Przygotowania do świątecznych wypieków czas zacząć! Na
moim świątecznym stole tradycyjnie pojawi się wielkanocna baba, ale tym razem w
wersji nieco bardziej egzotycznej. Lekkie, puszyste ciasto muśnięte słodyczą
kokosa z małym dodatkiem białej czekolady.
ciasto:
500 g mąki
250 g masła
200 g cukru
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodawać wiórki kokosowe na przemian z mlekiem. Połączyć. Gotową masę przelać do formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) na babkę z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60 minut w 160ºC (ja piekłem 90 minut). Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Nie wyjmować babki z formy, kiedy jest ciepła.
polewa:
50 ml kremówki 30%
50 ml mleka kokosowego
9 kostek białej czekolady
2 łyżeczki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu z mlekiem kokosowym prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać babkę. Całość udekorować płatkami świeżego kokosa.
Smacznego! :)



Jako pierwsza kokosowa maniaczka oficjalnie szaleję za tą babką, może w tym roku zastąpi mi drożdżową :)) Ten kokos na górze wygląda extra !
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam, aż kokosowa pojawi się w święta! :D
UsuńPodpisuję się pod tą deklaracją :) Baba jest fantastyczna! Przepięknie podana!
UsuńMoje pierwsze skojarzenie, gdy ujrzałam babkę, to "Babka Coco Jambo" :D:D
OdpowiedzUsuńHaha, dobre określenie! :D
UsuńGenialna jest ta Twoja babka! *.*
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis i wygląda bardzo zachęcająco. :)
Dzięki, miłooo :)
UsuńGenialna jest ta Twoja babka! *.*
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis i wygląda bardzo zachęcająco. :)
Tak zachęcająca, że upieczesz? :D
UsuńMniam!! Pyszna babeczka, idealna na święta :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :3
UsuńPiszę się na egzotyczne święta u Sosny :)
OdpowiedzUsuńOk, to zbieram listę gości :D
Usuńświetny wypiek! cudna babka:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWspaniała baba i fantastycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :)
UsuńUwielbiam wszelkie babki.SUper;)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja :D
UsuńPewnie by mi posmakowała taka egzotyczna babka:-)
OdpowiedzUsuńZapewniam :D
Usuńciekawy smak babki:)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony :D
UsuńPierwszy raz widzę babkę kokosową.Zdecydowanie zachwyca!
OdpowiedzUsuńA teraz masz okazję spróbować jej pierwszy raz :D
UsuńCUDOWNA !!! <3
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuńmega apetyczna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńAle cudna baba ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńUrocza babeczka! :) Wielkanoc bez babki to jak zolnierz bez karabinu ha ha :))
OdpowiedzUsuńO, dokładnie tak :D
UsuńJaka wielgachna!
OdpowiedzUsuńJak zawsze :D
UsuńJak ten kokos cudownie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńMi też się podoba, dlatego zawsze do dekoracji używam świeżego :D
UsuńPorywam od razu, jako że kocham wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kokosa pod każdą postacią :D
UsuńKokos jest pyszny! A babka wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńPiękna! Robiłam przedwczoraj, dodałam rozgniecionego banana. Cudnie wilgotna wyszła:)
OdpowiedzUsuńWow, tez muszę kiedyś zrobić taką z bananem :D
UsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńI to spora :D
UsuńKokosowa- najlepsza<3
OdpowiedzUsuńSię wie :D
UsuńHej!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :)
Szczegóły na moim blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
Dzięki za zaproszenie, postaram się wysłać jakiś przepis :)
UsuńLiczę na Twój udział, Sosna! :)
UsuńWyślę zgłoszenie w poniedziałek, albo wcześniej jeśli mi się uda :D
UsuńTo czekam co pysznego wymyślisz. :D
Usuńu mnie w domu nie zrobiłaby furory, ale przeciez mogę ją upiec tylko dla siebie :D uwielbiam kokos!
OdpowiedzUsuńNo właśnie! I to jest dobra strategia! Pieczesz coś, czego nie lubią inni i masz tylko dla siebie :D
UsuńFantastyczna baba! I w dodatku kokosowa - w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńJak zwykle wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńOnieśmielasz mnie ;P
UsuńCudna baba! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńFantastyczna babka!
OdpowiedzUsuńMiło mi :D
UsuńMarzenie! i ten kokos na wierzchu *-*
OdpowiedzUsuńA marzenia się spełniają :D
UsuńKokosowa <3
OdpowiedzUsuńZawsze :P
UsuńA wiesz, że ja też lubię taką egzotyczną klasyką zaskakiwać moich bliskich podczas Świąt? Wielkanocne jajka faszerowane? Jasne- farsz tak, ale z krewetek :) Karp na Wigilię? Podstawa! Z masłem cynamonowym, imbirem i płatkami migdałowymi- może być? :)
OdpowiedzUsuńTakże ta babka trafia na moją listę, bez dwóch zdań :)