iu

3 marca 2015

orzechowy tort piszinger


Witajcie moi mili! Skusicie się na tradycyjny, karnawałowy smakołyk? Tak, wiem, że już dawno po karnawale i jest post. Ale ja z racji braku czasu pościłem wcześniej. Dlatego teraz robię sobie krótką chwilę rozpusty. Zapraszam na wyborny tort z wafli przekładanych masą orzechową z błyszczącą polewą! :)

składniki:
2 żółtka
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
7 wafli (o średnicy 20 cm)
kilka łyżek kwaśnych powideł 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć. Do masy maślano-jajecznej wlewać cienkim strumieniem, lekko przestudzoną czekoladę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać orzechy włoskie i połączyć. Wafle przełożyć otrzymaną masą na przemian z powidłami. 

glazura czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzoną glazurą pokryć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. 

Smacznego! :) 




80 komentarzy:

  1. Wnętrze i błyszcząca czekolada skradła nasze serduszka :D
    A powidła pasują tutaj idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej zachęcam do przygotowania swojego tortu :D

      Usuń
  2. a po co żelatyna do polewy?
    żeby się lepiej trzymała wafla?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna sprawia, że polewa błyszczy się tak jak to widać na zdjęciach. Nawet po zastygnięciu polewy. Żelatynę można pominąć, ale należy pamiętać, że wtedy polewa będzie matowa.

      Usuń
    2. nie wiedziałam, że żelatyna zapewnia błysk.
      dzięki :)

      Usuń
    3. A zrób taką: 3 łyżki masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao wszystko rozpuścić w rondelku na gładko, gwarancja 100% że się błyszczy i bez żelatyny ;-) sorki ale nie lubię zapachu rozpuszczonej żelatyny i musiałam zareagować :) Tort hitowy, coś da takiego lenia jak ja któremu się nie chce piec ostatnio nic...:)

      Usuń
    4. Potwierdzam,"wszystko po 3",to stary przepis w mojej rodzinie i faktycznie błyszczący!

      Usuń
  3. u Ciebie nawet proste wafle przełożone kremem wyglądają jak tort z najlepszej cukierni, czarujesz w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dlatego, że piękno leży właśnie w tej prostocie i pozornej zwyczajności :D

      Usuń
    2. trudno się nie zgodzić:) trzeba mieć jeszcze talent żeby to piękno wydobyć:)

      Usuń
  4. Cudowny. Uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj robimy z masą kajmakową. ale możemy to zmienić;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie masa kajmakowa chyba byłaby zbyt słodka :P

      Usuń
  6. czekolada wygląda obłędnie na fotkach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bo proste rzeczy zawsze się sprawdzają :D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nie zgodzę się. Mógłby wyglądać lepiej ;p

      Usuń
  10. Kusisz, kusisz :)
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przesliczny!
    A wafli nie jadlam wieki cale...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tort z wafli?! :D hah! Bajer <3 czemu ja na to nigdy nie wpadłam? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wiem. Przecież to nic wymyślnego :P

      Usuń
  13. Cudo! I ta piękna "lustrzana" czekolada - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokochałem ją od pierwszego wejrzenia i teraz wszędzie ją wciskam :D

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Chyba smak mojego dzieciństwa! :P
      Ale mojego też :D

      Usuń
  15. łał! uwielbiam piszingery! Nic innego nie jadłam w wieku 5 lat ;D Ulubione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sam jak ja! Chociaż ja to i na sucho zajadam się tymi waflami :D

      Usuń
  16. Turbo czekoladowo i jak zwykle bardzo pięknie i udanie.Glazurę wg proponowanego przepisu robię od kilkunastu lat, zawsze pięknie się błyszczy i do ostatniego okruszka nie matowieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, taka błyszcząca polewa jest znakomita i efektowna :>

      Usuń
  17. Przymierzam się do niego już do jakiegoś czasu:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale obłędnie wygląda ! Już nawet nie chcę myśleć jak smakuje :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej :D
      Dzięki! :>

      Usuń
  19. Rewelacja :)) Nie wiem jak można tak kusić :) Zdjęcia cudne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wieki nie jadłam takiego domowego piszingera.... a tak pięknie odstawionego to nigdy! :)
    Wygląda tak kusząco.... mniam, mniam :)) zawieszam na chwilę post i dietę i poproszę duuużą porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  22. O boże! Mam ślinę po pachy... rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  23. ...oniemiałam, cudo wręcz. Nie wolno ruszać ni jeść, tylko patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  24. U nas bez tego tortu nie ma świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to klasyka, a klasyka zawsze dobra! :D

      Usuń
  25. Genialny po prostu! *.*
    Nie wiem jak Ty to robisz, ale potrafisz zachęcić mnie do upieczenia ciast, których nigdy wcześniej nie myślałam upiec. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sam mam przepisy na ciasta, których nie zamierzam piec, ale może zacznę je robić ;D

      Usuń
  26. rewelacyjny pomysł :) już wiem co będę robić w weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałem, że mam aż tak duży wpływ na ludzkie życie :D

      Usuń
  27. No zajebioza normalnie... chowam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  28. Za monitor mi zwrócisz, cały obgryzłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. No wiesz co nie podejrzewałam Cie o coś takiego. żeby tak w mojej kuchni, mój osobisty piszinger czekolada polałeś, a do tego wyjadłeś taki wielki kawał ;).
    Niezwykły to zbieg okoliczności że wykonałam właśnie to samo. Idę sprawdzić czy umyłeś rondelek po przygotowaniu polewy ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto przypomniało mi beztroskie czasy dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, to również moje wspomnienia z lat dziecinnych :>

      Usuń
  31. Cudo! Pewnie, że się skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. co patrzę na te zdjęcia to jestem głodna !!!!!!!!!! majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam takie wafle :) U Ciebie na blogu to rzeczywiście człowiek robi się głodny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjście jest jedno - piec i zajadać :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl