iu

9 marca 2015

pieguski


Wczoraj w czeluściach moich postów odnalazłem stary, niepublikowany przepis na przepyszne ciastka, dobrze znane ze sklepu. Kiedyś postanowiłem zmierzyć się z nimi w domu i przyznać muszę, że są chyba lepsze niż te kupne. A przede wszystkim szybkie i proste. Niech różowa moc będzie z Wami! :)

składniki:
150 g mąki
100 g masła
85 g cukru
75 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko i połączyć. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i mieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec w 170ºC przez 15-20 minut. Wystudzić.

Smacznego! :)



61 komentarzy:

  1. Nooo jest moc. Ale fajna stylizacja. Mogę chrupnąć jedno? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe zdecydowanie są lepsze i smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieguski! Jesli mowisz, ze lepsze niz ze sklepu to wierze na slowo :) A ten rozowy kolor daje po oczach, oj daje... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co wierzyć, tylko upiec i się przekonać :D
      Tyle różu, że aż mdli ;D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. I moje! A przynajmniej jedne z :D

      Usuń
  5. Bardzo apetyczne ciacha! I ten róż.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię piec ciasteczka. Te Twoje są obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaaaa flamingi są urocze a ciasteczka apetyczne :) Ostatnio dostałyśmy paczuszkę kropelek czekoladowych więc chyba już wiemy jak je wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ się zrobiło słodko! Świetne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. cukierkowo mi:) mi mimo że to ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie pije kawę i jem jakiś błonnik...ohyda, chcę Twoje ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieguski z mlekiem...raj! Wiesz, na co mam teraz ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za Pieguskami, ale jadłam tylko sklepowe, więc takie mogłyby mi posmakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! One mówią do mnie "zjedz nas" :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Istotnie, wydają się bardzo proste do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś bardzo lubiłam sklepowe pieguski, ale teraz już nie smakują tak dobrze, więc bardzo chętnie wypróbuję takie domowe. Pyszny przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobnie również z innymi słodyczami kupowanymi w sklepie. Smakowały mi dopóki nie zacząłem robić ich sam :D

      Usuń
  16. Jak ja lubię te ciasteczka<3

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Pieguski to moje ulubione ciastka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A od teraz możesz zrobić je sama :D

      Usuń
  18. Przydałyby się na najbliższe dni! Jednak póki co zadowolę się owsianymi z jabłkiem i rodzynkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. pieguski to pieguski! Domowe zawsze rządzą.. :D i ta czekolada z jeszcze ciepłych.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Jak dla mnie to wszystkie ciastka najlepsze są na ciepło :D

      Usuń
  20. Chyba? Co z Tobą, chłopie? Kupne ciastka nie mają podjazdu do domowych :) Fajne, chowam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piegusek kupnych nie jadłam, ale te Twoje to bym chętnie skosztowała:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dwie opcje, albo wpadasz albo pieczesz sama :P

      Usuń
  22. Najlepsze ciacha ever! I aż się proszę by zamoczyć je w tej szklance z mlekiem :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie wiem czym sie zachwycać bardziej, ciasteczkami , czy ślicznymi naczyniami towarzaszącymi.Aranżacje piękne , a ciasteczka pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie każdy lubi róż, ale to stare zdjęcia, więc powinno być wybaczone. Cieszę się, że i ciastka i zdjęcia się podobają :D

      Usuń
  24. Uwielbiam, w szczególności te domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Noooo i piękne i smakowite. Na pewno lepsze od kupnych, nie ma innej możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowe smaczniejsze i pewnie zdrowsze :) ekstra szklanka :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Moje ulubione ciasteczka :) pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam,
    czy po uformowaniu kulek wielkości orzecha włoskiego je rozpłaszczyć?
    Pozdrawiam
    V.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ułożyć na blasze i rozpłaszczyć lekko :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl