iu

25 marca 2015

mazurek z kajmakiem i duszonymi jabłkami


Oto kolejny dowód na to, że najlepsze ciasta powstają spontanicznie i pod wpływem chwili. Tak właśnie było z tym mazurkiem. W głowie aż roiło się od pomysłów. Nie wiedziałem, na który się zdecydować. Jeden miał być z orzechami w słonym karmelu, drugi z karmelizowanymi pomarańczami, a trzeci z jabłkami. "Może zrobię je wszystkie?" - pomyślałem. Ale przecież nie zdążę opublikować ich do świąt. Zresztą to monotematyczne. Nie zastanawiając się dłużej zacząłem przygotowania i uznałem, że wyjdzie w praniu. Tak właśnie powstał mazurek idealny - połączenie wszystkich trzech: słony kajmak, duszone jabłka i skórka cytrynowa oraz pomarańczowa. Cudo!

ciasto:
250 g mąki
165 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą. 

wypełnienie:
2 duże kwaśne jabłka
20 g cukru
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta pomarańczy
skórka otarta z 1/2 cytryny
kilka łyżek masy kajmakowej

Masę kajmakową umieścić w rondlu, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i podgrzać lekko do uzyskania w miarę płynnej konsystencji. Lekko przestudzić i wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Wyrównać. Jabłka obrać ze skóry, podzielić na równe cząstki, umieścić w misce i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Owoce umieścić na patelni i podgrzewać do rozpuszczenia cukru, a następnie smażyć przez 5-10 minut aż jabłka zmiękną i staną się lekko złote na zewnątrz, ale pozostaną jędrne. Kawałki owoców ułożyć na masie kajmakowej. Na gotowe ciasto zetrzeć skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny. 

Smacznego! :)




70 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tymi jabłkami:) U mnie dziś też mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje sie wspaniale :) musi super smakować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :)
      Tak był znakomity i wbrew temu co mi się wydawało, nie był przesłodzony. Szczypta soli, skórka z cytrusów i sok z cytryny na koniec idealnie zrównoważyły wszystkie smaki :)

      Usuń
  3. Takiego mazurka jeszcze nie widzialam...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda cudownie. Na świątecznym stole w moim rodzinnym domu na pewno błyskawicznie by zniknął. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego przydałaby się pewnie podwójna porcja :D

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy ten mazurek :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, czuję już jego smak...mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kajmak i jabłka? Oooo tak! To musi być boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grunt to dobry pomysł. Świetnie to sobie wykombinowałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mazurek z duszonymi jabłkami to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłem na wykorzystanie tych owoców w mazurku był przepis z "Kuchni Polskiej", jednak tam trzeba było zrobić z jabłek specjalną masę. Ja jabłka pokroiłem i lekko poddusiłem :D

      Usuń
  10. ulala.. wygląda na pyszny, przepyszny!
    Połączenie tych smaków iście zaskakujące, ale i intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że na tyle zaintryguje, że spróbujesz upiec go na święta :D

      Usuń
  11. Jaki piękny! Jesteś kulinarnym artystą! Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady z tym artystą, ale staram się jak mogę ;D

      Usuń
  12. Wizualnie prezentuję się super. Ja niestety mogę tylko zrobić kajmakowy bez dodatków, bo inny w domu by nie przeszedł;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż nie mogę uwierzyć, że ludzie potrafią być takimi tradycjonalistami nawet w tak błahej kwestii :D
      Zawsze możesz zrobić dwa - jeden tylko z kajmakiem, drugi jakiś nowszy i przekonać się, który bardziej posmakuje :D

      Usuń
  13. Cudowny pomysł na mazurek, a połączenie kajmaku i jabłek..mhmm mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudo! U nas też dzisiaj mazurek się piecze, ale nie wygląda tak dobrze, jak Twój :-(

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajny!!! Inny niż wszystkie, mam ochotę na spory kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi fantastycznie i co najlepsze - daleko mu do ulepka, którym niestety jest większość tradycyjnych mazurków. I, o matko, jak ten warkocz bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Zwykle mazurki wyglądają wszędzie tak samo i niewiele się od siebie różną. Ciągle te same smaki...

      Usuń
  17. Wyglądem genialne a smakiem aż strach myślec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki strach, sama przyjemność ;D

      Usuń
  18. Uwielbiam mazurki, a ten musiał smakować obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, mazurek i szarlotka w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wygląda. Smak też pewnie ma niesamowity...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym trzeba się już przekonać na własnej skórze, po upieczeniu :D

      Usuń
  21. efektowne ciasto, zwłaszcza warkocze na bokach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, starałem się jak mogłem :D

      Usuń
  22. fajne połączanie kwaśnych jabłek w mazurku :) generalnie nie przepadam za tym rodzajem słodkości, ale na Twoją wersję chętnie bym się skusiła :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubiłem tych ciast, dopiero w zeszłym roku zrobiłem je po raz pierwszy i jakoś się przekonałem :D

      Usuń
  23. Jak pięknie zapleciony rancik!

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Najlepsze jakie mogą być, do tego w jednym miejscu :D

      Usuń
  25. Fantastycznie wygląda, fajny taki jabłkowy mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak dla mnie też cudo, na dodatek smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  27. kuszę go zrobić! moje ukochane smaki, ten karmel i to jabłko!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ależ misternie go zawinąłeś! Musiał być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl