iu

23 marca 2015

babka kokosowa


Przygotowania do świątecznych wypieków czas zacząć! Na moim świątecznym stole tradycyjnie pojawi się wielkanocna baba, ale tym razem w wersji nieco bardziej egzotycznej. Lekkie, puszyste ciasto muśnięte słodyczą kokosa z małym dodatkiem białej czekolady.

ciasto:
500 g mąki
250 g masła
200 g cukru
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodawać wiórki kokosowe na przemian z mlekiem. Połączyć. Gotową masę przelać do formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) na babkę z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60 minut w 160ºC (ja piekłem 90 minut). Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Nie wyjmować babki z formy, kiedy jest ciepła.

polewa:
50 ml kremówki 30%
50 ml mleka kokosowego
9 kostek białej czekolady
2 łyżeczki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu z mlekiem kokosowym prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać babkę. Całość udekorować płatkami świeżego kokosa. 

Smacznego! :)




67 komentarzy:

  1. Jako pierwsza kokosowa maniaczka oficjalnie szaleję za tą babką, może w tym roku zastąpi mi drożdżową :)) Ten kokos na górze wygląda extra !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam, aż kokosowa pojawi się w święta! :D

      Usuń
    2. Podpisuję się pod tą deklaracją :) Baba jest fantastyczna! Przepięknie podana!

      Usuń
  2. Moje pierwsze skojarzenie, gdy ujrzałam babkę, to "Babka Coco Jambo" :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna jest ta Twoja babka! *.*
    Znakomity przepis i wygląda bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna jest ta Twoja babka! *.*
    Znakomity przepis i wygląda bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zachęcająca, że upieczesz? :D

      Usuń
  5. Mniam!! Pyszna babeczka, idealna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piszę się na egzotyczne święta u Sosny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny wypiek! cudna babka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała baba i fantastycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie by mi posmakowała taka egzotyczna babka:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę babkę kokosową.Zdecydowanie zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A teraz masz okazję spróbować jej pierwszy raz :D

      Usuń
  11. Urocza babeczka! :) Wielkanoc bez babki to jak zolnierz bez karabinu ha ha :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ten kokos cudownie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się podoba, dlatego zawsze do dekoracji używam świeżego :D

      Usuń
  13. Porywam od razu, jako że kocham wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam kokosa pod każdą postacią :D

      Usuń
  14. Kokos jest pyszny! A babka wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna! Robiłam przedwczoraj, dodałam rozgniecionego banana. Cudnie wilgotna wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, tez muszę kiedyś zrobić taką z bananem :D

      Usuń
  16. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :)
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, postaram się wysłać jakiś przepis :)

      Usuń
    2. Liczę na Twój udział, Sosna! :)

      Usuń
    3. Wyślę zgłoszenie w poniedziałek, albo wcześniej jeśli mi się uda :D

      Usuń
    4. To czekam co pysznego wymyślisz. :D

      Usuń
  17. u mnie w domu nie zrobiłaby furory, ale przeciez mogę ją upiec tylko dla siebie :D uwielbiam kokos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie! I to jest dobra strategia! Pieczesz coś, czego nie lubią inni i masz tylko dla siebie :D

      Usuń
  18. Fantastyczna baba! I w dodatku kokosowa - w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zwykle wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenie! i ten kokos na wierzchu *-*

    OdpowiedzUsuń
  21. A wiesz, że ja też lubię taką egzotyczną klasyką zaskakiwać moich bliskich podczas Świąt? Wielkanocne jajka faszerowane? Jasne- farsz tak, ale z krewetek :) Karp na Wigilię? Podstawa! Z masłem cynamonowym, imbirem i płatkami migdałowymi- może być? :)
    Także ta babka trafia na moją listę, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl