabiam w weekend, bo kiedy w ciągu tygodnia robić zdjęcia?
    Świetna tarta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia to chyba najmniejszy problem. Więcej kłopotu jest ze znalezieniem chwili na wejście do kuchni :D

      Usuń
  16. Jaka piękna, słoneczna, letnia - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba przywołała trochę ciepła w ostatnich dniach :D

      Usuń
  17. a obiecywałam sobie dietę na wiosnę :/ przy takich smakołykach to chyba nic z tego nie wyjdzie :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda super! :)
    Oj coś wiem o braku wolnego czasu...u mnie nawet wolny weekend rzadko się zdarza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w weekendy też ogarniam te sprawy z tygodnia, ale mam nadzieję, że to się już niedługo zmieni :D

      Usuń
  19. Hmhm, wygląda tak... orzeźwiająco<3

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak zwykle rewelacyjne zdjęcia i świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawa ta masa z mlekiem skondensowanym. Zaintrygowałeś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi! :D Mam nadzieję, że pobudziłem do działania :D

      Usuń
  22. Robiłam cytrynową i była pyszna, więc przypuszczam, że ta również przypadłaby mi do smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, a nawet pewne! :D

      Usuń
  23. Jest fantastyczna! ;) Ostatnie zdjęcie jest niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  24. fantastyczna tarta, przepis i wykonanie jak zwykle na szóstkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda wspaniale, jak zawsze, smak również musi być doskonały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz kwaśne, to wspaniały :D

      Usuń
  26. Cudowna jest! <3 Długo już się szykuję na taką właśnie tartę, więc chętnie skorzystam z przepisu :-)
    Powiedz mi co jest na wierzchu:jogurt czy śmietana? Bo w składnikach jest jogurt a na wierzchu śmietana, więc któreś się pewnie wkradło przez pomyłkę :-) z góry dzięki za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miała być śmietana, ale użyłem jogurtu :D

      Usuń
  27. jak dla mnie wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. fajna propozycja do niedzielnej kawusi :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie wyobrażam sobie Twojego niebycia tu. Gdzie człowiek będzie zaglądał po takie cuda. Tarta świetna, zdjęcia cudne. No może tylko wtedy gdy niebycie zaowocuje własną cukiernią :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy ktoś to próbował robić, bo masa jest konsystencji wody. Poproszę o poprawki - czym zagęścić? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego wyszła taka konsystencja, u mnie wszystko było w porządku.

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl